Acțiunea comună a Uniunii Europene privind HIV, prevenirea co-infecțiilor și reducerea riscurilor (HA-REACT) a fost lansată recent cu participarea a 23 de parteneri din 18 state membre ale UE. HA-REACT se va ocupa de lacunele existente în prevenirea HIV și a altor co-infecții, în special tuberculoza (TBC) și hepatitele virale, în rândul consumatorilor de droguri injectabile.
Proiectul se desfășoară pe o perioadă de trei ani și va fi inițial implementat în trei țări – Letonia, Lituania și Ungaria. Vor fi realizate pachete de instrumente și orientări de care vor beneficia ulterior toate statele din Uniunea Europeană. Vor oferi expertiză suplimentară 12 noi parteneri, printre care se numără Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri (EMCDDA).
„Există o șansă reală de a elimina infecțiile debilitante din rândul persoanelor vulnerabile din Europa într-un deceniu. Lucrând împreună, partenerii HA-REACT și Comisia Europeană vor sprijini țările pentru a atinge acest obiectiv”, a declarat Mika Salminen, coordonatorul HA-REACT și director al Departamentului de Boli Infecțioase de la Institutul Național pentru Sănătate și Bunăstare din Finlanda.
În opinia directorului Centrului pentru Tulburări Adictive din Vilnius, dr. Emilia Subata, „punerea în aplicare a prezentei acțiuni comune va facilita schimbul de bune practici între toate țările participante ale UE și va ajuta la realizarea de noi alianțe între instituții guvernamentale, municipalitățile și ONG-uri pentru îmbunătățirea luptei împotriva HIV, TBC și hepatitelor virale în rândul persoanelor care își injectează droguri „.
Proiectul HA-REACT are un buget de 3,7 milioane de euro și este co-finanțat (80%) de Programul de Sănătate al Uniunii Europene.
România nu face parte din cele 18 state membre ale Uniunii Europene participante la proiect.
Sursa: www.ec.europa.eu
Mirabela Viașu