În România sunt 4,8 milioane de fumători, dintre care o treime sunt femei. Aproape jumătate încep să fumeze înainte de vârsta de 20 de ani. Fumatul se asociază cu o serie de cancere (pulmonar, laringian, digestiv etc.), BPOC (boli obstructive pulmonare cronice) şi afecţiuni cardiovasculare severe.
În ceea ce priveşte tuberculoza, incidenţa bolii a scăzut semnificativ în ultimii ani (de la 142,2 bolnavi la 100.000 de locuitori în 2002 la 73,3 bolnavi la 100.000 de locuitori în 2013), însă România continuă fie pe primul loc în Uniunea Europeană, ca număr de cazuri. Spectrul dezvoltării tuberculozei multidrog-rezistente, care a crescut ca proporție ajungând, în 2012, la 4,23% din cazuri, impune măsuri sporite de diagnostic, tratament și monitorizare a acestor cazuri.
Acestea sunt două dintre cele mai importante aspecte vizate în cadrul celei de-a 46-a Sesiuni Ştiinţifice a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, centru naţional de referinţă în bolile respiratorii.
Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” deţine cel mai mare număr de pneumologi calificaţi şi recunoscuţi internaţional; cea mai mare secţie universitară de chirurgie toracică din ţară, cu cel mai mare număr de cazuri complexe din România (circa 2500 de operaţii pe an); unica secţie de terapie intensivă respiratorie din ţară; cel mai activ centru dedicat bronhologiei din ţară – acest serviciu efectuează 70% din bronhoscopiile din România (9500 de intervenţii anual); un laborator de diagnostic bacteriologic a tuberculozei, care este şi laborator naţional de referinţă; un laborator de histopatologie cu experienţă în domeniul respirator şi unul din puţinele centre active de reabilitare respiratorie.
În curând, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”
– Va înfiinţa un Centru integrat de diagnostic precoce şi management al cancerului pulmonar (principala cauză de deces la bărbaţi);
– Va înfiinţa un Centru de Excelenţă pentru patologie vasculară pulmonară;
– Va lansa Registrul Naţional de pneumopatii interstiţiale difuze şi sarcoidoză, care va avea loc în perioada imediat următoare;
– Va realiza transplant pulmonar, posibil în România în cel mult 3-4 ani.
Pentru mai multe detalii: Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”