Politici de Sanatate

Instrument nou pentru calcularea DALY, lansat de ECDC

21 ianuarie
15:03 2016
Instrument nou pentru calcularea DALY, lansat de ECDC

ECDC a lansat un nou software, care permite calculul speranței de viață ajustată pentru incapacitate (DALY) pentru o selecție de 32 de boli transmisibile și șase infecții. Povara bolilor transmisibile în Europa (BCoDE) facilitează calcularea complexă a DALY prin simpla introducere a datelor de incidență, vârstă și gen ale populației specifice, precum și a valorilor de reglare a datelor subestimate. Noul instrument are două tutoriale încorporate, modele de boală care descriu progresia fiecărei boli, tabelele de introdus date și mai multe opțiuni de vizualizare a rezultatelor.

Modelele de boală au fost create în urma unei revizuiri aprofundate a literaturii de specialitate privind istoria naturală a progresiei bolii pentru cele 32 de boli transmisibile diferite, se arată pe site-ul ECDC.

Măsurile sanitare compozite (CHM – composite health measures), asemenea DALY, sunt indicatori combinați care permit evaluări cantitative ale fenomenelor legate de sănătate ce nu pot fi măsurate în mod direct. Mai multe măsuri au fost dezvoltate în acest scop, bazate pe diferite ipoteze, modele și parametri. Ele pot ajuta guvernele naționale să stabilească prioritățile și politicile de sănătate.

DALY este una dintre cele mai comune astfel de măsuri, utilizată pe scară largă pentru comparații globale privind impactul general al bolilor.

Aplicația Povara bolilor transmisibile în Europa (BCoDE) poate fi descărcată de pe site-ul ECDC.

Sursa: www.ecdc.europa.eu

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: