Politici de Sanatate

Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”- 60 de ani de activitate, istorie, perspectivă

13 martie
19:31 2019
Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”- 60 de ani de activitate, istorie, perspectivă

Conferința Științifică organizată cu ocazia aniversării a 60 ani de activitate a Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” din Republica  Moldova (1958-2018) a reunit 26 lectori din 14 țări: Belgia, Marea Britanie, Germania, Israel, Japonia, Italia, Elveția, Olanda, Turcia, Austria,  România, Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova.

Evenimentul, desfășurat în perioada 24-27 octombrie 2018, sub coordonarea directorului „INN”, prof. dr. Grigore Zapuhlîh, a fost onorat de prezența oficialităților Parlamentului, Guvernului, Ministerului Sănătății, USMF „Nicolae Testemițanu”, Academiei de Științe a Moldovei, Companiei de Asigurări în Medicină, etc.

Sesiunea de comunicări științifice a fost deschisă de princeps prof. dr. Jacques Brotchi, Senator al Parlamentului Regatului Belgiei, Doctor Honoris Causa al USMF ”Nicolae Testemițanu”, Bruxelles, Belgia.

Participarea internațională din cadrul evenimentului

Sesiunile au constat în 2 aspecte principale, prima parte fiind de lucrări administrativ-organizatorice a diferitelor Societăți de Neurochirurgie, precum prezentarea „100 Years of Neurosurgery In Romania-Past, Present, Future” (prof. dr. A. V. Ciurea), care a urmărit atât evoluția neurochirurgiei din România din ultimul secol, cât și conexiunile cu Republica Moldova, fiind urmată de prof. dr. Ion Poeată, care a expus radiografia neurochirurgiei din Iași, România. Ulterior conf. dr. Horia Pleș, președintele Societății Române de Neurochirurgie, a rezumat activitatea neurochirurgicală din centrul universitar Timișoara, România, prof. dr. Wolf-IngoSteudel a prezentat „Societatea Germană de Neurochirurgie din 1950-2017”, (Freiburg, Germania) și prof. dr. Anatolii Son – „Istoria Neurochirurgiei din Odesa- trecut, prezent, viitor”, (Odesa, Ucraina).

Partea a 2-a a constat în prezentări pe grupe de specialități. În cadrul „Chirurgiei Spinale” s-a remarcat prof. dr. Max Aebi (Berna, Elveția) și mr. Marcel Ivanov (Sheffield, Marea Britanie), în „Neurochirurgie microvasculară”- prof. dr. Uwe Kehler (Hamburg, Germania), în „Tratamentul meinigioamelor”- prof. dr. Volker Seifert (Frankfurt pe Main, Germania), iar în “Tratamentul endovascular al anevrismelor cerebrale” – prof. dr. Olcay Cizmeli (Istanbul, Turcia). Cel de-al 3-lea grup a fost reprezentat de centrele de neurochirurgie mai puțin cunoscute, din Tuimen, Federația Rusă, precum și centrul din Rotterdam, Olanda.

În cadrul neurologiei s-au remarcat lucrările acad. Stanislav Groppa – „Registrul Accidentelor vasculare în Republica Moldova”, prof. dr. Mihail Gavriliuc – ”Academicianul Diomid Gherman – patriarh al Neuroștiințelor din Moldova”, dr. Valeriu Matcovschii – „Neurochirurgia Funcțională și Stereotactică în Republica Moldova”, (Chișinău, Republica Moldova). A avut o prezentare excepționalăprof. dr. Kazuhiro Hongo (Matsumoto, Japonia) cu lucrarea „Relații și colaborări dintre Școala de Medicină Universitatea Shinshu și Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.”

În cadrul manifestării au fost acordate diplome din partea Președintelui Parlamentului pentru mai mulți medici ai Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la fondarea instituției. Prezentările fost urmărite de peste 200 de participanți din domeniul neurologiei, neurochirurgiei, constituind o recunoaștere europeană și internațională a activității neurochirurgicale din Republica Moldova.

Investiții în echipamente moderne

Metodele moderne de tratament şi diagnostic au fost apreciate şi de oaspeţii de peste hotare, veniţi la eveniment. „Noile metodologii ne oferă posibilitatea de a diagnostica şi trata la timp un şir de maladii complicate ale sistemului nervos central şi periferic, a spori numărul supraviețuitorilor cu accidente vasculare cerebrale, traumatisme cranio-cerebrale şi vertebro-medulare, cu patologie neurooncologică ş.a. Ne putem mândri de rezultatele pe care le avem. Avem 22.000 de pacienţi consultaţi şi trataţi anual, patru laboratoare ştiinţifice, şase secţii, 113 medici, 173 de asistenţi medicali“, a menționat Grigore Zapuhlîh, director al IMSP Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, doctor habilitat în medicină, profesor universitar.

În mai puţin de o lună, la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie va fi deschis un cabinet modern, unde pacienţii vor fi trataţi cu ajutorul unor echipamente medicale ultramoderne. Anunţul a fost făcut de directorul instituţiei, Grigore Zapuhlîh, în cadrul ceremoniei de aniversare a celor 60 de ani de activitate a Institutului.

„Vom construi o sală de angiografie, o sală hibrid, unde va fi şi un microscop de operaţie şi un angiograf. Ea ne va permite să tratăm pacienţii la un alt nivel, mai înalt, utilizând noile tehnologii“, a spus profesorul Grigore Zapuhlîh.

La 19 decembrie 2018 a fost deschisă sala de operații hibridă care va permite efectuarea concomitentă și combinată a procedurilor microneurochirurgicale și neuroendovasculare. INN intră într-un nou deceniu de activitate cu proiecte de anvergură moderne, care vor fi puse în slujba pacienților. Abordarea profesionistă și responsabilă a angajaților săi este o garanție pentru succesele din viitor.

Autori:

Dr. Andreea-Anamaria Idu, Medic rezident neurochirurg, Spitalul Universitar de Urgență București, Doctorand UMF „Carol Davila”

Dr. Georgeta Popa, Medic primar radiologie imagistică medicală, Spitalul Clinic Sanador, București, Doctor în științe medicale

Dr. Alexandru-Vlad Ciurea, Profesor universitar, Spitalul Clinic Sanador, București, Doctor în medicină, MSc., Dr. h. c. Mult.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: