Politici de Sanatate

Inovația pe care o aducem pacienților înseamnă mai mult decât controlul bolii

25 noiembrie
13:16 2021
Inovația pe care o aducem pacienților înseamnă mai mult decât controlul  bolii

Interviu cu Cecilia Radu, director general Novo Nordisk România.

Să fii unul dintre liderii în diabet este o responsabilitate majoră, care presupune un angajament pe termen lung și o misiune clară, spune Cecilia Radu, director general Novo Nordisk România, care ne-a vorbit despre proiectele companiei pe piața locală. De curând, Novo Nordisk a intrat într-o nouă arie terapeutică cu impact major asupra vieții oamenilor și încă insuficient înțeleasă – obezitatea.

Tocmai ce am sărbătorit Ziua Mondială a Diabetului, marcată în fiecare an pe 14 noiembrie. Ce înseamnă pentru Novo Nordisk această zi?

Novo Nordisk este o companie farmaceutică inovatoare, unul dintre liderii în diabet. Ne-am asumat misiunea de a determina acele schimbări care în final să conducă la a învinge diabetul și alte boli cronice grave, cum ar fi obezitatea sau boli rare de sânge. De aceea, în fiecare an, 14 noiembrie înseamnă pentru noi o ocazie în plus să ne reconectăm la această misiune. La nivel global, aceasta se traduce în programe majore care vizează accesul la îngrijirea diabetului zaharat pentru pacienții vulnerabili din întreaga lume și dezideratul că niciun copil nu ar trebui să moară din cauza diabetului zaharat tip 1. Sunt cauze imense la nivel mondial, pe care Novo Nordisk le-a abordat cu mult curaj, dar și cu măsuri concrete, așa cum sunt clinicile în care sunt tratați gratuit peste 26.000 de copii cu diabet sau politica de preț redus pentru insulina umană, ambele destinate țărilor cu venituri mici.

La nivel local folosim 14 noiembrie ca o dată-cheie pentru comunicarea internă, dar reprezintă, de asemenea, o oportunitate de a susține inițiative de educație și de conștientizare a impactului diabetului. Susținem Forumul Român de Diabet, care are un rol important pentru informarea corectă cu privire la diabet și consecințele sale asupra sănătății și calității vieții. Astăzi, una din 11 persoane la nivel global suferă de diabet, o cifră care, potrivit estimărilor, va crește la 1 din 9 persoane până în 20451, în lipsa unor măsuri adecvate. Deci este o mare nevoie de informare și educare în această arie terapeutică.

Ultimii doi ani au reprezentat o perioadă complicată la nivel social și de business. Ce inițiative ați susținut în această perioadă la nivel local?

Prima noastră preocupare a fost ca, în perioada complicată a pandemiei, să asigurăm continuitatea livrării de medicamente care sunt critice pentru pacienții din România. Din fericire, Novo Nordisk are un sistem operațional bine pus la punct și am reușit acest lucru fără sincope.

Apoi, în această perioadă a fost mai mult ca oricând nevoie de inițiative care au pus la dispoziția pacienților informații cu privire la gestionarea diabetului în timpul pandemiei, care au facilitat accesul pacienților la îngrijire de calitate. Am susținut comunicările care încurajau pacienții cu diabet să urmeze planul de vizite periodice stabilit de medicul curant și reevaluarea tratamentului la medic pentru a asigura un bun control al bolii și să se protejeze prin vaccinare, pentru a reduce riscul infectării cu virusul SARS-COV-2.

O situație specială a fost cea a bolilor rare sangvine, așa cum este hemofilia căreia ne adresăm, unde lipsa vizitelor regulate la medic poate avea consecințe imediate asupra sănătății pacienților, cu urmări chiar grave.

În același timp, am încercat să contribuim și noi, atunci când am primit solicitări, cu asigurarea echipamentelor de protecție pentru cadrele medicale. După cum spuneam, suntem parteneri activi ai Forumului Român de Diabet și în inițiativele de dezvoltare a normelor pentru Legea Prevenției în Diabet. Ne bucurăm că România este printre primele țări din lume care au o lege dedicată prevenției diabetului. În continuare e nevoie de eforturi comune pentru a face această lege operațională și a derula programe integrate de prevenție, susținute de această lege.

Vrem să continuăm colaborarea cu societățile medicale și cu factorii de decizie și să susținem asociațiile de pacienți, să determinăm împreună schimbarea necesară pentru a învinge diabetul. Cum putem face acest lucru: prin acțiuni de prevenție, prin acces la tratamentul potrivit pentru fiecare pacient, prin acțiuni de educare și informare.

Un secol de la descoperirea insulinei

Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la descoperirea insulinei. Ce rol a avut Novo Nordisk în parcursul tratamentelor pentru diabet?

În 1921, odată cu descoperirea moleculei de insulină, s-a dat startul unui secol de inovații în îngrijirea diabetului. În ianuarie 1922, prima persoană – un tânăr de 14 ani cu diabet tip 1 – primea prima injecție de insulină. De această descoperire se leagă și istoria companiei Novo Nordisk, care a început producția de insulină în 1923.

Inovațiile care au urmat au salvat nenumărate vieți. Novo Nordisk a contribuit activ la îmbunătățirea permanentă a soluțiilor terapeutice pentru diabet: în 1946, Novo Nordisk a introdus prima insulină cu acțiune prelungită, în 1982 prima insulină umană, în 1985 primul pen/stilou de insulină, în 2009 a apărut o nouă inovație: primul agonist al receptorului peptidei 1 asemănătoare glucagonului (AR GLP-1) și analog al hormonului endogen GLP-1 uman, iar din 2019 vorbim despre primul și singurul AR GLP-1 cu administrare orală. Inovația este parte din istoria Novo Nordisk și cred că acest lucru se leagă și de ideea că succesul nostru va fi definit de soluțiile pe care le aducem și de sănătatea și bunăstarea oamenilor și a comunităților care beneficiază de acestea. De-a lungul anilor, medicamente și dispozitive noi, precum și noi abordări de îngrijire au transformat diabetul dintr-o condamnare la moarte într-o boală pe care oamenii o pot controla, bucurân­du-se de o viață normală.

Se vorbește mult despre accesul întârziat al românilor la terapii inovatoare. Cum stați din această perspectivă și cum arată tratamentul pentru diabet după această istorie de 100 de ani?

Novo Nordisk este un partener de încredere pentru medicii diabetologi și pentru persoanele cu diabet din România, oferind un portofoliu complex de soluții pentru controlul diabetului și cercetând continuu pentru a aduce inovații în această arie terapeutică. Suntem mândri că putem pune la dispoziția pacienților români cu diabet cele mai noi opțiuni de tratament. Inovația pe care o aducem pacienților înseamnă mai mult decât controlul bolii:
ne uităm să oferim acestora o experiență cât mai bună prin tratamente cât mai ușor de administrat și de tolerat, care pot contribui și la controlul complicațiilor asociate bolii.

Diabetul zaharat este o boală cronică foarte complexă, care necesită îngrijire medicală continuă și strategii de reducere a riscurilor de complicații microvasculare și macrovasculare, dincolo de controlul glicemic. Persoanele cu diabet zaharat au un risc substanțial de a dezvolta boli cardio­vasculare aterosclerotice, iar majoritatea pacienților au factori de risc adiționali precum: hipertensiune, dislipidemie, obezitate, boală cronică de rinichi. Soluțiile noastre inovatoare pentru tratamentul diabetului zaharat au fost evaluate în programe ample de studii clinice și beneficiază de recomandările ghidurilor internaționale și naționale de îngrijire a persoanelor cu diabet. Portofoliul Novo Nordisk constă în medicamente cu mecanisme de acțiune complementare, asigurând efecte antihiperglicemiante, scădere ponderală sustenabilă și protecție cardiovasculară. Unele dintre terapiile noi prezintă și efecte antiaterosclerotice, explicate parțial prin scăderea ponderală și scăderea LDL colesterolului, dar și prin mecanisme care implică reducerea procesului inflamator.

Un pacient care beneficiază la timp de tratament înseamnă un pacient care are boala bine controlată și o calitate a vieții sporită. Pentru sistemul public, acest lucru înseamnă reduceri substanțiale de costuri asociate complicațiilor diabetului.

Cât de importante sunt stilul de viață și mișcarea în diabet, pe lângă tratamentele de ultimă generație?

Sunt bine-cunoscute beneficiile unui stil de viață sănătos și ale exercițiului fizic – sportul crește sensibilitatea la insulină, reduce tensiunea, ameliorează profilul lipidic și în același timp dă o stare de bine, reduce nivelul de stres, îmbunătățește somnul. Datorită inovațiilor terapeutice în diabetul tip 1, cât și în diabetul tip 2, persoanele care suferă de această boală își pot urma pasiunile și pot face sport, chiar și de performanță.

Pentru a motiva oameni din întreaga lume care suferă de diabet, Novo Nordisk susține o echipă de persoane cu diabet care face performanță la nivel mondial în ciclism, Team Novo Nordisk: All-Diabetes Pro Cycling Team. Echipa Team Novo a fost prezentă în acest an și în România, pentru a participa la  Turul ciclist al Sibiului. Toți cei 19 cicliști din echipă, de diferite naționalități, sunt diagnosticați cu diabet zaharat tip 1. Misiunea echipei este de a inspira, a motiva și a aduce informație de bună calitate pentru toți cei afectați de diabet pentru a-și urma pasiunile și a adopta un stil de viață activ.

Povara obezității în România

De curând ați intrat într-o nouă arie terapeutică – obezitatea. Care este povara acestei boli în România?

Obezitatea este o boală cronică gravă, fiind considerată de organizațiile internaționale o adevărată epidemie globală, cu o prevalență similară cu bolile infecțioase. Se estimează că, fără măsuri drastice de prevenție și tratament, peste 50% din populația globului va suferi de obezitate până în 20252. În România, peste 4 milioane de persoane suferă de obezitate, cu cele mai ridicate procente de prevalență pentru intervalul de vârstă 40-79 de ani3.

Pandemia de COVID a evidențiat în plus riscurile mai mari care sunt asociate cu obezitatea, managementul pacienților infectați cu SARS-COV-2 care suferă de obezitate și au nevoie de terapie intensivă fiind mult mai dificil4. Obezitatea și comorbiditățile asociate acesteia agravează simptomatologia asociată COVID-19, crescând riscul de complicații, iar țările în care prevalența obezității/greutății excesive în populația generală este de peste 50% au înregistrat de 10 ori mai multe decese decât țările cu prevalență scăzută a obezității5. De aceea este nevoie de măsuri urgente și de o înțelegere adecvată a poverii obezității din partea tuturor. Obezitatea este o afecțiune serioasă și are nevoie de un management complex, multidisciplinar.

Care sunt pașii în această arie terapeutică?

Ca parte a eforturilor de a aduce terapii inovatoare, am lansat un produs cu rezultate în ceea ce privește managementul sustenabil al greutății corporale și, în același timp, cu efect pozitiv pentru ameliorarea mai multor complicații asociate cu greutatea excesivă: apneea în somn, riscul dezvoltării diabetului tip 2, hipertensiunea arterială și alte afecțiuni cardiace. Soluția terapeutică, disponibilă pacienților la recomandarea medicilor, este destinată pentru gestionarea greutății pentru adulți și adolescenți peste 12 ani, împreună cu dieta și exercițiile fizice, ce oferă beneficii cardiovasculare.

Extinderea noastră în aria obezității înseamnă în același timp continuarea abordării de a aduce soluții inovatoare de tratament care să influențeze în bine viața oamenilor și este rezultatul efortului de cercetare de zeci de ani din domeniul diabetului și a bolilor asociate.  Astfel, oferim o nouă speranță medicilor și pacienților că știința poate aduce soluții pentru managementul unor afecțiuni cu impact semnificativ la nivelul societății, precum obezitatea.

Și, nu în ultimul rând, înseamnă un efort de investiții din partea noastră prin crearea unei echipe locale dedicate și prin sprijinirea unor proiecte de informare și educare care să asigure o mai bună înțelegere a obezității.

Greutatea excesivă este o temă frecventă în media. Care credeți că este cea mai importantă schimbare necesară cu privire la obezitate?

Cred că e dificil de perceput natura de boală a obezității. Există convingeri adânc înrădăcinate că obezitatea este o alegere, este ceva ce poate fi controlat individual.

Obezitatea este adesea descrisă ca o perturbare a echilibrului energetic, produsă de consumul excesiv de calorii, raportat la consumul energetic al organismului.  Deși acest concept al echilibrului energetic are utilitate, acesta nu explică motivul pentru care unele persoane ajung să sufere de obezitate și nici nu oferă explicații privind intervențiile necesare în tratamentul obezității. În mod particular, prevenția obezității este adesea descrisă ca o necesitate de „contabilizare” a caloriilor, astfel încât aportul caloric să fie echilibrat de consumul energetic. Folosind acest model, managementul obezității se reduce la încurajarea pacienților de a mânca mai puțin și de a se mișca mai mult. Astfel, prin creșterea consumului energetic raportat la aportul caloric, se va produce scăderea ponderală, iar eșecul de a obține această scădere ponderală implică lipsa voinței de a adera la o schimbare de stil de viață pentru o perioadă suficientă de timp.

Această viziune asupra obezității consideră aportul caloric și consumul energetic ca fiind parametri independenți, care pot fi ajustați în funcție de cum dorim și care rămân statici, fără a fi influențați de semnalele homeostatice produse de scăderea ponderală. Homeostazia reprezintă proprietatea organismului de a menține constante valorile parametrilor fiziologici. Un exemplu de parametru fiziologic este temperatura corporală pe care organismul o menține într-un interval foarte îngust, prin procesul de termoreglare.

Astfel, motivul pentru care dietele sunt atât de greu de respectat și adesea nu produc rezultate este că prin diete ne luptăm, în mod constant, cu propriul nostru organism. Pe măsură ce slăbim, organismul nostru se luptă să câștige greutatea pierdută. Decizia inteligentă constă în identificarea mecanismului homeostatic al organismului și ajustarea lui, iar acest lucru îl realizăm prin prezentarea la medic pentru o evaluare individuală.

Care a fost cea mai importantă lecție a pandemiei pentru dumneavoastră?

În această perioadă atât de dificilă, am învățat cea mai valoroasă lecție pe care lumea o poate arăta: solidaritatea. Sunt mândră că fac parte dintr-o echipă care a contribuit într-o perioadă în care fiecare contribuție contează.

Pandemia de COVID-19 a evidențiat și amploarea bolilor cronice – precum diabetul –, și nevoia urgentă a unui nou angajament din partea noastră, a tuturor, fie că vorbim de autorități, medici, asociații de pacienți, companii farmaceutice. De aceea, aș vrea să mulțumesc tuturor pentru tot efortul depus și sunt convinsă că avem multe de schimbat împreună pe mai departe, prin solidaritate și parteneriat. 7

Cifre-cheie:

  • În 2021 s-au împlinit 100 de ani de la descoperirea insulinei
  • Peste 800.000 de persoane sunt tratate în cadrul Programului Național de Diabet Zaharat 7
  • În România se estimează că aproximativ 1,7 milioane de persoane au diabet diagnosticat și nediagnosticat
  • Riscul pentru o persoană cu obezitate de a dezvolta diabet tip 2 este de 7 ori mai mare 8
  • Peste 50% din populația globului va suferi de obezitate până în 2025, fără măsuri drastice de prevenție și tratament 2
  • Peste 4 milioane de români suferă de obezitate, cu cele mai ridicate procente de prevalență în segmentul de vârstă 40-79 de ani 3
  • Scăderea în greutate cu 5% are beneficii majore pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și a hemoglobinei glicolizate 9

 

de Valentina Grigore

Surse date: 1 IDF Diabetes Atlas, 2019; 2 Date OMS; 3 ORO Study, Endocrine Care, 2015; 4 Center for Disease Control and Prevention, Scientific Statement Coronavirus and Obesity 23/03/2020 wordobesity.org; 5 Date OMS și Universitatea John Hopkins; 6 Date Forum Român de Diabet; 7 Date CNAS; 8 Date OMS; 9 Garvey WT, Mechanick J, Brett E, et al. American Association of Clinical Endocrinologists and American College of Endocrinology Comprehensive Clinical Practice Guidelines for Medical Care of Patients with Obesity. Endocr Pract. 2016; 22(Suppl 3): 1–203

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: