Interviu cu Mircea Timofte, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).
În Carta pentru schimbare a International Council of Nurses (ICN) se menționează că o forță de muncă în domeniul asistenței medicale, apreciată, susținută, dotată cu resurse și sănătoasă, este capabilă să ofere cele mai înalte niveluri de sprijin și îngrijire persoanelor și comunităților. Cum pot fi amplificate investițiile în profesia de asistent medical din România?
Impactul COVID-19 a demonstrat importanța protejării și investiției în forță de muncă în domeniul sănătății în vremuri de criză și faptul că asistenții medicali și moașele rămân fundamentale în abordarea vulnerabilităților și în sprijinirea unei societăți sănătoase și generatoare de sănătate. Investițiile în sistemele de sănătate sunt eficiente doar prin asigurarea de resurse umane calificate. Ca atare, noi, în România, suntem dedicați să investim în continuare în educația, competențele, în sănătate mintală, în leadership-ul asistenților medicali și moașelor din România.
Pandemia de COVID-19 a evidențiat nevoia de educație și formare continuă. Prin urmare, ne-am dedicat eforturile promovării învățării pe tot parcursul vieții și asigurării unei forțe de muncă calificate. Totuși, trebuie să ne asigurăm că educația pentru sănătate este strâns corelată cu evoluțiile de pe piața muncii și cu nevoile actuale ale pacienților și că sectoarele ar trebui să colaboreze pentru a educa, a integra profesioniști pe piața muncii și a menține o forță de muncă durabilă în domeniul sănătății.
Ca atare, am făcut pași fermi pentru a facilita dezvoltarea abilităților și competențelor în lumina evoluției dinamicii nevoilor de îngrijire și odată cu lansarea primei platforme naționale online gratuite pentru dezvoltare profesională continuă. De asemenea, am dezvoltat un cadru de reglementare specific pentru a permite recalificarea și practica avansată în anumite domenii pentru asistenți medicali și moașe. Am investit, de asemenea, în îmbunătățirea performanței registrului nostru național de asistență medicală pentru a permite colectarea și raportarea mai bună a datelor și pentru a sprijini adoptarea de orientări strategice bazate pe date.
În același timp, luăm parte la discuțiile noii comisii parlamentare speciale dedicate automatizării și viitorului muncii, care, fără îndoială, va avea un impact pozitiv pentru profesiile noastre. Leadership-ul rămâne esențial pentru a dezvolta politici și practici mai bune. În apogeul pandemiei de Covid-19, am dezvoltat un program de leadership pentru asistenți medicali și moașe pentru a crește contribuția acestora la politicile de sănătate.
Inițiativa emblematică din 2022 a Președintelui României de a se alătura celebrării Zilei Internaționale a Asistenților Medicali este o dovadă incontestabilă că valorificarea unui parteneriat cu mai multe părți interesate și a sprijinului la cel mai înalt nivel politic sunt esențiale pentru consolidarea capacităților și sustenabilitatea forței de muncă din domeniul sănătății. De asemenea, suntem mândri că ministrul român al Sănătății a găzduit, în luna martie a.c., conferința la nivel înalt dedicată forței de muncă în sănătate, promovând principiile directoare ale raportului regional european „Forța de muncă în sănătate și îngrijire în Europa: timpul să acționăm”.
Întâlnirea a fost unică prin faptul că directorul regional al OMS Europa a solicitat ca asistenții șefi guvernamentali din statele regiunii să participe la această întâlnire și să aducă în atenție perspectivele asistenților medicali și moașelor.
Întâlnirea la nivel înalt de la București s-a încheiat prin aprobarea unui set de principii strategice care să ghideze acțiunea noastră în regiune – Declarația de la București privind forța de muncă din sănătate și de îngrijire. Declarația va sta la baza unei rezoluții dedicate forței de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii care va fi pe ordinea de zi a următoarei reuniuni a Comitetului Regional din Kazahstan. Așteptăm cu nerăbdare adoptarea sa și vom face eforturi susținute să asigurăm implementarea acesteia în domeniile specifice de competență.
Care sunt cele 10 acțiuni prioritare propuse de Carta pentru schimbare a ICN?
Carta ICN pentru schimbare cuprinde 10 acțiuni prioritare, după cum urmează:
- Protejați și investiți în profesia de asistent medical pentru a reconstrui sistemele de sănătate și a îmbunătăți sănătatea globală.
- Susțineți și îmbunătățiți sănătatea și bunăstarea asistenților medicali, asigurând condiții de muncă sănătoase și sigure și respectând drepturile acestora.
- Dezvoltați strategii de recrutare și menținere în sistem a asistenților medicali pentru a aborda deficitul de forță de muncă.
- Elaborați, implementați și finanțați planuri naționale pentru asistenții medicali.
- Investiți în programe de educație pentru asistenți medicali acreditate și de înaltă calitate.
- Permiteți asistenților medicali să lucreze acoperind întregul lor domeniu de practică prin consolidarea și modernizarea reglementărilor și prin investiții în practicile medicale avansate și modele de îngrijire care să valorifice potențialul asistenților medicali.
- Recunoașteți și apreciați abilitățile, cunoștințele și expertiza asistenților medicali.
- Implicați activ și semnificativ asociațiile de asistenți medicali ca parteneri profesionali vitali în toate aspectele politicilor de sănătate și de furnizare de îngrijiri și leadership, ca voce experimentată și de încredere.
- Protejați populațiile vulnerabile, susțineți și respectați drepturile omului, echitatea de gen și justiția socială.
- Numiți lideri asistenți medicali în pozițiile executive ale tuturor organizațiilor de îngrijire a sănătății și în sfera de elaborare a politicilor guvernamentale.
Asistenții medicali au fost prioritate a agendei de lucru HIMSS 2023 (17-22 aprilie). Ce exemple de bune practici ar putea fi implementate în România?
Conferința anuală HIMSS reunește profesioniști din domeniul sănătății, experți în tehnologie și lideri din industrie, din întreg ecosistemul global de sănătate, pentru a împărtăși idei și a explora cele mai recente progrese în tehnologia sănătății. Fiind cel mai influent eveniment în domeniul sănătății, evenimentul cuprinde personalități și un grup extins de profesioniști din domeniul sănătății, inclusiv directori organizații internaționale, miniștri, oficiali guvernamentali, profesioniști în tehnologie și experți din industrie, pentru a inspira, educa și oferi direcții de politici pentru participanți.
Tema evenimentului din acest an a fost „Digital Health: Making Connections and Empowering Health”, subliniind importanța tehnologiei și a conectivității pentru îmbunătățirea rezultatelor în domeniul sănătății, teme cu impact indiscutabil în profesia și practica asistenților medicali și a moașelor.
Am participat, ca membru al delegației române, la un dialog pragmatic privind capacitățile de prevenire și răspuns la atacurile cibernetice, privind platformele online de comunicare cu pacienții și de educație medicală continuă, precum și privind experiența COVID-19 și deciziile de management pentru pregătire și răspuns la amenințări viitoare în context postpandemic.
Cum poate fi amplificată colaborarea dintre România și SUA în domeniul asistenței medicale?
România și SUA explorează deja perspective de colaborare întărită în beneficiul profesioniștilor noștri. După cum știți, președintele Asociației Americane a Asistenților Medicali este președintele ICN în exercițiu, dr. Pamela Cipriano. În acest context, discuțiile bilaterale desfășurate în marja celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Mondiale a Sănătății au vizat și acțiuni de întărire a cooperării bilaterale.
Acestea vor urmări:
- Schimburi de experiență și formare profesională: acest lucru va permite profesioniștilor din ambele țări să împărtășească bune practici și să se familiarizeze cu sistemele și protocoalele specifice fiecărei țări. Trebuie menționat că un grup de asistenți medicali din România a participat, la invitația Ministerului Sănătății, în luna mai 2023, la un program de schimb de experiență în SUA.
- Programe de parteneriat între universități și instituții medicale: aceste programe ar putea include stagii de practică sau programe de masterat/double-degree care să permită studenților și asistenților medicali să învețe și să lucreze în ambele țări.
- Promovarea standardelor și reglementărilor comune: acest lucru ar facilita recunoașterea și transferabilitatea calificărilor și certificărilor între cele două țări, favorizând astfel mobilitatea asistenților medicali între ele.
- Explorarea oportunităților de sprijinire a programelor de voluntariat și umanitare: aceste programe ar putea implica echipamente și resurse medicale donate, schimburi de experiență cu asistenții medicali români și implicarea în proiecte de sănătate publică pentru a îmbunătăți accesul la servicii medicale în comunitățile defavorizate.
- Promovarea comunicării și dialogului constant: Este important să se mențină un dialog deschis și constant între SUA și România în ceea ce privește profesioniștii noștri, inclusiv o relație întărită cu profesioniștii români care practică în SUA. Aceasta poate include schimburi regulate de informații, conferințe, întâlniri bilaterale și colaborare prin intermediul organizațiilor internaționale.
Avem un plan de reformă desfășurat cu sprijinul Fondului European de Reziliență, care include și un pachet consistent de reglementări privind dezvoltarea capacităților pentru serviciile de sănătate și managementul resurselor umane în sănătate.
Care sunt direcțiile de lucru care pot fi explorate în următoarea perioadă în cadrul parteneriatului cu OMS?
România și OMS împărtășesc un parteneriat solid susținut la cel mai înalt nivel și transpus în practică prin multiple programe de sprijin, de împărtășire de bune practici, de asistență tehnică în domenii de interes. De altfel, OMS este partenerul tehnic al Ministerului Sănătății în susținerea îndeplinirii obiectivelor de reformă asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta Sănătate. Acest parteneriat a permis dezvoltarea și adoptarea de către România, în anul 2022, a primei Strategii Multianuale de Dezvoltare a Resurselor Umane pentru Sănătate, proces continuat în acest an cu eforturile comune în definirea Planurilor Sectoriale de Acțiune pentru Dezvoltarea Forței de Muncă în Sănătate 2023-2030.
Mai mult, OAMGMAMR și OMS explorează în prezent o serie de priorități de acțiune pentru perioada următoare care vizează:
- Educație și formare: în această direcție, colaborarea cu OMS poate implica dezvoltarea și implementarea programelor de educație continuă și formare profesională pentru asistenții medicali. Aceasta ar permite creșterea calității și extinderea domeniilor incluse în platforma națională online de educație medicală continuă disponibilă gratuit pentru membrii noștri.
- Aderarea la campaniile globale lansate de OMS, precum Campania 25x25x25 pentru îngrijirea pacientului în situații de urgență.
- Elaborarea sau transpunerea de ghiduri și standarde, ca resurse de referință și orientare pentru asistenții medicali în exercitarea profesiei. Acestea pot acoperi aspecte legate de practica clinică, îngrijirea pacientului, etica profesională, siguranța pacientului și multe altele.
- Dezvoltarea unor direcții de acțiune pentru întărirea rolului moașei în sistemul românesc de sănătate, pentru care discuțiile exploratorii cu experții OMS au început în luna mai a.c.
- Cercetare și inovație: acest demers poate include inițiative pentru colectarea și analiza datelor relevante, dezvoltarea și implementarea de intervenții sau tehnologii inovatoare, identificarea celor mai bune practici în asistența medicală etc.
- Susținerea sănătății mintale a asistenților medicali: avem în vedere dezvoltarea unor programe de consiliere și sprijin psihologic adresate membrilor noștri, pentru a face față provocărilor și stresului asociate cu profesia. De asemenea, urmărim să promovăm măsuri de prevenire a epuizării profesionale și de îmbunătățire a bunăstării generale a asistenților medicali.
- Colaborare internațională: parteneriatul cu OMS poate facilita colaborarea și schimbul de experiență între asistenții medicali din România și alți profesioniști din domeniul sănătății la nivel internațional. Am convenit cu Biroul de țară al OMS Europa să organizăm în România, în luna septembrie, o conferință comună în marja acțiunilor de celebrare a 75 de ani de existență a OMS. Acest eveniment oferă oportunitatea unică de a interacționa cu experți OMS pe teme precum sănătatea mintală, sănătatea reproductivă, creșterea calității actului medical sau leadership-ul în profesie.
Acestea sunt doar câteva direcții de acțiune pe care le avem în vedere în cadrul parteneriatului cu OMS pentru asistenții medicali din România. Mai mult decât atât, recent, am fost desemnați prin vot de către Rețeaua de Sănătate din Sud-Estul Europei să găzduim Centrul Regional de Dezvoltare pentru Asistenți și Moașe din Sud-Estul Europei. Acest statut oferă perspective întărite de cooperare cu OMS pentru a spori calitatea asistenței medicale și a susține dezvoltarea profesională a personalului medical nu doar în România, ci și în regiune.
de Valentina Grigore