Politici de Sanatate

Îngrijirea paliativă din Marea Britanie – cea mai bună din lume

06 octombrie
12:18 2015
Îngrijirea paliativă din Marea Britanie – cea mai bună din lume

Marea Britanie oferă cea mai bună îngrijire paliativă din lume, arată o nouă analiză care a evaluat calitatea și accesul la servicii de paliație din 80 de țări. Raportul realizat de Economist Intelligence Unit relevă că statele mai bogate tind să ofere cele mai bune servicii în acest domeniu.

Clasamentul confirmă poziția de lider în domeniul îngrijirilor paliative a Marii Britanii, poziție conferită și în 2010 de același raport. Cu toate acestea, experții susțin că NHS ar putea face mai multe pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor de paliație.

„Marea Britanie este un lider recunoscut în îngrijirile paliative, iar acest lucru poate fi observat în strategia sa privind această problemă, precum și prin progresul realizat. Însă sistemul britanic mai are multe de făcut pentru a rămâne în top și mă refer aici la eliminarea problemelor ocazionale de comunicare sau de control a simptomelor „, a declarat Annie Pannelay, autorul raportului.

De aceeași părere este și directorul executiv al Consiliului Național pentru Îngrijiri Paliative, Claire Henry: „NHS oferă servicii de top pentru persoanele diagnosticate cu boli în stadii terminale, însă nu trebuie să cădem pradă sentimentului de automulțumire, mai ales în contextul în care cererea pentru îngrijiri paliative este în creștere”.

Locurile doi și trei în topul celor mai bune servicii paliative se află sistemele de sănătate din Australia și Noua Zeelandă. Urmează Irlanda, Belgia, Taiwan, Germania, Olanda, Statele Unite ale Americii și Franța.

Clasamentul a fost realizat pe baza evaluărilor privind calitatea serviciilor de paliație oferite în spitale și în centrele hospice, numărul personalului și pregătirea specialiștilor, accesibilitatea la servicii de îngrijire și calitatea îngrijirii oferite. Doar 34 din cele 80 de țări au obținut punctaje potrivit cărora oferă o bună îngrijire paliativă.

De asemenea, raportul scoate în evidență faptul că îngrijirile paliative devin din ce în ce mai importante în contextual îmbătrânirii populației.

Sursa: www.bbc.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: