Politici de Sanatate

Inovația, elementul central al Congresului pentru Studenți și Tineri Medici

28 februarie
11:37 2017
Inovația, elementul central al Congresului pentru Studenți și Tineri Medici

Cea de-a XX-a ediție a Congresului Național pentru Studenți și Tineri Medici, organizată de Societatea Studenților în Medicină din București cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie UMF „Carol Davila“, a unit sub valori intelectuale comune 1.000 de participanți din toată țara, demonstrând încă o dată faptul că reprezintă un eveniment de anvergură din sfera medicală românească.  

CNSTM a devenit o adevărată tradiție, un eveniment emblematic ce adună în fiecare an, pe lângă lucrările științifice de înaltă calitate, cele mai mari nume ale societății medicale românești, oferind un număr impresionant de workshopuri și conferințe și reunind toate domeniile de interes ale participanților.

Participanți din toată țara

Ediția XX s-a desfășurat pe parcursul a patru zile în care Palatul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București a găzduit numeroase prezentări de lucrări științifice, conferințe și workshopuri, adunând peste 900 de participanți din toate centrele universitare din România. Participanții au avut ocazia să își prezinte lucrările în cadrul a patru secțiuni: științe fundamentale, științe medicale, științe chirurgicale și poster. Ediția de anul acesta a însumat 21 de conferințe ce au cuprins toate sferele de interes din domeniul medical și 48 de workshopuri, dintre care 43 hands-on, desfășurate în parteneriat cu Societatea Studențească de Chirurgie din România, Filiala București, și Centrul de Simulare LifeSim.

Invitați din centre europene de prestigiu

Ediția XX a CNSTM a întâmpinat în acest an, pe lângă cele mai mari personalități din anturajul medical românesc, invitați care activează în centre medicale de prestigiu din Europa, precum dr. Serghei Cebotari (Hannover Medical School – Germania), dr. Victor Volovici (Erasmus Medical Center Rotterdam – Olanda) și asist. univ. dr. Martin Ŝefcik (Slovacia). Temele propuse de aceștia se bazează pe ani de cercetare intensivă alături de personalități ale sferei medicale europene și surprind, prin inovație, cu titluri precum „Inima artificială“, „Prezentul și Viitorul Bypass-ului Cerebral“ și „Arterial Graft Harvest“.

Printre lucrările susținute de specialiștii români s-au numărat „Actualități în diagnosticul și tratamentul adenoamelor hipofizare“ (prof. univ. dr. Cătălina Poiană) și „Patologia osteoarticulară“ (prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu).

Activitatea medicală, îmbinată cu cercetarea

„Trebuie să apreciem la modul extraordinar determinarea și entuziasmul acestor tineri care au reușit să dezvolte un Congres ce a devenit o referință. Este foarte important ca ei să pornească în viață cu ideea că asemenea manifestări sunt extrem de utile și că activitatea medicală trebuie să fie în permanență îmbinată cu activitatea de cercetare. Tinerii trebuie să fie puși la punct cu cele mai noi achiziții în domeniul cercetării medicale“. Prof. dr. Cătălina Poiană, prorector în probleme de învățământ postuniversitar în cadrul UMF „Carol Davila“.

Schimb de idei între facultățile de Medicină

„Acest Congres este o încununare a eforturilor profesionale ale studenților, dar mai ales a eforturilor lor de a face un pas dincolo de ceea ce sunt ei acum. Ei încearcă să completeze cumva ceea ce învață în timpul facultății, să pună în practică ceea ce învață la cursuri și lucrări practice, să extindă gama de noțiuni și să-și completeze bagajul de cunoștințe pe care le dobândesc în facultate. Mai mult de atât, este o soluție a schimbului de idei între facultățile de medicină din țară, pentru că sunt studenți din toate facultățile de medicină din țară. Cam 40% din cei înscriși sunt studenți ai UMF „Carol Davila“, ceilalți sunt din alte facultăți. Reprezintă un punct important: practic, se strâng din toată țara și încearcă să-și alinieze standardele și bagajul de cunoștințe, să se conecteze la ce înseamnă noutate în medicină“. Prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, decan al Facultății de Medicină a UMF „Carol Davila“.

Întâlnire științifică la nivel național

„Ca în fiecare an, inovația în lumea medicală a fost elementul central al Congresului, alături de teme interdisciplinare și sesiuni cu o considerabilă parte practică, integrate cu profesionalism. Congresul Național pentru Studenți și Tineri Medici a dovedit încă o dată că își merită locul în rândul celor mai relevante întâlniri științifice de specialitate la nivel național“. Teodor Blidaru, secretar general al Societății Studenților în Medicină din București. 

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: