Politici de Sanatate

Jeremy Hunt: Greșelile din sistemul sanitar britanic trebuie recunoscute și rezolvate

11 martie
11:41 2016
Jeremy Hunt: Greșelile din sistemul sanitar britanic trebuie recunoscute și rezolvate

Oricât de eficient și puternic ar fi sistemul sanitar din Marea Britanie, acesta nu este perfect. Ca în orice sistem, se fac și multe greșeli. Important este însă ca acestea să fie identificate și rezolvate. Pentru a reduce numărul greșelilor din unitățile spitalicești, secretarul de sănătate Jeremy Hunt (foto) va încerca să schimbe cultura NHS cu privire la erorile din sistem, care discreditează siguranța pacienților, iar inițiativa sa este salutată de reprezentanții sistemului.

Potrivit lui Jeremy Hunt, există încă prea multe erori grave în spitalele britanice care pot fi evitate și care trebuie să fie reduse.  În opinia sa, este de-a dreptul scandalos că sunt aproximativ 150 de decese care pot fi evitate în spitalele britanice în fiecare săptămână.

Inițiativa lui Hunt oferă personalului medical din NHS șansa de a-și recunoaște eventualele greșeli comise și de a-și cere iertare, fără a se baza neapărat pe pedepsirea cadrelor medicale.

În mod normal, persoanele care comit aceste greșeli ar trebui să fie pedepsite pentru a simti consecințele acțiunilor lor. Dar, o cultură bazată pe vină poate fi contraproductivă, încurajând personalul medical să-și ascundă problemele și eșecurile în loc să le raporteze. Iar cutuma profesiei medicale nu ajută întotdeauna: unii practicieni încă se ghidează după zicala „doctorul știe cel mai bine” și refuză să recunoască eventualele greșeli. Acești medici ar trebui să realizeze că recunoașterea și soluționarea erorilor reprezintă un semn de încredere, nu de slăbiciune, consideră secretarul de sănătate din Marea Britanie.

Regulile menite să încurajeze astfel de practici oneste, bazate pe auto-critică, sunt destul de sensibile. Este adevărat că personalul care raportează greșelile comise este recompensat pentru sinceritatea arătată, întrucăt aceasta reprezintă singura modalitate prin care ei și alții pot învăța din aceste erori, reducând riscul repetării lor. De asemenea, ascunderea greșelilor trebuie să fie penalizată.

Din păcate, eforturile lăudabile ale lui Jeremy Hunt nu au primit atentia cuvenită, deoarece în momentul în care și-a anunțat planurile, medicii tineri din NHS protestau din cauza noului contract de muncă.

Sursa: www.telegraph.co.uk

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: