Interviu cu Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European (PE), raportor al Parlamentului European pentru programul EU4Health.
Într-o lume în continuă schimbare, cu provocări dintre cele mai diverse, viitorul Europei depinde de cercetare și inovare. „Ne bazăm pe cercetare și inovare pentru a răspunde crizelor de sănătate, pentru a ne adapta la lumea noastră globalizată, pentru a combate efectele schimbărilor climatice și pentru a pregăti un viitor mai bun pentru generațiile următoare. Este important să îmbunătățim programele de mentorat pentru a ghida tinerii cercetători pe diferite parcursuri profesionale și să promovăm mobilitatea personalului de cercetare”, subliniază europarlamentarul Cristian Bușoi.
Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate acordul final privind reglementarea sistemului de taxe al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA). În calitate de raportor al PE pe acest dosar, puteți aprecia cum va influența în mod direct acest acord siguranța și calitatea medicamentelor pe piața Uniunii?
În calitate de raportor al dosarului EMA Fees, mi-am concentrat eforturile pe asigurarea transparenței și predictibilității costurilor asociate evaluării, autorizării și monitorizării medicamentelor în Uniunea Europeană. Forma finală a documentului modifică propunerea Comisiei Europene, diminuând taxele pentru farmacovigilență plătite de producătorii medicamentelor generice și biosimilare. Pentru a păstra un echilibru bugetar și a nu diminua veniturile Agențiilor Naționale ale Medicamentelor, am decis menținerea sistemului actual de taxe pentru consultanța științifică. Am introdus derogări de la plata taxelor pentru medicamentele care tratează boli rare, pentru organizațiile nonprofit și consorțiile de cercetare. Acordul final privind reglementarea sistemului de taxe al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), adoptat de Comisia pentru mediu și sănătate (ENVI) a Parlamentului European, va avea un impact semnificativ asupra siguranței și calității medicamentelor pe piața Uniunii Europene. Prin stabilirea unui cadru coerent și eficient de taxare, se poate asigura finanțarea adecvată pentru activitățile EMA și ale Agențiilor Naționale inclusiv pentru supravegherea și reglementarea medicamentelor, contribuind astfel la îmbunătățirea siguranței și calității produselor medicale disponibile pe piață.
Ce ar trebui să se întâmple în România în sectorul de sănătate pentru a micșora diferența de acces față de țările din Europa de Vest?
În România, pentru a micșora diferența de acces față de țările din Europa de Vest în sectorul de sănătate, ar trebui să se ia în considerare investiții semnificative în infrastructura medicală, modernizarea echipamentelor și facilitarea accesului la tehnologii medicale avansate. În plus, se poate lucra la îmbunătățirea sistemului de formare a personalului medical și la creșterea atracției pentru profesioniștii din domeniu.
Crizele recente au evidențiat necesitatea critică pentru Europa de a-și asigura și consolida poziția de lider în domeniul inovării medicale. De ce este importantă pentru pacienți inovarea în Europa?
Inovația în Europa este importantă pentru pacienți deoarece aduce beneficii semnificative, inclusiv acces la tratamente mai eficiente, tehnologii medicale de ultimă generație și soluții inovatoare pentru îmbunătățirea calității vieții. Foarte recent, la Reuniunea regională europeană a Consiliului Global pentru Cercetare am vorbit despre cel mai ambițios program de cercetare și inovare din lume, Horizon Europe, pe care îl avem aici în UE, și despre susținerea tinerilor cercetători. Horizon Europe a fost creat în Uniunea Europeană și se bazează pe un buget-record de 95,5 miliarde de euro. Într-o lume în continuă schimbare, cu provocări dintre cele mai diverse, viitorul Europei depinde de cercetare și inovare. Ne bazăm pe cercetare și inovare pentru a răspunde crizelor de sănătate, pentru a ne adapta la lumea noastră globalizată, pentru a combate efectele schimbărilor climatice și pentru a pregăti un viitor mai bun pentru generațiile următoare. Este important să îmbunătățim programele de mentorat pentru a ghida tinerii cercetători pe diferite parcursuri profesionale și să promovăm mobilitatea personalului de cercetare.
De aceea susțin adoptarea unor măsuri mai ambițioase pentru a convinge toate statele membre să elimine obstacolele ce pot îngreuna mobilitatea tinerilor cercetători.
Noua legislație farmaceutică a UE va asigura cadrul perfect pentru a răspunde cerințelor referitoare la inovare?
Noua legislație farmaceutică a Uniunii Europene poate oferi un cadru propice pentru a răspunde cerințelor referitoare la inovare, prin facilitarea procesului de dezvoltare, autorizare și punere pe piață a medicamentelor inovatoare. Cu toate acestea, implementarea eficientă și adaptarea la schimbările tehnologice rapide sunt esențiale pentru a asigura succesul acestui cadru legislativ.
Când vorbim despre inovare în medicină, ne gândim la cercetare-dezvoltare, genomică, tehnologii și, bineînțeles, la tratamente. O modalitate de tratament inovatoare este și protonoterapia, care oferă pacienților oncologici șansa la o viață mai bună. Cât de important este, în acest sens, dezvoltarea unui Centru de Excelență în protonoterapie în România?
Foarte important! România are o șansă reală de a construi un centru de excelență în protonoterapie, finanțat din fonduri europene nerambursabile. Ar fi o realizare remarcabilă să avem în România primul centru de acest gen din Europa Centrală și de Est. Sunt încântat să văd angajamentul principalilor decidenți din Sănătate în această direcție și voi insista pentru ca acest angajament să devină curând realitate. Un astfel de centru ar aduce beneficii semnificative, oferind pacienților români acces la tehnologii medicale avansate și contribuind la avansarea în domeniul tratamentelor oncologice. Protonoterapia oferă o șansă reală la viață pentru copiii care luptă împotriva cancerului. În fiecare an, în România, sunt diagnosticați cu cancer cel puțin 400 de copii, dintre care jumătate ar putea fi tratați cu ajutorul protonoterapiei.
de Bogdan Guță