Politici de Sanatate

Interes transatlantic pentru lupta împotriva rezistenței antimicrobiene (RAM)

14 septembrie
14:22 2021
Interes transatlantic pentru lupta împotriva rezistenței antimicrobiene (RAM)

Grupul operativ transatlantic pentru rezistența antimicrobiană (TATFAR) se reunește pe 14 și 15 septembrie în cadrul unei conferințe, găzduită de Comisia Europeană, pentru a consolida parteneriatele în lupta împotriva RAM. Întâlnirea reunește peste 250 de reprezentanți și facilitatori din UE, SUA, Canada, Norvegia și Regatul Unit, alături de OMS și de alți parteneri din mediul academic, industrie și organizații neguvernamentale. Comisarul UE pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, va deschide reuniunea, fiind așteptate alocuțiuni oficiale din partea unor înalți funcționari din SUA, Norvegia și Regatul Unit. Prof. Lothar Wieler, președintele Institutului german Robert Koch și membru al Grupului liderilor mondiali în domeniul RAM, va rosti un discurs principal.

TATFAR încearcă să încorporeze o abordare „One Health” în toate activitățile sale, iar colaborarea, la nivel de experți, are ca scop sporirea sinergiei și a comunicării, precum și consolidarea eforturilor interne și globale. De-a lungul activității sale anterioare, TATFAR a creat colaborări unice între agențiile guvernamentale pentru a atinge obiective comune, a oferit experiență și exemple pentru a contribui la crearea unor politici de succes în domeniul RAM. De asemenea, a permis coordonarea cercetării și dezvoltării de noi produse farmaceutice, de noi teste de diagnosticare și de studii clinice. TATFAR a sprijinit programele de dezvoltare a medicamentelor în colaborare pentru a îndeplini mai eficient cerințele de reglementare din Canada, UE și SUA și a publicat documente ce rezumă stimulentele economice pentru dezvoltarea medicamentelor antibacteriene.

TATFAR este coprezidat de UE și SUA, în prezent de John F. Ryan, director pentru sănătate publică în cadrul Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene, și de Larry Kerr, director al Biroului pentru pandemii și amenințări emergente din cadrul Departamentului de Sănătate și Servicii Umane al SUA. Discuțiile din cadrul reuniunii din acest an vor contribui la finalizarea planului de lucru pentru următoarea perioadă de punere în aplicare a TATFAR (2021-2026).

Creat ca parte a Declarației de la summitul SUA-UE din 2009, Grupul operativ transatlantic privind rezistența antimicrobiană reunește experți tehnici din Uniunea Europeană (UE), Statele Unite, Norvegia, Canada și Regatul Unit pentru a colabora și a împărtăși cele mai bune practici care consolidează eforturile interne și globale în patru domenii-cheie:

  1. Utilizarea adecvată a antimicrobienelor în medicina umană și veterinară
  2. Supravegherea și prevenirea rezistenței la antimicrobiene
  3. Strategii de îmbunătățire a stimulentelor financiare, a accesului, a cercetării și a dezvoltării medicamentelor antimicrobiene, a diagnosticelor și a alternativelor antimicrobiene
  4. Acțiuni transversale pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare cu privire la RAM și la utilizarea adecvată a antibioticelor, precum și pentru a disemina informațiile din TATFAR.

În mai 2014, grupul operativ a publicat primul său raport care sintetizează progresele și rezultatele implementării celor 17 activități inițiale. În cadrul conferinței din 14- 15 septembrie, TATFAR va publica un nou raport de activitate privind realizările din ultima perioadă de punere în aplicare (2016-2020). În 2015, Canada și Norvegia au fost invitate să devină membre. În 2021, Regatul Unit a fost adăugat ca membru.

 

BG

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: