Politici de Sanatate

Legea Cancerului, aprobată și de Camera Deputaților – norme și surse de finanțare

19 octombrie
14:56 2022
Legea Cancerului, aprobată și de Camera Deputaților – norme și surse de finanțare

Proiectul de Lege pentru aprobarea Planului de prevenire şi combatere a cancerului a trecut, pe 19 octombrie, de Camera Deputaților (cameră decizională), urmând a fiind trimis spre promulgare la Președinția României.

260 de deputați au votat pentru aprobarea Legii, iar 5 s-au abținut, neexistând niciun vot contra. Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în ședința din 21 septembrie 2022.

„Prezentul proiect de lege se adresează întregii populației României și celor aproape 100.000 de românce și români, care anual sunt diagnosticați cu această boală, cancer. Prezentul proiect de lege aduce informare, încearcă să ajute populația să evite ceea ce poate fi evitat și aici vorbim despre cel puțin 30% din cazurile de cancer, încearcă să aducă în față identificarea precoce a cazurilor și vindecarea, aduce diagnostic de precizie, tratament și o schimbare de paradigmă a medicinii personalizate, care poate transforma chiar și cazuri avansate în boală cronică, aduce demnitate celor care din nefericire ajung într-o situație disperată, ia în considerare psihologia oncologică, onco-nutriția, cercetarea și centrele specializate”, a declarat coordonatorul științific al Planului național pentru combaterea cancerului, prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, secretar general al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

Potrivit proiectului, Planul se implementează pentru perioada 2023-2030 şi reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire şi combatere a cancerului la nivel naţional. Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se actualizează în funcţie de rezultatele obţinute şi în acord cu direcţiile strategice din domeniul prevenirii şi combaterii cancerului, stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la nivelul Uniunii Europene. Toţi cetăţenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, precum şi străinii şi apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul garantat de stat, la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului, după cum urmează: servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, servicii de psiho-oncologie, onconutriţie şi oncofertilitate, servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană.

”Sunt convinsă că Preşedintele Iohannis va promulga în scurt timp acest act normativ şi că vom găsi soluţii ca, începând cu 2023, să fie finanţate anumite subprograme atât de necesare bolnavilor şi atât de solicitate de către aceştia.Predăm ștafeta Ministerului Sănătății pentru elaborarea de norme. Am convingerea că ministerul va implementa foarte repede acest plan deoarece, în lupta împotriva cancerului, timpul se măsoară nu în secunde, ci în vieţi omeneşti. Bolnavilor şi supravieţuitorilor de cancer le spun să nu abandoneze speranţa, să lupte, ajutorul este pe drum”, a declarat  Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, una dintre inițiatoarele proiectului de lege.

Un amendament adus proiectului stipulează că ”în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul aprobă prin hotărâre normele de aplicare a legii şi de implementare a Planului național de prevenire şi combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu fiecare minister care are reţea medicală.

De asemenea, Planul se finanţează în principal de către Ministerul Sănătăţii de la bugetul de stat. Suma aprobată anual pentru finanţarea planului naţional reprezintă cel puţin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfăşurarea programelor de sănătate la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Ministerul Finanțelor va crea un fond de inovaţie în sănătate finanțat de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: