Politici de Sanatate

Informații clare și complete despre alimente, prin noile reguli de etichetare impuse de UE

18 decembrie
09:51 2014
Informații clare și complete despre alimente, prin noile reguli de etichetare impuse de UE

Românii au acces la informații mai clare, mai exacte și mai complete cu privire la ceea ce mănâncă. Asta după introducerea noilor reguli de etichetare a produselor alimentare, adoptate de membrii Parlamentului European și cei ai Consiliului încă din 2011. Noua politică de etichetare a alimentelor, intrată în vigoare la 13 decembrie 2014, își propune să ajute cetățenii europeni, printre care se numără și românii, să facă alegeri sănătoase și în cunoștință de cauză cu privire la produsele alimentare cumpărate.

 „Îmbunătățirea normelor de etichetare ale produselor alimentare reprezintă o muncă intensă, realizată în ani de zile. Aceste noi reguli pun consumatorul pe primul plan, prin furnizarea de informații clare și într-un mod care poate fi bine gestionat de oamenii de afaceri”, a declarat Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară.

 Noile reguli de etichetare presupun îmbunătățirea lizibilității informațiilor de pe toate produsele alimentare, prin impunerea unei dimensiuni minime a caracterelor pentru informațiile obligatorii. Toți cei 14 presupuși alergeni (ex: soia, nuci, gluten, lactoză) vor trebui prezentați clar în lista de ingrediente a produselor preambalate, dar și în cazul produselor neambalate din restaurante și cafenele.  De asemenea, se cere ca informațiile nutriționale să fie clar menționate pentru majoritatea produselor alimentare semipreparate. În cazul cărnii proaspete, comercianții vor fi nevoiți să prezinte informațiile cu privire la originea cărnii, indiferent că este de porc, oaie, capră sau pui. La fel trebuie să se procedeze și în cazul uleiurilor și grăsimilor rafinate.

O altă noutate în materie de etichetare a produselor alimentare o reprezintă faptul că lista de ingrediente trebuie să cuprindă nanomaterialele folosite la realizarea produselor respective. De asemenea, produsele decongelate trebuie să fie marcate ca atare, la fel și în cazul cărnii sau a peștelui reconstituit. Noile norme de etichetare urmăresc inclusiv să prevină eventualele practici de a induce în eroare consumatorii cu privire la ingredientele alimentelor cumpărate.

În ceea ce privește regulile de etichetare nutrițională obligatorie pentru produsele alimentare procesate, acestea vor intra în vigoare abia la 13 decembrie 2016.

Operatorii din sistemul alimentar au la dispoziție trei ani pentru a asigura o tranziție lină spre noul regim de etichetare a produselor alimentare. De asemenea, executivul european a dispus că înainte de a trece la noul sistem de etichetare, operatorii își pot epuiza stocurile de produse alimentare intrate pe piață înainte de 13 decembrie 2014. Foarte important de menționat este că această regulă nu se aplică și la stocul de etichete.

Sursa: www.europa.eu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: