Politici de Sanatate

„Investind în prevenție, investim într-un viitor sănătos”

13 martie
21:48 2019
„Investind  în prevenție,  investim  într-un viitor sănătos”

Interviu cu dr. Cristian Bușoi, Eurodeputat PNL, membru supleant în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI) din Parlamentul European.

România este partener prioritar pentru Republica Moldova în ceea ce privește asistența pentru dezvoltare. Din acest punct de vedere, există un acord între aceste două țări pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale (semnat la Chişinău, la 21 februarie 2014). Cum ar mai putea fi dezvoltată relația România – Republica Moldova din punctul de vedere al domeniului Sănătății?

Republica Moldova ar putea beneficia de experiența României în dezvoltarea proiectelor de E-health: cardul de sănătate electronic, dosarul electronic, prescripția electronică. Introducerea acestor programe în circuitul din Sănătate ar reduce semnificativ frauda din sistem și ar permite o mai bună monitorizare a modului în care sunt tratați pacienții. Ministerul Sănătății ar primi mai ușor informații despre incidența anumitor diagnostice și tratamente și ar putea introduce anumite boli într-un program național de prevenire, spre exemplu, sau va putea merge către importatorul medicamentelor frecvent utilizate pentru un anumit tratament, pentru negocieri de volum și preț. Pe de altă parte, acest sistem electronic ajută cu adevărat pacientul; pentru că în momentul în care el se va prezenta la orice instituție sanitară din țară sau din străinătate, medicul va avea rapid informații despre istoricul său medical. Aceste informații sunt esențiale mai ales în Urgență. Între spitalele din Republica Moldova și România se pot dezvolta, de asemenea, parteneriate pentru schimb de bune practici, parteneriate pentru atragerea de fonduri europene direct de la Bruxelles și, nu în ultimul rând, parteneriate între Universitățile și Facultățile de Medicină dintre cele două țări.

România alocă anual Republicii Moldova 5.000 de burse de studiu în învăţământul pre-universitar, universitar şi post-universitar. Pe fondul acestor burse, România are anual mulți studenți la Medicină, însă puțini se întorc să profeseze acasă. Ce ar putea să facă Republica Moldova pentru a încuraja forța de muncă educată să se întoarcă în țară?

România are aceeași problemă, iar soluția este reforma și crearea unui sistem public mai atractiv. Salariile bune sunt esențiale, dar nu suficiente. Republica Moldova moștenește din perioada sovietică o infrastructură spitalicească mare. Din cauza modului haotic în care s-au făcut investițiile: fără coordonare, fără viziune, fără un plan pe termen mediu și lung, a ajuns să aibă foarte puține spitale capabile să ofere pacienților îngrijiri medicale complexe, de tip One Stop: investigații, diagnostic, tratament, recuperare. Un sondaj recent dezvăluie nemulțumirea pacienților și a medicilor față de condițiile din spitale, în special din spitalele raionale, unde nu există nici aparatură performantă și nici medici specialiști. Sunt spitale raionale unde medicii pensionari reprezintă aproape 50% din personal, iar la concursurile pentru ocuparea posturilor nu se prezintă nimeni. Pe medicii tineri nu îi mai atrag nici recentele stimulente oferite de stat și nici majorările salariale promise. Majoritatea spun că vor să plece din țară pentru că nu au șanse de dezvoltare, de perfecționare în actualul sistem sanitar. Nu au aparatură nouă, de ultimă generație, cu care să lucreze, nu are cine să îi instruiască, iar accesul în profesie nu se face nici transparent și nici pe meritocrație, în foarte multe cazuri. Pe de altă parte, spitalele mari nu sunt organizate ca centre universitare: centre de instruire pentru studenții Universităților de Medicină și pentru medicii rezidenți. Așadar, și Republica Moldova și România au nevoie de investiții asumate, curajoase și responsabile, în infrastructura de spital și în formarea personalului.

Una dintre coordonatele majore în relația România-Republica Moldova este dimensiunea europeană a cooperării bilaterale, având la bază obiectivul strategic al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Ce ar trebui să facă țara vecină pentru a demonstra implicarea în procesul de integrare în Uniunea Europeană, din punctul de vedere al Sănătății?

Fără reformă în politică, fără reformă în administrație, fără economie și un stat de drept care să funcționeze, nu va exista niciun sistem de sănătate performant. Republica Moldova trebuie să se asigure că sistemul de sănătate este  gestionat independent de opțiunile politice, că ierarhia în sistem este garantată de merit și nu de interese, că pacienții primesc acces egal la tratament și, nu în ultimul rând, să asigure îmbunătățirea continuă și să evalueze în permanență condițiile de muncă ale personalului medical pentru îmbunătățirea siguranței pacienților. Pentru procesul de integrare, condiționalitățile, din punct de vedere tehnic, sunt în alte domenii: politic, Justiție, stat de drept.

Având în vedere subiectele fierbinți și recomandările de la Bruxelles, ce politici de sănătate publică ar putea implementa Republica Moldova?

Politicile de prevenție pot ajuta foarte mult pe termen mediu și lung. Investind în prevenție, investim, de fapt, într-un viitor sănătos. Republica Moldova trebuie să țină aproape de statele membre UE pentru a obține finanțare și a face schimb de bune practici pentru prevenirea bolilor cronice, spre exemplu. Este extrem de util screening-ul împotriva cancerului și a hepatitelor virale. La fel de utile sunt campaniile de informare și conștientizare pentru reducerea și prevenirea consumului de alcool și tutun, substanțe din cauza cărora se dezvoltă boli ce duc la deces.

După cum spuneam și mai devreme, pacienții din Republica Moldova și medicii suferă din cauza lipsei dotărilor din spitale, din cauza lipsei medicamentelor și, în multe cazuri, din cauza mizeriei, în special în spitalele foarte vechi, care nu au fost renovate. Menținerea standardelor de calitate în domeniul serviciilor medicale este esențială. La fel și transpunerea în practică a tuturor ghidurilor terapeutice europene.

Accesul mai bun și egal la tratamente, la medicamente pentru toți pacienții este, de asemenea, obligatoriu. Este o chestiune esențială, pentru care militez de la începutul mandatului meu de eurodeputat și pe care am subliniat-o și în calitate de raportor al Comisiei de Sănătate. Sistemul trebuie să facă o analiză riguroasă cost – beneficiu și să ofere pacienților acces la tratamente de ultimă generație. Trebuie prioritizate investițiile în domeniul cercetării și găsite soluții durabile pentru a include terapiile de ultimă generație în planurile naționale de sănătate. Totodată, și în Republica Moldova și în România, avem nevoie de un echilibru între medicamentele inovatoare și cele generice.

Care este mesajul dumneavoastră pentru actualul guvern al Republicii Moldova?

Republica Moldova a făcut, în ultimii ani, pași importanți de apropiere de Uniunea Europeană, iar UE sprijină constant și concret Republica Moldova. În opinia mea, Republica Moldova trebuie să rămână pe drumul valorilor europene, al democrației, al dezvoltării mediului de afaceri și al sistemului judiciar independent.  În materie de sănătate, recomandarea mea este ca Republica Moldova să continue reforma, să investească durabil și responsabil și să pună interesele pacientului în centrul oricărei inițiative.

De Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: