Politici de Sanatate

Lituania – susținător puternic al aspirațiilor Republicii Moldova spre parcursul european

31 mai
11:48 2022
Lituania – susținător puternic al aspirațiilor Republicii Moldova spre parcursul european

Interviu cu Kestutis Kudzmanas, Ambasador al Lituaniei în Republica Moldova.

„Lituania rămâne un susținător puternic al aspirațiilor Republicii Moldova de a deveni membru al familiei europene. Suntem gata să împărtășim experiența noastră și să oferim asistența tehnică necesară. Ca prim pas pentru implementarea Memorandumului semnat la 07.12.2021, Lituania va aloca Republicii Moldova 350 de mii de euro. Republica Moldova a fost prima țară care a recunoscut independența Lituaniei față de Uniunea Sovietică în 1990. Aveam foarte mare nevoie de acest sprijin. Ne amintim de asta și apreciem foarte mult.” – Excelența Sa Kestutis Kudzmanas, Ambasador al Lituaniei în Republica Moldova.

Lituania este un bun exemplu pentru Republica Moldova în procesul de modernizare și democratizare, dar și un susținător al țării noastre. Ați putea spune mai multe despre aceste inițiative?

Sprijinul Lituaniei pentru Republica Moldova vizează punerea în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere UE-Moldova (AA/DCFTA), care a intrat în vigoare la 1 iulie 2016, inclusiv prevederile acestuia privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC), consolidarea reformelor și menținerea aspirațiilor de integrare europeană a Moldovei. În urma alegerilor prezidențiale din 11 noiembrie 2020 și a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Moldova are un moment politic favorabil pentru a accelera reformele pro-europene și a realiza progrese ireversibile cu Uniunea Europeană. Lituania este interesată de a sprijini Republica Moldova pe calea dezvoltării europene, a accelerării reformelor, consolidării sprijinului pentru implementarea AA/ZLSAC, creșterii vizibilității valorii adăugate a Uniunii Europene pentru populație, integrării sectoriale mai profunde și integrării în piața internă a Uniunii Europene.

De-a lungul anilor, Lituania oferă suport și împărtășește în mod activ experiența cu Republica Moldova, în special în sectorul public, în implementarea reformelor politice, economice și sociale și în consolidarea dezvoltării democratice a societății. Folosind mecanismele de sprijin ale donatorilor internaționali, Lituania efectuează transferul expertizei privind modelele de funcționare și soluțiile inovatoare pentru implementarea reformelor în Republica Moldova, promovarea cooperării bilaterale între instituțiile lituaniene, identificarea nevoilor specifice în fiecare sector, trimiterea experților lituanieni la instituțiile moldovenești și fortificarea capacităților pentru pregătirea reprezentanților instituțiilor moldovenești. De asemenea, Lituania oferă suport Republicii Moldova în utilizarea instrumentelor multilaterale, de ex. Fondul E5P (Eastern Europe Energy Efficiency and Environment Partnership), care implementează proiecte importante de infrastructură și mediu. Obiectivele strategice ale Lituaniei de cooperare pentru dezvoltare se bazează pe nevoile Republicii Moldova, pe Programul Guvernului Lituaniei și pe prioritățile politicii de vecinătate a Uniunii Europene. Lituania este implicată activ în proiectele Twinning (de înfrățire) ale Uniunii Europene în Moldova. Între 2010–2021, instituțiile lituaniene au câștigat 12 selecții de proiecte în domeniile guvernanței corporative și managementului riscului în sectorul financiar (2021 împreună cu RO/NL), siguranța alimentară (2020 împreună cu AT/PL), eficiența formării profesionale (2018 împreună cu FI/EE), combaterea spălării banilor și anticorupție (2018 împreună cu PL/DE; 2017 RO/FI), modernizarea poliției și vamă (2018 cu PL; 2017 cu IT), sistemul medical și farmaceutic (2016 cu PL), siguranța alimentelor (2016 împreună cu LV/SE), modernizarea sistemului de serviciu public (2014 LT), consolidarea sistemului veterinar (2010 cu Marea Britanie) și protecția consumatorilor (2010 cu Marea Britanie). În perioada anilor 2006 și 2021, Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei a finanțat implementarea a 144 de proiecte în Moldova, cu un buget de peste 1,1 milioane de euro. În acest an, Republica Moldova va primi 350 000 EURO pentru consolidarea capacităților instituționale pentru a susține eforturile de reformă în Moldova.

Ați putea oferi mai multe detalii despre pachetul de asistență umanitară pe care Lituania l-a oferit Republicii Moldova ca răspuns la pandemia COVID-19?

La 14 mai 2020, un lot de echipamente de protecție de fabricație lituaniană necesare pentru combaterea COVID-19 au fost livrate Moldovei, Armeniei și Georgiei. Astfel, 10 500 de ecrane de protecție fabricate în Lituania (JSC Baltic imprimare digitală și JSC Medienos) au fost donate pentru lucrătorii medicali din Republica Moldova. Această marfă umanitară a fost transportată în Moldova, Armenia și Georgia de către Forțele Aeriene Lituaniene.

De asemenea, Lituania a donat Republicii Moldova două loturi a câte 11 000 și 26 500 de doze de vaccin AstraZeneca (Vaxzevria). Moldova a devenit prima țară din regiunea europeană care a primit vaccin COVID-19 din inițiativa COVAX. Uniunea Europeană este principalul sponsor al platformei COVAX, contribuind cu peste 2,2 miliarde EURO. Lituania participă, de asemenea, la COVAX.

Ambasada Lituaniei activează în calitate de Punct de Contact NATO în Republica Moldova. Ce fel de sprijin a coordonat Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre al NATO în urma cererii de asistență a Moldovei?

Cel mai recent sprijin pe care NATO l-a oferit Moldovei prin Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre a fost suplinirea cererii Moldovei de asistență internațională ca răspuns la pandemia COVID-19. Alianța a livrat materiale și echipamente medicale, cum ar fi ventilatoare, măști FFP2 și costume de unică folosință. Primul lot de ajutor umanitar din partea NATO, care a constat din 25 000 de costume de protecție biologică de unică folosință, a fost înmânat Guvernului Republicii Moldova pe 24 februarie 2021. Al doilea lot de ajutor umanitar al NATO pentru combaterea pandemiei de Covid-19, care a constituit 100 000 de măști FFP2 de unică folosință, în valoare de 190 000 USD a fost predată Republicii Moldova în prezența Președintelui Republicii Moldova pe 23 martie 2022. Asistența acordată până acum Moldovei de către NATO este estimată la 1,9 milioane de euro. Totuși, această cifră nu reflectă întregul efort, întrucât un număr mare de aliați au oferit sprijin Republicii Moldova prin contribuții proprii, de exemplu, Ungaria, Luxemburg și România au asigurat transportul. În plus, statele membre ale NATO au oferit și o asistență semnificativă la nivel bilateral, inclusiv țara mea, Lituania. Republica Moldova și NATO sunt parteneri apropiați de aproape 30 de ani, întotdeauna cu respectarea deplină a neutralității constituționale a Republicii Moldova și cu sprijin deplin pentru integritatea teritorială și suveranitatea acesteia.

Moldova se confruntă cu o mare provocare de a accepta refugiați, deoarece nu este o țară puternică din punct de vedere economic. Guvernul Lituaniei a luat o serie de decizii privind ajutorul umanitar nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Moldova. Ați putea oferi mai multe detalii în acest sens?

Lituania a contribuit deja cu 750 000 EUR la bugetul Moldovei pentru a sprijini eforturile Guvernului de a face față fluxului de refugiați din Ucraina. Comunitatea donatorilor și Guvernul Republicii Moldova recunosc că asistența financiară este una dintre cele mai eficiente modalități de a ajuta Moldova în situația actuală. Lituania este, de asemenea, pregătită să accepte 2 000 de refugiați din Ucraina care se află în prezent în Moldova. Primele trei autobuze cu refugiați ucraineni din Chișinău au plecat deja spre Lituania (peste 100 de refugiați). Aș dori să subliniez cooperarea excelentă cu Oficiul pentru Migrație și Azil din Moldova în organizarea călătoriei refugiaților în Lituania.

 

de Elena Roșca

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: