Politici de Sanatate

Îngrijirea vârstnicilor din Marea Britanie ar putea deveni nesustenabilă

17 martie
13:07 2015
Îngrijirea vârstnicilor din Marea Britanie ar putea deveni nesustenabilă

Îngrijirea persoanelor cu dizabilități și a vârstnicilor din Marea Britanie devine greu de finanțat, având în vedere că deficitul financiar ar putea ajunge la șapte miliarde de lire sterline pe an, în perioada următoare. În aceste condiții, persoanele vulnerabile ar putea fi nevoite să-și plătească serviciile de îngrijire din propriul buzunar dacă următorul Guvern nu va lua măsuri privind prioritizarea cheltuielilor, avertizează Asociația Directorilor de Servicii Sociale pentru adulți (Adass) din Marea Britanie.

Susținerea financiară a serviciilor de asistență socială pentru adulți ar putea deveni “aproape imposibilă” în anumite părți ale Angliei, dacă finanțarea nu va fi protejată și în concordanță cu bugetul sistemului național de sănătate din Marea Britanie (NHS). Avertismentele reprezentanților Adass au fost făcute după ce Departamentul de Sănătate a prezis un deficit de finanțare de până la șapte miliarde de lire sterline pe an în asistența socială pentru adulți până la sfârșitul deceniului, ceea ce înseamnă jumătate din sumele cheltuite în prezent de consiliile locale.

Deși autoritățile locale au căutat soluții pentru a proteja asistența socială de reducerile bugetare impuse în programul de austeritate al coaliției de guvernare, reprezentanții Adass susțin că bugetele au fost tăiate cu 12% începând cu anul 2010. Asta în condițiile în care cererile pentru serviciile de îngrijire au crescut cu 14%. Astfel, numărul britanicilor care beneficiază de îngrijire socială din partea statului a scăzut cu aproape 250.000 în ultimii ani. Oamenii au plătit din propriile buzunare cel puțin 10 miliarde de lire sterline, comparativ cu 14 miliarde de lire sterline cheltuite de autoritățile locale.

„Asistență socială pentru adulți se află la o răscruce de drumuri. Ca țară, trebuie să luptăm pentru protejarea serviciilor de îngrijire și să recunoștem că prin protejarea NHS protejăm inclusiv asistența socială. Este vorba de diferite alegeri, care pot avea consecințe nefaste pentru populație. Există pericolul ca, în anumite părți ale țării, susținerea serviciilor sociale să devină imposibilă”, a declarat David Pearson, președintele Adass.

Adass și reprezentanții consiliilor locale au emis în nenumărate rânduri avertismente legate de crearea unui deficit de finanțare de 4,3 miliarde de lire sterline în asistența socială până în 2020. Se pare, însă, că estimările Departamentul de Sănătate prevăd un deficit mult mai mare.

Sursa: www.theguardian.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: