Politici de Sanatate

Lupta europeană împotriva rezistenței antimicrobiene

31 octombrie
11:35 2016
Lupta europeană împotriva rezistenței antimicrobiene

Comisia Europeană a publicat evaluarea Planului de Acțiune împotriva Rezistentei Antimicrobiene (2011-2016). Evaluarea concluzionează că planul de acțiune al Uniunii Europene a adus în mod clar valoare adăugată și a fost ca un simbol al angajamentului politic, stimulând o serie de acțiuni în cadrul statelor membre și ajutând la consolidarea cooperării internaționale.  Planul de acțiune a oferit, de asemenea, un cadru care să ghideze și să coordoneze activitățile privind rezistența antimicrobiană la nivel internațional în domeniile monitorizării, supravegherii, cercetării și dezvoltării.

Evaluarea arată că există o nevoie clară de a sprijini statele membre în elaborarea și punerea în aplicare a planurilor de acțiune naționale :

  • pentru a reduce diferențele dintre ele în privința utilizării substanțelor antimicrobiene și a prevalenței infecțiilor
  • pentru a stimula colaborarea între sectoare
  • pentru a îmbunătăți cunoștințele cetățenilor și a consolida sistemele de monitorizare și supraveghere (prin dezvoltarea expertizei pe metodologii, indicatori și instrumente solide).

Evaluarea demonstrează necesitatea continuării coordonării și colaborării privind cercetarea în domeniul rezistenței antimicrobiene, dar și pentru dezvoltarea de noi agenți antimicrobieni, teste de diagnostic rapid, vaccinuri si tratamente alternative. De asemenea, coordonarea și colaborarea între statele membre trebuie să ajute la crearea de noi modele de afaceri, pentru a susține investițiile și creșterea cunoștințelor privind rezistența antimicrobiană.  Mai mult decât atât, având în vedere natura transfrontalieră a rezistenței antimicrobiene, o voce puternică a UE la nivel internațional rămâne necesară, pentru a sensibiliza, pentru a încuraja țările să ia propriile măsuri în acest domeniu și pentru a participa la decizii la nivel internațional (de exemplu, la politici OMS în domeniu). Dovezile disponibile și evaluările efectuate de către statele membre în ultimii ani arată că, având în vedere caracterul urgent al amenințării, în cazul în care nu se întreprinde nicio acțiune, rezistența antimicrobiană ar putea duce la 10 milioane de decese la nivel global în fiecare an. Aceasta este o bază convingătoare pentru a continua eforturile în acest sector, respectând în același timp competențele UE și ale statelor sale membre.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: