Comisia Europeană a lansat două proiecte în parteneriat cu Biroul regional OMS pentru Europa, în vederea consolidării securității sanitare și a pregătirii împotriva amenințărilor transfrontaliere grave la adresa sănătății. Printre acestea se numără pericolele chimice, biologice, radiologice și nucleare.
Primul proiect se concentrează pe consolidarea capacităților de securitate sanitară și pe îmbunătățirea strategiilor de prevenire, pregătire, detectare și reacție în UE, SEE, în țările candidate la UE și în țările din Parteneriatul estic. Acesta include o gamă largă de pericole potențiale, de la dezastre naturale, cum ar fi cutremurele și inundațiile, la riscuri biologice și conflicte provocate de om. Se pune un accent semnificativ pe îmbunătățirea coordonării și cooperării în situații de urgență atât la nivel național, cât și internațional. Programul EU4Health sprijină acest proiect cu 6,4 milioane de euro în următorii cinci ani.
Cel de-al doilea proiect accelerează eforturile de abordare specifică a riscurilor chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN) în UE, Ucraina, Moldova și alte țări participante la programul EU4Health. Acesta va consolida capacitățile de prevenire, de pregătire și de răspuns la amenințările CBRN la adresa sănătății publice prin intermediul planificării pregătirii și a răspunsului, precum și prin consolidarea pregătirii transfrontaliere. Programul EU4Health finanțează acest proiect cu 5,8 milioane de euro în următorii trei ani.
„Unul dintre obiectivele-cheie ale Uniunii Europene a Sănătății este acela de a ne pregăti mai bine împotriva amenințărilor la adresa sănătății, în mod coordonat la nivelul UE și cu țările noastre partenere. Lansarea acestor inițiative reprezintă un pas important în direcția construirii unui sistem de securitate sanitară mai puternic și mai rezistent în întreaga UE, în Ucraina și în alte țări europene. Ele sunt o dovadă a impactului pozitiv pe care sprijinul UE îl poate oferi cetățenilor săi și nu numai”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.
„Cele două proiecte nu numai că urmăresc să ne îmbunătățească capacitățile de pregătire și de reacție, ci și să stimuleze o cultură a colaborării între țări și regiuni, esențială pentru a face față provocărilor globale în materie de sănătate. După cum a arătat clar pandemia COVID-19, o amenințare la adresa sănătății într-o țară poate fi adesea o amenințare pentru toți. Umbrela Pregătire 2.0 a OMS/Europa include obiectivele acestor inițiative, cu atât mai cruciale în această epocă de criză permanentă, în care urgențele sanitare tot mai numeroase și adesea suprapuse ajung mai repede ca niciodată”, a declarat Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.