Începând cu luna iulie 2015, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București derulează, în calitate de promotor și de lider, proiectul „Îmbunătățirea serviciilor acordate în domeniul hematologiei și oncologiei pediatrice în România, prin achiziția de bunuri, servicii și lucrări de specialitate”, din cadrul programului „RO19 – Inițiative în sănătatea publică”, program derulat de Ministerul Sănătății și finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014.
Proiectul beneficiază de o finanțare nerambursabilă de aproximativ 5,6 milioane de euro, fonduri ce sunt utilizate de către promotorul de proiect, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București, împreună cu Consorțiul partenerilor de proiect, format din:
- Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara;
- Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuța” Cluj-Napoca;
- Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași.
Acest proiect a fost conceput pornind de la o realitate destul de tristă, cu care oncologia pediatrică se confruntă în România, și anume lipsa facilităților pentru radioterapie adresată copiilor cu diverse forme de cancer. Trebuie precizat că, atât pentru copii, cât și pentru adulții cu afecțiuni oncologice, trebuie parcurși o serie de pași pentru realizarea radioterapiei, dintre care menționăm:
- un diagnostic imagistic corect / complet: computer-tomografie și/sau imagistică prin rezonanță magnetică;
- elaborarea unui plan de tratament (radioterapie), sub control computer-tomografic;
- tratamentul iradiant propriu-zis, în etape (ședințe).
Toate aceste etape sunt însă dificil de suportat de către copii, mai ales când aceștia au vârste mici, astfel că este necesară efectuarea lor sub anestezie generală. Proiectul aflat în derulare vine să completeze tocmai aceste deficiențe, asigurând dotarea necesară pentru aplicarea tratamentului iradiant la copiii cu afecțiuni oncologice, în România. Până în prezent, toți acești mici pacienți trebuia să fie trimiși la tratament iradiant în centre din străinătate, ceea ce reprezenta un efort suplimentar atât pentru bugetul alocat sistemului sanitar din România, cât și pentru familiile acestora.
Principalele activități derulate în cadrul proiectului sunt reprezentate de:
- achiziția de echipamente specifice actului medical în cazurile de hemato-oncologie pediatrică, inclusiv a serviciilor de instruire a personalului care va exploata echipamentele. Principalele echipamente incluse aici sunt:
- trei aparate de imagistică prin rezonanță magnetică (R.M.N.), câte unul pentru București, Iași și Cluj;
- trei aparate de anestezie și trei sisteme de monitorizare la distanță, câte unul pentru București, Iași și Cluj;
- un sistem de monitorizare la distanță și anestezie pentru aparatul de radioterapie și computer-tomograful pentru planul de tratament (București);
- se adaugă o serie de alte echipamente necesare celor patru centre oncopediatrice (București, Cluj, Iași și Timișoara).
- achiziția de dotări, consumabile și renovarea spațiilor destinate noilor echipamente, astfel ca la finalizarea proiectului toate acestea să fie perfect funcționale;
- elaborarea unor programe de training adresate personalului medical în domeniul hemato-oncologiei pediatrice, adică formarea unui număr de 289 de specialiști (4 lectori asistenți, 29 de medici, 164 de asistenți medicali și 86 de infirmiere) selectați din cadrul celor patru parteneri din proiect;
- elaborarea unei campanii de informare, educare și comunicare în hemato-oncologia pediatrică.
În cadrul proiectului, principalele activități se află în derulare, achizițiile sunt în desfășurare (cu respectarea procedurilor obligatorii specifice) și ne așteptăm ca până la finalul anului curent (2016) toate echipamentele medicale să devină funcționale.
Proiectul va permite ca încă o categorie deosebit de importantă de pacienți, copiii cu afecțiuni oncologice, să beneficieze de tratamente de ultimă oră în țară, asigurând accesul la terapie pentru un număr considerabil mai mare de pacienți decât până acum.
Nu trebuie uitată nici reducerea efortului pe care familiile acestor pacienți, împreună cu prietenii și cu organizațiile non-guvernamentale, trebuia să-l depună pentru a asigura tratamentul în străinătate al acestor pacienți. Iar pentru sistemul sanitar din România, pe lângă accesul echitabil la tratament oferit acum unei mai largi categorii de pacienți, efectuarea acestor tratamente în țară presupune costuri mult mai mici, ceea ce asigură atât o eficientizare a cheltuirii fondurilor alocate, cât și posibilitatea redirecționării economiilor realizate către alte sectoare deficitare.
În final, trebuie menționat că acest proiect asigură o sustenabilitate pe termen lung a echipamentelor medicale achiziționate, echipamente de care vor beneficia toți pacienții internați în spitalele respective, dacă au nevoie. Aspectul cel mai important, în afara cazurilor de copii cu afecțiuni maligne, este dotarea celor trei parteneri, din București, Cluj și Iași, cu aparate de imagistică prin rezonanță magnetică ce vor asigura investigații imagistice de top pentru toți pacienții acestor instituții sanitare.
Dr. Laurențiu Simion,
șef secție Chirurgie I
Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București