Politici de Sanatate

„În toată istoria Uniunii Europene, lupta împotriva cancerului nu a mai beneficiat de atât de mult sprijin”

29 iunie
11:25 2021
„În toată istoria Uniunii Europene, lupta împotriva cancerului nu  a mai beneficiat de atât de  mult sprijin”

Interviu cu eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și cercetare din Parlamentul European, raportorul Parlamentului European pentru programul independent de sănătate al Uniunii Europene și președintele Intergrupului pentru lupta împotriva cancerului din PE.

După lansarea Planului European de Combatere a Cancerului s-a vorbit în permanență de oportunitățile pe care acesta le aduce statelor membre. Cum poate beneficia România, concret, de această acțiune europeană?

România poate beneficia de această oportunitate fără precedent dacă toți cei implicați în lupta împotriva cancerului, de la Ministerul Sănătății și medici, până la pacienți și familiile lor, vor rămâne uniți și vor lucra  împreună. Planul European de Combatere a Cancerului este dovada de necontestat că pacienții bolnavi de cancer și combaterea cancerului sunt o prioritate pentru toți liderii Uniunii Europene și pentru Uniunea Europeană, în ansamblul ei. Planul este structurat în jurul a patru domenii-cheie de acțiune: prevenție, depistare timpurie, diagnostic/tratament, îmbunătățirea calității vieții pacienților și a supraviețuitorilor. Iar pentru ca aceste ambiții să fie transpuse în practică și să se concretizeze, UE a pus la dispoziția tuturor statelor membre, deci și la dispoziția României, o serie de instrumente financiare cu un total de 4 miliarde de euro pentru următorii ani. Mai exact, acești bani vin din următoarele programe UE: EU4Health, Programul Independent de Sănătate al UE – pentru care sunt responsabil la nivel european, Orizont Europa și Europa Digitală. În toată istoria UE, lupta împotriva cancerului nu a mai beneficiat de atât de mult sprijin și consens din partea tuturor forțelor care au dus negocieri pentru aceste programe.  Este important acum să ne mobilizăm pe două direcții: să fim activi în dezbaterile europene și să ținem cont de toate ideile și direcțiile bune la nivel european, care pot contribui la conturarea unui Plan Național pentru Combaterea Cancerului, plan care trebuie să fie pragmatic și eficient și să atragem cât mai mulți bani europeni din bugetul centralizat pentru EU Beating Cancer Plan. Spun asta pentru că vom fi într-o competiție strânsă cu alte țări europene și, implicit, multe proiecte.

Ce presupune fiecare dintre cele 4 domenii-cheie? 

Prevenție. Pentru a preveni cancerele cauzate de infecții precum HPV, în Planul European de Combatere a Cancerului avem prevăzută o țintă care presupune vaccinarea a cel puțin 90% din populația-țintă până în 2030. Ne-am propus, de asemenea, să ducem campanii susținute pentru combaterea fumatului, astfel încât, până în 2040, mai puțin de 5% din populație să consume tutun. Tot prin acțiuni de conștientizare vom reduce consumul de alcool și de substanțe periculoase și poluarea. În plus, campania „HealthyLifestyle4All” va promova dietele sănătoase și activitatea fizică.

Depistarea precoce este posibilă prin îmbunătățirea accesului și a calității screeningului. Inclusiv România trebuie să se asigure că 90% din populația care se califică pentru screening de depistare a cancerului de sân, de col uterin și colorectal va beneficia de aceste teste până în 2025. Iar pentru a sprijini realizarea acestui lucru, o nouă schemă de screening pentru cancer, sprijinită de UE, va fi prezentată statelor membre.

Diagnostic și tratament. Până în 2030, 90% dintre pacienții eligibili ar trebui să aibă acces la centrele naționale de cancer conectate printr-o nouă rețea a UE. Până la finalul acestui an, va fi lansată o nouă inițiativă la nivel european: „Diagnosticul și tratamentul cancerului pentru toți”, care să contribuie la îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratamente inovatoare ale cancerului, și o inițiativă europeană pentru înțelegerea cancerului (UNCAN.eu) va ajuta la identificarea persoanelor cu nivel înalt de risc la cele mai frecvente tipuri de cancer.

Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer și a supraviețuitorilor, inclusiv reabilitarea, recurența potențială a tumorii, boala metastatică și măsurile de sprijinire a integrării sociale și a reintegrării la locul de muncă.

Când ar putea deveni funcțională rețeaua europeană de cancer? 

Comisia Europeană a promis punerea la punct, până în 2025, a unei rețele care să lege mai bine cele 27 de centre naționale pentru cancer. Va fi un demers asemănător rețelelor europene de referință, înființate în 2017, care ne ajută în lupta împotriva bolilor rare, pentru că permit medicilor să facă schimb rapid de cunoștințe pentru tratamentul bolilor.  Tot până în 2025 urmează să funcționeze și Spațiul European de date privind sănătatea, care va permite pacienților bolnavi de cancer să acceseze și să distribuie în siguranță datele lor de sănătate furnizorilor de servicii medicale din UE și din afara granițelor UE.

Finanţarea pentru EU4Health va începe în iunie-iulie acest an, programul punând la bătaie 5,1 miliarde de euro, cel mai mare buget din ultimii ani. Cum pot autoritățile/medicii/instituțiile medicale din România accesa programe dedicate Oncologiei? 

Pentru anul 2021, statele membre au la dispoziție din Programul EU4Health 311 milioane de euro. Prioritățile pentru cheltuirea acestor bani vor fi setate de statele membre prin grupul de experți EU4Health și de stakeholderii din Sănătate. Banii vor finanța guvernele statelor membre, organizațiile de sănătate și ONG-urile și se vor acorda sub formă de subvenții, premii, dar și alte forme de finanțare în conformitate cu regulamentul financiar. Foarte important de subliniat este faptul că o treime din acest buget va finanța acțiunile de luptă împotriva cancerului. Vom avea la dispoziție în 2021, la nivel european, 100 de milioane de euro pentru acțiuni de prevenire a cancerului, depistare precoce a bolii, asigurarea accesului la diagnostic și tratament de înaltă calitate, îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer. Primele call-uri de proiect vor fi anunțate în curând. Estimarea mea este că acest lucru se va întâmpla la începutul lunii iulie. Vreau să subliniez că sunt la dispoziția autorităților din România și a ONG-urilor pentru a le sprijini cu asistență și informații pe care le consideră utile în accesarea acestor fonduri.

Care sunt fondurile puse la dispoziția statelor membre UE pentru finanțarea/încurajarea cercetării? 

Uniunea Europeană investește în cercetare, tehnologie și inovație pentru a dezvolta soluții care să ne ajute să depășim actuala criză de sănătate și să ne pregătim temeinic pentru provocările ce vor urma. Cercetarea și inovarea europeană în domeniul sănătății au legătură nu doar cu descoperiri revoluționare, de top, ci și cu colaborarea transfrontalieră, împărtășirea cunoștințelor și a resurselor și îmbunătățirea sistemelor noastre de sănătate și îngrijire. Orizont Europa este principalul program de cercetare al Uniunii Europene, cu un buget-record la nivel mondial: 95,5 miliarde de euro pentru următorii șapte ani. În premieră, programul de cercetare al UE a fost structurat pe cinci misiuni, una dintre acestea fiind lupta împotriva cancerului, cu o țintă clară: peste 3 milioane de vieți salvate până în 2030, viață mai lungă și mai bună pentru pacienții cu cancer, prevenirea bolii, optimizarea diagnosticului și tratamentului, susținerea calității vieții tuturor persoanelor expuse la cancer. Această misiune este și un succes personal, lupta împotriva cancerului ca principală misiune a programului fiind propunerea pe care am făcut-o ca responsabil al Comisiei de Sănătate din Parlamentul European pentru acest program. Este foarte important ca această misiune să fie un succes. Dacă nu luăm măsuri urgente, numărul persoanelor nou diagnosticate cu cancer în fiecare an în Europa va crește de la 3,5 milioane în prezent, la peste 4,3 milioane în 2035. Să nu uităm că această maladie afectează pe toată lumea, fără să țină cont de vârstă, de statut social sau de gen și reprezintă o povară extraordinară pentru pacienți, familiile pacienților și societate, în general. Dar pe lângă Orizont Europa, care ar putea furniza aproximativ două milioane de euro pentru lupta împotriva cancerului, mai avem la dispoziție și alți bani pentru a învinge această maladie. Erasmus +, Institutul European pentru Tehnologie și Marie Skłodowska-Curie ar putea furniza până la 500 de milioane de euro, în total, pentru proiecte în domeniul educației, formării și cercetării în domeniul cancerului, iar Programul Europa Digitală va pune la dispoziția statelor membre 250 milioane de euro pentru proiectele legate de cancer.

2,45 miliarde de euro din PNRR revin direct Sănătății. Cum poate beneficia Oncologia de o parte din acești bani?

Un exemplu sunt caravanele medicale pentru screening mamar și pentru cancerul de col uterin în zonele cu acces limitat la servicii de asistență medicală specializată. Prin intermediul PNRR se va finanța achiziția a 10 unități mobile care să servească acestor caravane. În România, în fiecare an, se înregistrează 4.343 de cazuri noi de cancer de col uterin și 1.909 decese cauzate de această boală, cele mai multe cazuri din toată Uniunea Europeană. Din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual în Europa, 7,5% provin din România, ceea ce este enorm. Ne aflăm pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin, cu o rată a mortalității de 4 ori mai mare decât media Uniunii Europene. Din păcate, și 80% din cancerele de sân sunt diagnosticate în faza avansată, stadiu în care tratamentul doar prelungește supraviețuirea, dar nu poate aduce vindecarea. Una din zece femei din România, spun specialiștii, poate dezvolta cancer de sân, iar riscul de îmbolnăvire crește odată cu vârsta. Între 30 și 40 de ani, una din 250 de femei va dezvolta cancer mamar, iar între 40 și 50 de ani, una din 70 de femei este expusă acestui risc. Iar statisticile mai arată că, în fiecare an, în țara noastră sunt diagnosticate 7.000 de noi cazuri de cancer la sân, cea mai frecventă cauză de cancer la femei. Încă ceva foarte important. Din PNRR vor fi reabilitate, modernizate și dotate cu aparatură de ultimă generație – care va permite diagnostice mai rapide și mai precise – 30 de unități medicale publice și ambulatorii. De acestea vor beneficia implicit și bolnavii de cancer din România.

 

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: