Roboți chirurgicali, softuri de transcriere a datelor medicale, aplicații pentru încurajarea donării de sânge sau software inteligent pentru depistarea cancerului– sunt doar câteva dintre proiectele care pot fi realizate de startup-uri dacă acestea au ajutorul necesar, mai ales la început de drum.
Însă, pentru ca startup-urile să poată fi ajutate, este nevoie de două condiții esențiale: actualizarea legislației și o finanțare adecvată. ”Din punct de vedere legislativ, România are o Lege a societăților comerciale de 32 de ani. În continuare, pentru noi, un startup cu potențial de inovare, de exemplu, în domeniul inteligenței artificiale, este în același regim juridic ca o șaormerie din colțul străzii. Alte state ne învață că astfel nu poți avea o dezvoltare a ecosistemului de inovare. Pe partea de finanțare, urmează să vină peste jumătate de miliard de euro fonduri europene, PNRR, etc, în principal prin Fondul European de Investiții, dar ținta predilectă o reprezintă afacerile care deja au o maturitate destul de mare. Prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării vrem să intervenim în partea de început a afacerii, acolo unde riscul este cel mai mare, pe modelul altor state (SUA, Israel, Irlanda, etc), să putem coinvesti alături de parteneri privați reputabili la nivel internațional- lăsându-le selecția acestor companii partenerilor privați, iar statul român să vină cu investiții în acțiuni”, a explicat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în cadrul Conferinței Internaționale de Tehnologie Medicală SSIMA RE:Imagine Healthcare.
Potrivit demnitarului, se dorește realizarea unui Fond Român de Inovare prin care să poată fi finanțate aceste startup-uri. ”Lucrăm cu experții Băncii Mondiale, care pe 6 septembrie au lansat un raport pe stadiul inovării în România și, practic, o Strategie Națională de Inovare. Vom continua acest proiect prin bune practici la nivel internațional pe care experții Băncii Mondiale le vor aduce în România și obiectivul ar fi să avem acest Fond Român de Inovare, măcar temelia lui, anul viitor, pentru ca ulterior să putem începe finanțarea acestor startup-uri cu potențial mare de inovare”.
Mai mult decât atât, la nivelul Parlamentului deja s-a discutat despre o eventuală modificare a Legii societăților comerciale și ”probabil, că până la jumătatea anului viitor, dacă lucrurile merg bine şi avem stabilitate politică, o să avem o nouă lege pentru societăţile comerciale din România”, a mai afirmat Sebastian Burduja.
Valentina Grigore