Politici de Sanatate

Educația pacienților cu insuficiență cardiacă, esențială pentru calitatea vieții

01 august
15:18 2016
Educația pacienților cu insuficiență cardiacă, esențială pentru calitatea vieții

Aproximativ un milion de persoane din România suferă de insuficiență cardiacă (4.7% din populație), iar 25.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an. Din păcate, 9 din 10 persoane care suferă de insuficiență cardiacă nu știu acest lucru.

Insuficiența cardiacă este o boală cronică gravă, în care inima nu poate pompa o cantitate suficientă de sânge spre organe pentru a susține funcționarea acestora. Insuficiența cardiacă este prima cauză de internare în spitalele din România, iar supraviețuirea la 5 ani de la diagnostic este mai mică decât supraviețuirea în multe forme de cancer. ”Simptomele insuficienței cardiace pot include respirația grea și oboseala extremă, împiedicându-i pe pacienți să muncească sau să ia parte la activitățile sociale obișnuite, efectul fiind izolarea socială, anxietatea și depresia”, atrage atenția și dr. Ovidiu Chioncel (foto),  medic cardiolog, Institutul Clinic Fundeni.

Aproximativ 35% dintre pacienți prezintă insuficiență cardiacă cu grad ridicat de severitate a bolii și cu o calitate a vieții extrem de scăzută, care este influențată și de problemele psihologice, de reacțiile adverse la tratament și de limitările de ordin social. „Educația pacienților și asistența psihologică sunt insuficient acoperite de sistemul național de sănătate. O mai bună informare a pacienților pentru conștientizarea implicațiilor medicale și non-medicale ale bolii ar îmbunătăți calitatea vieții acestora”, explică dr. Gabriel Tatu Chițoiu, președinte al Societății Române de Cardiologie.

 

Direcții de acțiune

Grupul de lucru pentru insuficiența cardiacă al Societății Române de Cardiologie a identificat, într-un document de poziție, 4 priorități și direcții de acțiune în domeniul insuficienței cardiace din țara noastră:

  • Creșterea conștientizării publice și înțelegerea implicațiilor bolii
  • Realizarea unei baze de date pentru insuficiența cardiacă la nivel național
  • Susținerea dezvoltării unităților medicale dedicate tratamentului insuficienței cardiace
  • Asigurarea asistenței medicale de calitate și a monitorizării pacienților, în cadrul asistenței primare.

Sursa: www.scoalapacientilor.ro

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: