Noul președinte ales al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA) și CEO al companiei biofarmaceutice UCB, Jean-Christophe Tellier, a prezentat prioritățile EFPIA pentru următorii doi ani într-un interviu pentru publicația Euractiv.
Un interes deosebit este arătat inovării și, în acest sens, „va fi important ca următoarea Comisie Europeană să facă o declarație oficială cu privire la modul în care apreciază inovarea și cum dorește să o protejeze și să o dezvolte.” El a adăugat că este la fel de important să se pună în aplicare cadre clare pentru a facilita accesul la inovare: „Am observat că țările UE întârzie capacitatea de a pune inovații pe piață din cauza unui proces de stabilire a prețului foarte lung, dar termenul limită al brevetului este întotdeauna același.”
De asemenea, protecția drepturilor de proprietate intelectuală (PI) este foarte importantă pentru industria farma, considerând că acestea reprezintă cea mai bună modalitate de a proteja inovația și de a asigura cele mai bune rezultate pentru pacienți. Dacă se pot preveni mai multe boli, și chiar opri progresul bolilor cronice, este datorită inovației. Drepturile de proprietate intelectuală și inovațiile sunt foarte bine conectate. Întrebarea care se pune este: care este echilibrul corect între această protecție și capacitatea de a stimula inovația?
Prioritatea principală pentru EFPIA în următorii doi ani va fi aducerea părților interesate din domeniul sănătății împreună, pentru a obține rezultate mai bune pentru pacienți. „Astăzi, sistemul este prea fragmentat și nu este atât de ușor pentru diferitele părți interesate, de la medici la sistemele de sănătate și plătitori, să se angajeze. Dar nu putem câștiga unul fără altul, deoarece realitatea este că suntem interdependenți”, a adăugat noul șef farma la nivel european. El a menționat, ca exemplu, Inițiativa privind Medicamentele Inovatoare (IMI), o inițiativă europeană axată pe cercetarea farmaceutică. „Actorii diferiți și-au pus eforturile împreună în cel mai important parteneriat public-privat din lume, cu investiții de peste 5,3 miliarde de euro”. IMI, care conectează bazele de date din diferite țări din Europa, a accelerat activitatea de cercetare. Industria farmaceutică reprezintă 20% din investițiile în costuri totale și de aceea ar trebui găsită cea mai bună modalitate de alocare a resurselor pentru a evita risipa investițiilor și pentru a progresa într-o mai bună utilizare a acestora.
EFPIA reprezintă industria farmaceutică care operează în Europa. Prin cele 36 de asociații naționale și 39 de companii farmaceutice de vârf, EFPIA are ca misiune crearea unui mediu colaborativ care să permită membrilor săi să inoveze, să descopere, să dezvolte și să livreze noi terapii și vaccinuri pentru persoanele din întreaga Europă.
Bogdan Guță