La Summitul G8 pentru demenţă, statele membre şi-au asumat dezvoltarea unui plan de vindecare/tratare a acestei boli, până în anul 2025.
La Reuniunea de la Londra, miniştrii sănătăţii au declarat că vor creşte semnificativ finanţarea activităţilor de cercetare pentru a îndeplini acest obiectiv. Marea Britanie a anunţat deja că îşi propune să dubleze finanţarea anuală, pentru cercetare, până la 135 milioane de lire sterline până în anul 2025.
La nivel global, numărul celor afectaţi de demenţă este de aşteptat să se tripleze atingând cifra de 135 milioane, până în 2050.
Liderii G8 au declarat că vor dezvolta un plan de acţiune internaţional de cercetare coordonată care vizează carenţele cercetărilor, precum şi noi modalităţi de a le aborda.
De asemenea, statele membre G8 au solicitat Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii să catalogheze demenţa ca fiind o ameninţare tot mai mare la adresa sănătăţii, la nivel mondial, precum şi intervenţia acesteia de a ajuta ţările să se adapteze la răspândirea acestei afecţiuni.
Ca răspuns, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat: „suntem conştienţi de necesitatea de a consolida eforturile în stimularea şi exploatarea eforturilor spre inovare şi pentru a cataliza investiţii la nivel global, totodată”. Preocuparea tot mai mare este justificată de faptul că unele ţări pur si simplu nu au intenţia să înfrunte povara tot mai mare a demenţei.
„Leadership global”
„Astăzi, Marea Britanie a demonstrat rolul de lider mondial în lupta împotriva demenței”, a declarat Jeremy Hughes, directorul executiv al Societăţii de Alzheimer. „Demenţa a încetat să mai fie ignorată fiind acum în centrul atenţiei – dar trebuie să ne asigurăm că planurile liderilor G8, în acest sens, vor avea continuitate pe termen lung. Toate guvernele şi-au luat angajamentul de a actualiza progresele în cercetare de două ori pe an, în fiecare lună fiind numărate milioane de raportări a oamenilor fiind care trăiesc cu demenţă la nivel mondial”, a adăugat acesta.
Din partea diviziei de caritate a organizaţiei Alzheimer Research UK, Hilary Evans a subliniat că: „acest plan de acțiune este cea mai bună veste posibilă pentru persoanele care trăiesc cu demenţă. Le transmite acestora faptul că lumea va lupta pentru ei și că cel mai bun și cel mai intens plan științific este cea mai mare armă a noastră”.