Politici de Sanatate

Laborator de cercetări în boli rare, la IOMC

25 februarie
14:55 2016
Laborator de cercetări în boli rare, la IOMC

Institutul Național pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Prof. dr. A. Rusescu” a inaugurat Laboratorul de cercetări în boli rare cu ocazia Simpozionului „Vocea pacienților – vocea bolilor rare”. Unitatea a fost realizată printr-un proiect derulat cu fonduri structurale, derulat prin Prigramul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, în perioada aprilie – decembrie 2015.

Inaugurarea laboratorului de boli înseamnă un diagnostic rapid și exact în bolile rare, precum și posibilitatea demarării viitoarele cercetări în acest domeniu.

“Este pentru prima dată când astfel de preocupări se pot concretiza. Sigur că nevoia lor se simțea mai demult și felicităm colectivul sârguincios de la unitatea de management care a reușit să transpună și să câștige acest proiect de finanțare, spre folosul celor în nevoie”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Suciu, managerul IOMC, adăgând că este convins că tinerii cercetători vor contribui la realizarea viitoarelor cercetări și colaborări internaționale în domeniu.

Simpozionul – dedicat Zilei Internaționale a Bolilor Rare (29 februarie)

Campania de informare și conștientizare a bolilor rare a fost lansată la nivel internațional în urmă cu nouă ani, având ca scop informarea populației despre patologia bolilor rare și atragerea forurilor competente catre comunitatea  pacientilor cu boli rare. România s-a alăturat relativ repede campaniei internaționale, 2016 fiind al optulea an în care sunt organizate diferite manifestări ce încurajează identificarea de noi posibilități de colaborare pentru a oferi o îngrijire de calitate pacienților români – conferințe, workshop-uri, campanii stradale, activități în școli.

“Ca specialiști în domeniul bolilor rare noi considerăm că putem identifica o condiție rară doar prin ascultarea pacientului. Putem oferi o îngrijire de înaltă calitate dacă ne facem timp să ascultăm ceea ce ne spun pacienții și părinții acestora”, a declarat dr. Vasilica Plăiașu, coordonatorul departamentului de genetică medicală al IOMC.

Sloganul din acest an “Vocea pacienților: Uniți vom fi auziți” susține ideea că pacienții cu boli rare sau aparținătorii acestora, organizațiile de pacienți, politicienii, specialiștii în medicină, cercetătorii și industria trebuie să se alature efortului de creștere a conștientizării existenței bolilor rare.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: