Principala cauză de deces din motive cardiovasculare este, atât în România, cât și în Europa, hipertensiunea arterială.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că în Planul Național de Redresare și Reziliență sunt prevăzute investiții în cabinetele medicilor de familie menite să diagnosticheze din timp hipertensiunea și factorii de risc asociați.
”Plănuim cel mai mare proiect de investiții în asistența medicală primară. Este important nu doar să tratăm complicațiile cardiovasculare ale hipertensiunii arteriale, ci și să prevenim și să tratăm din timp această afecțiune. În Planul Național de Redresare și Reziliență, pe care suntem gata să-l trimitem la Bruxelles pentru aprobare, în componenta dedicată asistenței medicale prespitalicești avem investiții în cabinetele medicilor de familie, menite să diagnosticheze din timp hipertensiunea, dar și factorii de risc asociați, adică dislipidemia, diabetul. Investițiile se referă mai ales la dotarea cabinetelor medicale de asistență primară cu aparatură de laborator point of care. Pe lângă aceste investiții în cabinetele medicilor de familie, înțelegem nevoia de multidisciplinaritate și de continuitate în îngrijirea pacienților. Pentru a facilita acest lucru, avem, tot în PNRR, plănuite investiții de 400 milioane de euro în componenta de digitalizare. Aici includem și dosarul electronic al pacientului, care va fi un mijloc de a facilita interacțiunea între diversele niveluri ale asistenței medicale, dar și investiții în telemedicină- facilități care să ajute pacienții în automonitorizare și în transmiterea informațiilor legate de starea lor de sănătate către profesioniștii din sănătate”, a declarat ministrul la dezbaterea online organizată de Societatea Română de Cardiologie cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Împotriva Hipertensiunii Arteriale.
Potrivit ministrului, implementarea acestor măsuri ar putea să fie finalizată până la sfârșitul anului 2022. ”Scopul principal este de a investi mai mult în prevenție și de a reduce complicațiile factorilor de risc și ale afecțiunilor cardiovasculare”. (V.G.)