Răspunsul Republicii Moldova în fața pandemiei a avut o anvergură fără precedent. Acest lucru a fost posibil datorită solidarității demonstrate între autorități, profesioniști și cetățeni, care au asigurat un răspuns unitar. Împreună am acționat cu rapiditate, ambiție și coerență și am realizat ceea ce este imposibil să faci de unul singur. Solidaritatea, responsabilitatea, efortul comun la nivel național în fața amenințărilor care ne-au afectat pe toți ne-au susținut în această criză fără precedent și în cele care vor mai veni.
Ce am învățat din lecţiile pe care ni le-a oferit pandemia? Sunt niște lecții prețioase, din care trebuie să învățăm în continuare. Dincolo de evaluarea și aprecierea capacităţilor şi capabilităţilor instituţionale şi statale, comunicarea pe orizontală – între instituţii şi între autorităţi, şi pe verticală – între populaţie şi autorităţi, populaţie şi experţi, sunt definitorii pentru gestionarea cu succes a unei situaţii de criză.
Am învățat ce funcționează bine și ce am putea îmbunătăți în situația unor crize similare viitoare. Am înțeles pe ce se poate baza un sistem de sănătate în momentele de criză și cum pot fi accesate şi folosite resursele strategice naţionale. Am învățat cum trebuie modelate strategiile de comunicare pentru a fi cât mai eficiente şi pentru ca mesajele cheie să ajungă la populaţia ţintă.
Lecția principală învățată din pandemia COVID-19 este necesitatea de a transforma soluțiile ad-hoc, care au fost aplicate pentru a face față crizei, în structuri permanente, care să ne permită să fim mai bine pregătiți pentru a ne confrunta cu provocări similare pe viitor. Măsurile de urgență trebuie să devină o abilitate structurală. În fața unei noi amenințări pentru sănătatea publică nu vom avea timp de pierdut.
E timpul să transformăm ceea ce am învățat din greu pe parcursul a doi ani, uneori din mers, în schimbări. Această criză poate fi un catalizator pentru fortificarea sistemului de sănătate. Putem deja identifica domeniile specifice în care știm că trebuie și suntem capabili să facem mai mult pentru a asigura în viitor un răspuns mai eficace în domeniul sănătății. Capacitatea de a face față unei pandemii depinde de efectuarea investițiilor permanente și sporite în sistemul de sănătate. Un sistem de sănătate mai puternic, care asigură un acces mai rapid la servicii de sănătate și dispune de resursă umană suficientă, este mai capabil să reziste la crize.
Cel mai important este că am văzut necesitatea construirii unei colaborării eficiente și durabile, de la autorități la profesioniști și până la cetățeni, în contextul în care dorim, totuși, să facem un pas important în tot ce înseamnă sănătate.
de Inga Pasecinic, Centrul Strategii și Politici de Sănătate