Politici de Sanatate

Institutul Clinic Fundeni, bilanțul unui management performant

12 mai
13:37 2017
Institutul Clinic Fundeni, bilanțul unui management performant

Interviu cu dr. Carmen Orban, manager al INSTITUTULUI Clinic Fundeni

Ce ar putea fi schimbat sau îmbunătățit la nivel legislativ pentru ca spitalele să o ducă
mai bine?

Ar trebui să se facă o analiză a infrastructurii spitalelor din țară. Consider că risipim banul public dacă începem să renovăm sau să remodernizăm secții pe structuri care nu se mai pretează noilor condiții. Degeaba investim să modernizăm pe o infrastructură veche, pe circuite și instalații vechi, deoarece nu vom respecta toate condițiile și normele europene de acreditare.

Care este viziunea dumneavoastră cu privire la alocarea de fonduri către spitale?

Repet, cred că dacă s-ar centraliza totul, iar la nivel național s-ar construi niște spitale noi care să aibă atât dotarea corespunzătoare și infrastructura necesară, cât și resursa umană corespunzătoare, atunci pe termen lung lucrurile vor arăta mult mai rentabil. Spun acest lucru deoarece există spitale care au, spre exemplu, computer tomograf sau RMN, dar nu au personal medical sau asistente de noapte, sau substanță de contrast, adică nu există un flux continuu pe acea zonă. În aceste condiții, ar trebui să ne orientăm către spitale mari, care au tot, începând cu resursa umană și actul medical corespunzător, până la echipa medicală completă și dotarea corespunzătoare. Și atunci venim și cu finanțarea necesară.

Dacă veți face o analiză pe ultimii 20 de ani, nu știu câte spitale noi, de stat, s-au făcut în România. Un spital nou ar putea să includă toate spitalele de pe platforma Fundeni și, de ce nu, și alte spitale. Adică, m-aș orienta puțin și către Vest, spre exemplu în Austria, unde merge toată lumea. Acolo este un spital foarte mare și, pe lângă acesta, încă trei-patru spitale și atât. La noi în țară și în București, există multe. Cred că ar trebui să finanțăm exact acolo unde trebuie. Spun asta pentru că sunt pacienți care, după ce s-au plimbat pe la trei-patru spitale, spitale care și-au încasat banii de la Casa Națională de Asigurări, ajung să fie tratați în final într-un alt spital care nu-și recuperează banii, pe motiv că a fost depășit contractul cu Casa, ceea ce nu este deloc echitabil.

Referitor la problema colmatării spitalelor cu pacienți, credeți că medicina primară ar trebui să ocupe un rol mai important? Ați simțit la Spitalul Fundeni o astfel de problemă?

Spitalul Fundeni este un caz particular și, dacă vorbim de strategia națională, nu l-aș lua ca reper. În general, patologia care se adresează Institutului Clinic Fundeni este o patologie extrem de grea. Sunt cazuri complicate, cu comorbidități, cazuri pe care foarte mulți spun că nu le pot rezolva. În aceste condiții, aș putea spune că peste 70% din adresabilitatea către spitalul nostru este constituită din provincie. Sunt, într-adevăr, și orașe mici, cu spitale foarte bune, de unde foarte rar sunt pacienți transferați. Asta ne bucură.

Care vă sunt planurile pentru viitorul apropiat și pentru cel îndepărtat?

Dacă până acum reușeam să fac ceva și să fiu mândră, în ultimii ani nu se mai vede. Nu fac decât să cârpesc pe o infrastructură foarte veche. Țara și lumea medicală sunt zbuciumate de atâtea probleme, pacienții sunt din ce în ce mai mulți și cu afecțiuni din ce în ce mai grave, și sunt din ce în ce mai nemulțumiți, personalul medical este din ce în ce mai saturat, încât am ajuns într-un cerc vicios în care nu văd lucruri care m-ar putea motiva să merg mai departe. Până acum, am făcut multe lucruri frumoase și faptul că vedeam pacienții mulțumiți ne făcea și pe noi să mergem mai departe.

Vă gândiți să vă întoarceți spre ATI și să lăsați partea de management?

Deja, încet, încet, m-am întors. Deja, în fiecare dimineață la ușa mea sunt din ce în ce mai mulți pacienți care îmi cer sfaturi pe probleme medicale, lucru care mă onorează. Nu m-am desprins deloc de partea medicală, probabil că îmi voi continua menirea.

Avem acest guvern care spune că va mări salariile și că va aduce îmbunătățiri sistemului. Se simte ceva în atitudinea personalului medical?

Da. În ultima vreme, se simte o reîntoarcere a personalului medical, atât asistente, cât și medici, către spitalele de stat, chiar dacă în personalul vechi simți uzura și de multe ori oamenii sunt triști și spun că s-au săturat și că vor în privat. Totuși, sunt mulți care au plecat în privat și se întorc la spitalele de stat. Este un semnal pozitiv, din punctul meu de vedere, dar ar trebui fructificat ca atare.

Pe parte administrativă însă, lucrurile stau dramatic. Am scos de nenumărate ori posturi de jurist sau alte posturi, însă la spital salariile sunt mici, deci nu vine nimeni. În condițiile actuale, tuturor le este frică să semneze o hârtie fără să fie supervizat juridic. Deci lucrurile nu stau echitabil pe parte medicală și pe parte de personal TESA.

Din Fundeni lipsesc materiale, medicamente sau alte resurse?

Până acum, cred că toată lumea știe și aceasta a fost și mândria mea, la Fundeni găsești de toate. Și ca reper, până acum nu am spus niciodată cifre, pot să vă spun că bugetul lunar de medicamente la venirea mea în spital era de 300.000 de lei. Bugetul actual pentru medicamente este de 1.900.000 de lei lunar, în condițiile în care vorbim exact de aceeași finanțare alocată spitalului. Vorbim aici și de salarii, și de sporuri, și de numărul mare de personal medical care a fost angajat în ultima perioadă în acest spital, și, când spun acest ultim lucru, spun peste 400 de oameni, totul fiind acoperit din același buget.

Deci, este adevărat ce se spune: bani în sănătate există, dar trebuie gestionați mai bine?

Eu așa am considerat mereu și niciodată nu am văzut banul ca fiind o mare problemă. Soluția este cheltuirea banului centralizat și gândirea structurată pe ceea ce înseamnă servicii medicale. Cred că acum a venit momentul adevărului și factorii de decizie ar trebui să se așeze la o masă și să hotărască: facem spitale regionale, metropolitane, cu ce personal le populăm, cu ce le dotăm, cui se adresează și cine va lucra în ele.

Dacă un manager v-ar întreba cum ar putea să preia rețeta dumneavoastră, ce ați spune?

Am fost la foarte multe conferințe și consider că toți managerii au ceva de la care poți învăța. La mine, soluția a venit din gândul că oricând în patul acela poate să ajungă un apropiat. Și au și fost. De fapt, când eu am fost încercată cu unul dintre copiii mei și am văzut neajunsurile sistemului, mi-am făcut o promisiune că voi încerca să schimb ceva. În continuare încerc și nu mi-am pierdut speranța, însă am obosit.

Știați de la început că aveți abilități de manager?

Eu am remarcat în viață că dacă știi matematică, poți să fii un medic bun. Apoi, am înțeles că dacă ești un medic bun, poți deveni un om bun. Ulterior, am mai crescut și am înțeles că dacă ești un anestezist, înseamnă că ești într-adevăr un medic bun. Dacă ești un anestezist bun, atunci poți să faci orice. Deci cred că anestezistul este cel care stă pe cuțit, la granița dintre viață și moarte, are provocări tot timpul, de orice fel, trebuie să aibă stăpânire de sine, dorință și voință de muncă. Dacă face acest lucru, poate face orice.

Cine este Carmen Orban?

Carmen Orban este mamă și medic.

Știu că unul dintre copii v-a călcat deja pe urme, este tot medic anestezist. Ce sfaturi îi dați?

Să fie mai bună decât mine și să înțeleagă că munca nu e chiar totul.

Ce ar lipsi sistemului de sănătate din România? Au fost nenumărate discuții referitoare la bani europeni pe care îi avem sau nu, strategii naționale pe care le avem sau nu, avem programe de prevenție, de screening. Ce program național ați vrea să vedeți înfăptuit?

Din punctul meu de vedere, totul pleacă de la prevenție și educație. Trebuie să începem din școli să educăm copiii, să îi învățăm ce înseamnă un stil de viață sănătos. Am avut chiar eu, împreună cu ministerul, activități prin școli. Am făcut de Ziua Mondială a Sănătății un eveniment prin care am învățat copiii ce înseamnă un stil de viață sănătos, în care le-am spus clar că atât sportul, alimentația, care sunt absolut esențiale, cât și gândirea sunt importante. Aceasta face parte dintr-un stil de viață sănătos. Și i-am învățat să aibă empatie pentru aproapele lor. Atâta timp cât te gândești și la tine, și la cel de lângă tine, și i-am învățat pe copii să dăruiască copiilor bolnavi câte ceva, lucrurile se schimbă.

Mai mult, dacă învățăm copiii de
mici ce înseamnă o igienă, ce înseamnă un stil de viață sănătos, cu siguranță, putem să ne gândim apoi la ceea ce înseamnă prevenție. Trebuie să ne educăm, să mergem la controale medicale și să creștem generații de oameni sănătoși. Din nefericire, trăim într-un moment în care avem o generație de oameni bolnavi. Patologia este din ce în ce mai grea, ne confruntăm cu boli extrem de rare, cazuri depășite, oameni care vin pe picioare cu cancere cu metastaze multiple, la vârste fragede… este șocant. Și asta vine doar din cultură. De unde am dus o viață cu anumite restricții în timpul regimului comunist, imediat după am avut acces și libertăți la diverse lucruri tentante, pe care le-am luat fără să gândim, iar consecințele se simt acum. Prin urmare, ar trebui să începem să ne educăm generațiile viitoare ce trebuie să facă și cum ar trebui să se îngrijească și atunci prevenția este un element esențial.

Medicina primară ar degreva foarte mult din spitale, dacă ar reuși să preia analize astfel încât pacienții să nu mai trebuiască internați în spitale doar pentru investigații medicale, inclusiv pacienții care necesită intervenții chirurgicale. Trebuie găsită calea legală prin care pacientul să se interneze strict pentru investigații preoperatorii. În acest fel, scurtezi foarte mult durata de spitalizare, costurile, decolmatezi spitalele. Deci există soluții, dar toate trebuie să fie planuri pe termen lung. Dar trebuie să începem de la copii și să ne gândim și la bătrânii noștri, cărora trebuie să le asigurăm un trai decent. Au început să se miște lucrurile, inclusiv pe partea de medicină paliativă. Lucrurile încă se mișcă greu, însă este o gură de oxigen, un lucru bun care se întâmplă.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: