Politici de Sanatate

„Legea achizițiilor publice afectează sistemul sanitar“

10 aprilie
12:31 2018
„Legea achizițiilor publice afectează sistemul sanitar“

Interviu cu dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean Craiova

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova este unitatea medicală cu cel mai mare număr de paturi la nivel național. Aproximativ 72.000 de pacienți pe an sunt tratați aici. Un adevărat furnicar. Spitalul deține toate secțiile pe care le poate avea o unitate medicală. Aici sunt trimise cazurile cele mai grave din toată Oltenia și tot aici multe dintre probleme își așteaptă rezolvarea. Clinica de chirurgie cardiovasculară și cardiologie intervențională urmează să își deschidă ușile în aproximativ o lună. Între timp, se lucrează și la extinderea Unității de primiri urgențe (UPU). Iar de curând, Ministerul Sănătății a făcut aici investiții-record în aparatură medicală. Dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean Craiova, vorbește despre ce a însemnat renovarea întregului spital, dar și despre problemele de care medicii și pacienții se lovesc în continuare. de Ana Maria Predilă

SJU Craiova este cel mai mare spital monobloc din țară și, inevitabil, un spital greu de manageriat. Care au fost cele mai mari provocări în cei patru ani de mandat?

Este cel mai mare spital din țară. Are 1.600 de paturi. Media externărilor este de aproximativ 6.000 de pacienți pe lună. Sunt aproape 10.000 de spitalizări de zi în fiecare lună și 400 de prezentări zilnice în UPU. Sunt foarte multe provocări. Cea mai mare provocare a fost realizarea unor condiții hoteliere decente pentru pacienți. De cele mai multe ori, nemulțumirile pacienților nu au fost legate de lipsa unor medicamente sau de amânarea unor intervenții chirurgicale, ci de condițiile hoteliere. De aici au pornit primele provocări ale mandatului meu de patru ani.

Ce ați reușit să faceți, din acest punct de vedere?

Lucrurile se pot vedea acum. A fost făcută renovare în spital, așa cum nu fusese niciodată. Au fost luate toate secțiile, la rând, au fost renovate grupurile sanitare, schimbate caloriferele. Totul s-a schimbat. Niciodată nu se făcuse o renovare pe fiecare secție. Acum, după trei ani și jumătate, încă se lucrează, sperăm ca până la sfârșitul acestui an să terminăm cu totul. O altă provocare a fost construcția și dotarea cu aparatură a Centrului de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară. Știm bine ce înseamnă să iei un pacient cu infarct miocardic, să îl pui în elicopter și să îl trimiți la București sau în alte centre universitare, când starea lui este foarte gravă și fiecare minut contează. De aceea, construcția acestei clinici în Craiova este foarte importantă. În urmă cu două săptămâni, a fost făcută recepția clădirii. În curând, vom obține toate autorizațiile, iar clinica va putea deveni funcțională.

Se lucrează și la extinderea UPU. Care o să fie schimbarea, pentru medici și pentru pacienți?

Acum, UPU funcționează pe mai puțin de 800 de metri pătrați. Fiind cea mai mare unitate de primiri urgențe din țară, și-a dovedit ineficiența din punctul de vedere al circuitelor. Nu este suficient spațiu. Sunt pacienți care stau cu orele în Urgență, pentru că nu avem cum să îi primim. Acum, se lucrează la extinderea UPU cu încă 3.600 de metri pătrați. Pe lângă aceste spații, se fac și un bloc operator de urgență, două săli de operație, care vor prelua toate urgențele, astfel încât să se intervină cât mai repede. Lucrările ar trebui să fie gata, cu totul, anul viitor.

Una dintre cele mai mari nemulțumiri ale pacienților este legată de aglomerația și de timpul îndelungat de așteptare din UPU. Peste 55% la sută dintre pacienții care se tratează la SJU Craiova sunt urgențe. Ce rezolvare ar putea exista?

Există o problemă în toată țara, din acest punct de vedere. Problema este că una este o urgență medicală reală și alta consideră pacientul că este urgență. Niciodată o urgență precum un infarct miocardic, un edem pulmonar sau o plagă înjunghiată nu o să aștepte cu orele. În acele cazuri, se intervine imediat. Atunci când e un accident cu trei-patru victime, toți medicii din UPU se ocupă de asta. Însă toți pacienții (cu durere de cap, tensiune) vor să fie văzuți imediat. Bolnavii trebuie să înțeleagă că și medicii sunt oameni. Dacă ar exista mai multă înțelegere din partea tuturor, atât medici cât și pacienți, lucrurile ar putea merge mai bine.

Anul trecut, spitalul a primit sume-record de la Ministerul Sănătății pentru dotarea cu aparatură. În ce secții au fost făcute dotări?

Anul trecut, s-a început cu o finanțare de la Consiliul Județean Dolj de aproximativ 9 milioane de lei. Din acești bani, a fost achiziționat angiograful pentru Clinica de cardiologie intervențională și chirurgie cardiovasculară și a fost realizată dotarea cu paturi și alte echipamente necesare clinicii. Pe lângă această finanțare, am mai primit bani de la MS – 19 milioane de lei – bani care au fost investiți, în special, în secțiile de terapie intensivă. Aici nu se mai investise de foarte mult timp, făceam față cu greu nevoilor, din punctul de vedere al aparaturii. Acum, suntem capabili să tratăm cum trebuie pacienții. Am adus opt aparate de anestezie noi. Am adus și două CT-uri noi, un RMN. S-a lucrat la extinderea clădirii în care se află morga, prosectura și s-au adus echipamente. S-au făcut investiții în centrala electrică a spitalului. Consiliul Județean a investit cam 18 milioane de euro.

Am înțeles că SJU Craiova are, în medie, 6.000 de pacienți externați pe lună. Dintre aceștia, CAS decontează banii doar pentru 4.000. Practic, aceeași sumă de bani se împarte la toți pacienții care sunt tratați în spital. Cum se răsfrânge asta asupra pacienților?

Este o mare problemă a sistemului. Pacienții nu pot fi refuzați la internare. Există în legislație posibilitatea programării, dar este complicat. Noi acum avem terminate programările pentru CT, RMN pentru următoarele șase luni. Gândiți-vă ce înseamnă să aștepte atât un pacient. Practic, noi tratăm lunar în jur de 1.500 de pacienți pentru care nu primim bani și, ca să îi putem trata, consumăm din fondurile alocate pentru ceilalți pacienți. Din această cauză, scade calitatea actului medical. Din 2.000 de lei, cât primim pentru un pacient, 70% sunt cheltuieli de personal. De aici, apar probleme în ceea ce privește partea de aprovizionare. Acum, ni se invalidează unele servicii medicale pentru că pacienții ajung în Urgență, sunt internați și nu au cardul de sănătate. La externare, nu au cardul. Ce putem să facem, să trimitem pacientul sau aparținătorii acasă, la sute de kilometri?!

În ultimii doi ani, au dispărut multe medicamente din România. Întâlniți probleme în momentul în care faceți achizițiile?

Da. Și în momentul în care nu sunt dispărute de pe piață avem probleme. Legea achizițiilor publice afectează sistemul sanitar. Ce se întâmplă nu e corect, din punct de vedere medical. De exemplu, a apărut un medicament nou pe piață și vreau să îl cumpăr acum, pentru că acum îmi trebuie, iar cea mai rapidă modalitate de a-l achiziționa este negocierea rapidă… asta înseamnă să reușesc să îl cumpăr cel mai devreme în… trei săptămâni. Sistemul achizițiilor publice nu mai trebuie să plece de la ideea că suntem hoți. Cred că trebuie să fie un sistem lax, dar pentru care să răspunzi, să poți să justifici de ce a trebuit să cumperi peste noapte un medicament pentru un bolnav.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: