Politici de Sanatate

Lumea prin culoare şi sunet

30 iunie
11:40 2014
Lumea prin culoare şi sunet

Amalia FODOR este licenţiată a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii “Babeş Bolyai“ Cluj-Napoca şi are o experienţă importantă în domeniul comunicării. Din iunie 2012, Amalia Fodor conduce Fundaţia Orange. Despre proiectele noii fundaţii Orange, despre planurile și fondul de finanţare “Lumea prin culoare şi sunet”, într-un interviu în exclusivitate.

Care au fost provocările şi obiectivele Dumneavoastră în această perioadă?

Anterior Fundaţiei Orange, am deţinut funcţia de PR Manager în cadrul Orange România, fiind responsabilă de activităţile de PR şi CSR ale companiei. Din această poziţie, am coordonat activităţile de filantropie ale Orange, care implicau proiecte diverse din domenii precum protecţia socială, sănătate sau dezvoltare regională. Această perioadă mi-a permis să cunosc bine activităţile caritabile din România, oferindu-mi în acelaşi timp satisfacţia de a vedea rezultatele concrete ale activităţilor susţinute.

Prin înfiinţarea Fundaţiei Orange, o parte din activitatea de CSR a companiei Orange a fost preluată de aceasta, împreună cu experienţa acumulată de mine.

Fiind o fundaţie nouă, principala provocare a fost reprezentată de atragerea de proiecte solide/viabile la nivel național, care să aducă o îmbunătăţire substanţială a condiţiilor de viaţă pentru persoane defavorizate. Obiectivul nostru este acela de a deveni un reper în ceea ce priveşte implicarea în comunitate.

Care este istoria Fundaţiei Orange şi în ce constau misiunea şi valorile promovate în România?

Fundaţia Orange a fost înfiinţată în 2012, având misiunea de a ajuta persoanele defavorizate să comunice şi să relaţioneze, pentru a se integra în societate şi pentru a trăi mai bine. Împreună cu instituţii şi organizaţii nonguvernamentale specializate, Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de educaţie, cultură, sănătate şi integrare socială în beneficiul acestora.

În România, Fundaţia Orange susţine persoanele cu deficienţe de auz şi/sau de văz. În fiecare an, desfăşurăm un concurs de proiecte, Fondul de finanţare “Lumea prin culoare şi sunet”, deschis tuturor organizaţiilor care dezvoltă proiecte în ajutorul acestora.

În România , mulţi ezită să aplice pentru proiectele unor fundaţii sau ONG-uri, de teama unor eşecuri sau gândindu-se din start că nu au şanse să fie selectaţi. Care sunt condiţiile de eligibilitate pentru parteneri şi cui se adresează aceste proiecte?

Proiectele filantropice au ca scop susţinerea persoanelor cu deficienţe de auz şi/sau de văz. Sunt eligibile organizaţii înregistrate în România, acreditate să desfăşoare activităţile indicate, care propun proiecte realiste şi sustenabile în favoarea unui număr mare de beneficiari.

Care sunt planurile Fundaţiei pentru acest an, în special în zona de sănătate? Ce aşteptări aveţi de la potenţialii parteneri ai Fundaţiei?

Pe de o parte, vom continua proiectele de sănătate începute anul trecut: centrele de testare audiologică şi tratament de la “Marie Curie” din Bucureşti şi de la spitalele din Cluj-Napoca şi Baia Mare. În acelaşi timp, vom începe proiectele ce vor fi declarate câştigătoare la ediţia 2014-2015 pentru Fondul de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, dintre care unele se vor desfăşura în domeniul Sănătăţii.

Toate proiectele pe care le-am susţinut sunt interesante şi au adus o contribuţie reală pentru beneficiarii lor :

• crearea în Spitalul de Copii “Marie Curie” din Bucureşti a unui centru de testare audiologică pentru diagnosticarea şi intervenţia medicală timpurie, precum şi reabilitarea copiilor implantaţi cohlear sau protezați auditiv;

• îmbunătăţirea accesului persoanelor cu dizabilităţi senzoriale în şase muzee la nivel naţional;

• detectarea şi tratamentul precoce al deficienţelor de auz la nou-născuţi, în spitale din Cluj-Napoca şi Baia -Mare;

• accesibilizarea Muzeului Naţional de Artă al României prin dotarea cu instrumente şi aplicaţii multimedia sau de realitate augmentată;

• accesibilizarea Muzeului “Antipa” şi dotarea cu exponate speciale dedicate persoanelor cu dizabilităţi senzoriale;

• înfiinţarea în Biblioteca Naţională a unui centru de informare şi documentare dotat corespunzător pentru persoanele cu deficienţe de vedere;

• crearea a şase centre de accesibilizare cu acces la cursuri  pentru studenţi cu deficienţe de vedere din cinci universităţi la nivel naţional ;

• proiecte educaţionale diverse derulate în şcoli speciale din întreaga ţară.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: