Politici de Sanatate

Israel – prima țară cu sistem de schimb de informații în Sănătate

20 aprilie
12:59 2015
Israel – prima țară cu sistem de schimb de informații în Sănătate

Interviu cu Excelența Sa, Dan Ben-Eliezer, Ambasadorul Israelului în România

Israelul figurează în Top Cinci țări din lume în ceea ce privește eficiența sistemului de Sănătate, conform unui raport Bloomberg publicat în 2013. De asemenea, un raport recent OECD arată că Israelul are una dintre cele mai ridicate speranțe de viață din lume, de aproximativ 82 de ani. Acestea sunt rezultatele strategiei implementate de autoritățile israeliene în 2011, care se bazează pe investiții considerabile în cercetare și inovare.

Care sunt punctele forte ale sistemului de sănătate israelian?

Cred că puterea sistemului de sănătate israelian provine dintr-o combinație de facilități medicale de înaltă calitate, medici excelenți și un accent puternic pe cercetare și inovare în domeniu, sub coordonarea eficientă a Ministerului nostru de Sănătate. Rolul ministerului este de a pregăti și supraveghea implementarea legislației, de a reglementa standardele medicale, de a promova cercetarea și de a acționa ca o agenție de sănătate publică pentru medicina preventivă și de mediu.

Cum nu există vreun sistem de Sănătate perfect, ce domenii mai au nevoie de îmbunătățiri în sistemul de Sănătate israelian?

Israel, la fel ca România și alte țări, îmbunătățește în mod constant serviciile medicale, având în vedere că permanent apar noi provocări și noi afecțiuni care au nevoie de soluții imediate. De aceea, Ministerul Sănătății a realizat în 2011 un proces de evaluare a stării sistemului de Sănătate din Israel. Rezultatele au fost incluse în politicile ministerului, cu scopul a de face față mai bine provocărilor și de a stabili obiective clare pentru a-i ghida activitatea în următorii ani.

Statul Israel investește mulți bani în cercetarea medicală și în medicamente inovatoare. De ce credeți că autoritățile israeliene au înțeles nevoia de stimulare și de susținere a inovării?

Interesul pentru stimularea și sprijinirea inovării în domeniul medical a rezultat în primul rând din importanța acordată furnizării de servicii medicale de înaltă calitate poporului israelian și tuturor persoanelor care vin și caută expertiză medicală în Israel. Departamentul Cercetătorului-șef, înființat în 1974, funcționează în cadrul Ministerului Industriei, Comerțului și Muncii și supraveghează sprijinul oferit de Guvern cercetării. Sute de proiecte sunt susținute anual de acest departament, printr-un fond special pentru cercetare și dezvoltare și printr-o serie de programe interne și internaționale, acorduri și colaborări.

În Israel, tehnologia sofisticată a devenit o parte integrantă a procedurilor moderne de diagnostic și tratament și asta datorită strânsei cooperări între instituțiile și laboratoarele de cercetare și departamentele de cercetare și dezvoltare ale companiilor din domeniile farmaceutic, bioinginerie și echipament de medicină generală. Astfel, s-au realizat progrese semnificative în dezvoltarea de echipamente de imagistică medicală, lasere medicale, telemedicină, dispozitive chirurgicale sau de diagnostic. De fapt, Israelul a fost prima țară din lume care a introdus și implementat un sistem de schimb de informații în sistemul de Sănătate, care acum acoperă aproximativ 70% din populație, precum și una dintre primele țări care a folosit telemedicina.

Israel împărtășește, de asemenea, know-how-ul și tehnologiile inovatoare cu țările mai puțin dezvoltate, prin intermediul programelor de schimb, unele realizate sub auspiciile Organizației Mondiale a Sănătății. În regiuni din Asia și Africa, medici și asistente medicale acordă asistență în tratarea unor boli care au fost eradicate în multe din țările dezvoltate, iar echipe medicale israeliene participă frecvent la eforturi de ajutorare în zone calamitate.

Cum lucrează împreună România și Israel în domeniul medicinei, pentru a îmbunătăți serviciile medicale?

România și Israel se bucură de o îndelungată cooperare fructuoasă în multe domenii, inclusiv în cel medical. Există un acord administrativ de cooperare generală în acest domeniu, prin care protocoalele sunt reînnoite la fiecare câțiva ani, ultimul fiind semnat în iunie 2014, la Ierusalim. Cele două guverne au convenit să încurajeze și să sprijine programe comune de cercetare și dezvoltare, precum și colaborări directe între spitale și institute medicale, pentru schimbul de experți și de informații. Un accent deosebit este pus pe domenii ca: radioterapie oncologică, chirurgie cardiovasculară și cardiologie pediatrică, situații de urgență, transplant, neurochirurgie și terapie intensivă.

Există deja proiecte de cooperare în curs de desfășurare între unități medicale din Israel și România. De exemplu, Wolfson Medical Center din Holon, Israel, împreună cu Spitalul “Grigore Alexandrescu”din București, a salvat deja viețile multor copii care sufereau de boli cardiace grave și a realizat și cursuri de specializare pentru medicii români. Acum doi ani, eu însumi am fost implicat într-o caz umanitar, pentru a salva viața unui băiețel român în vârstă de două săptămâni. Un medic de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” m-a abordat în legătură cu acest băiețel care s-a născut cu probleme cardiace grave ce îi puneau viața în pericol și care impuneau intervenții chirurgicale de urgență. Printr-un efort israeliano-român, am reușit să îl trimitem la Wolfson Medical Center. Consider acest caz o realizare specială din timpul mandatului meu ca ambasador în România și țin legătura cu familia și cu băiețelul, pentru a asista cu bucurie la recuperarea sa completă.

Cum promovează în România Ambasada Israelului idei de afaceri israeliene în domeniul medical?

Activitățile noastre din România includ promovarea realizărilor israeliene, inovațiilor și programelor de cercetare în domeniul medical, prin sprijinirea participării unor profesioniști din Israel la diverse evenimente din România și, nu în ultimul rând, prin acordarea de asistență companiilor din acest domeniu pentru a găsi parteneri pentru proiecte mixte. De exemplu, doamna Angela Rabinovici, Business Development Manager, Life Science Industry din cadrul Institutului israelian pentru Export și Cooperare Internațională, a venit recent la București pentru a participa la o conferință pe tema tratamentelor oncologice inovatoare. De asemenea, o delegație condusă de ministrul Nicolae Bănicioiu a participat în Israel la Conferința internațională MedinIsrael – unul dintre cele mai importante evenimente din domeniul medical, reunind experți, factori de decizie guvernamentali și lideri pe partea de tehnologie și industrie, pentru a discuta și prezenta soluții și practici inovatoare.

Puteți face câteva recomandări autorităților române pentru stimularea cercetării medicale?

Pot oferi cu plăcere recomandări ambelor părți, atât autorităților israeliene, cât și autorităților române, să continue consolidarea cooperării bilaterale prin intermediul unor vizite profesionale, proiecte de cercetare comune și schimburi de bune practici în sectorul de sănătate. De asemenea, consider că încurajarea și sprijinirea cercetării și dezvoltării aplicabile ar trebui să devină unul dintre domeniile de interes, având beneficii pe termen mediu și lung. Israelul este deschis să împărtășească din experiența sa în elaborarea de politici și practici în cercetare și dezvoltare pentru sistemul medical.

Ministerul Sănătății a realizat în 2011 un proces de evaluare a stării sistemului de sănătate din Israel.

Activitățile noastre din România includ promovarea realizărilor israeliene, inovațiilor și programelor de cercetare în domeniul medical.

În regiuni din Asia și Africa, medici și asistente medicale israeliene acordă asistență în tratarea unor boli care au fost eradicate în multe din țările dezvoltate, iar echipe medicale israeliene participă frecvent la eforturi de ajutorare în zone calamitate.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: