Politici de Sanatate

În fiecare școală ar trebui creat un post de dietetician–nutriționist  

10 noiembrie
12:59 2015
În fiecare școală ar trebui creat un post de dietetician–nutriționist   

În această vară, s-a decis fuzionarea celor două proiecte privind reglementarea profesiei de nutriționist-dietetician, depuse inițial separat de Mircea Vicențiu Irimie, vicepreședintele Comisiei de sănătate și familie din Camera Deputaților, și conf. univ. dr. Corneliu-Florin Buicu, președintele aceleiași comisii. Din păcate, noua propunere legislativă a căzut la Senat, în ciuda avizelor favorabile obținute în comisiile de specialitate. A mai rămas o șansă la Camera Deputaților, care în acest caz este for decizional, ne-a explicat Mircea Vicențiu Irimie, deputat ALDE de Turda.

Când estimați că profesia de nutriționist-dietetician ar putea fi legiferată?

Acum, după ce președintele României, Klaus Johannis, va semna această lege, trebuie stabilite normele de funcționare, iar efectele se vor produce imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Îmi doresc din suflet să se întâmple cât mai curând, deoarece știm cu toții numărul mare de cazuri de supraponderabilitate și obezitate din rândul populației. Sper, de asemenea, ca în fiecare școală să fie creat un post de dietetician–nutriționist, constatând procentul tot mai crescut al obezității infantile. O viață sănătoasă înseamnă un mod de viață sănătos și o alimentație sănătoasă.

Un alt proiect inițiat de dvs. este cel care reglementează profesia de fizioterapeut. Ce ne puteți spune despre acesta din urmă?

Și în cazul acestei propuneri legislative, în perioada de studiu și lucru am avut nenumărate întâlniri cu reprezentanții Federației Române a Asociațiilor de Fizioterapie și ai Comisiei de Recuperare, Medicină fizică și Balneologie, iar la Cluj, la Decanatul Facultății de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, a avut loc o întâlnire cu peste 30 de rectori, prorectori, decani, prodecani, profesori universitari și domnul Florin Buicu, pentru stabilirea curriculei și a ultimelor amendamente.

În acest moment, propunerea legislativă este pregătită pentru a ajunge la votul final din Camera Deputaților.

De ce militați atât de aprig pentru reglementarea celor două profesii în România?

Sunt mai mulți factori care determină urgentarea reglementării acestor profesii. În primul rând, presiunea forurilor europene și mondiale (ex. Confederația Mondială de Fizioterapie, Federația Europeană a Dieteticienilor etc.), creând astfel posibilitatea ca absolvenții să poată profesa cu drepturi depline și egale în alte țări. În al doilea rând, se reglementează condițiile care trebuie întrunite pentru a exercita profesia, elementele de nedemnitate și incompatibilitate, răspunderea juridică, drepturile și responsabilitățile etc. Nu în ultimul rând, protejarea profesiilor și a specialiștilor. Știm cu toții că pe piață există nenumărate produse care promit foarte mult (produse de slăbit, produse pentru creșterea forței sau a masei musculare, produse de detoxifiere, produse pentru potență, pentru creșterea sânilor etc.) și, necontestând sub nicio formă calitatea acestor produse, atrag atenția că în cele mai multe cazuri ele sunt recomandate sau promovate de așa-zișii „specialiști”, care au urmat cursuri de două săptămâni sau o lună. De asemenea, sunt cursuri de masaj de scurtă durată, iar „specialistul” format astfel tratează pacientul, riscând să-i agraveze condiția.

Care credeți dvs. că sunt primele trei cele mai grave probleme din Sănătatea românească?

Din punctul meu de vedere, sunt mai multe probleme grave în ceea ce privește sistemul de sănătate din România. Subfinanțarea cronică a sistemului generează atât salarii scăzute pentru personalul din Sănătate, cât și lipsa investițiilor. Există o infrastructură foarte veche și neperformantă, incomparabilă cu cea din țările europene. În plus, atrag atenția asupra exodului extraordinar al personalului medical, care este de-a dreptul o mare tragedie. Statul român și familiile investesc enorm în formarea și pregătirea acestor specialiști în unități de învățământ recunoscute la nivel mondial,  iar după absolvire, sistemul de sănătate nu poate oferi acestor oameni extraordinari care vindecă și salvează vieți condiții onorabile la nivelul muncii depuse și al pregătirii profesionale.

Printre multe alte lipsuri, aș menționa lipsa unui program național de investiții care să ducă la reabilitarea corpurilor de clădire existente și a dotării acestora cu aparatură medicală de ultimă generație, lipsa demarării construcției spitalelor regionale, a modernizării stațiunilor balneare și a construirii unor noi stațiuni acolo unde există ape termale, clorosodice sau nămoluri sapropelice etc. Nu în ultimul rând, este nevoie de încurajarea investițiilor private în sănătate și a parteneriatelor publice private.

În perioada în care ați fost viceprimar în Turda, ați gestionat numeroase proiecte cu fonduri europene. Credeți că fondurile europene ar putea rezolva o parte dintre problemele sistemului sanitar românesc?

Între 2008 și 2012, cât am ocupat funcția de viceprimar, Turda a accesat aproximativ 120 de milioane de euro, fonduri europene și guvernamentale, prin proiecte de mediu, sociale, cultural, proiecte de infrastructură etc. Printre zecile de proiecte aș enumera doar două: accesarea a 80 de milioane de euro pentru înlocuirea și extinderea rețelelor de apă potabilă și apă uzată, reabilitarea puțurilor și bazinelor de apă, a stației de epurare și construirea unei noi stații, asigurându-se astfel posibilitatea de racordare prin rețele de canalizare a întregii Comunități Urbane Arieș — Turda, Câmpia Turzii și 18 comune; proiectul de modernizare a Salinei Turda, care a pus în valoare întreg potențialul turistic al Turzii. Salina astăzi se bucură de peste o jumătate de milion de vizitatori și de câteva zeci de mii de persoane care beneficiază de tratament. Acestea sunt exemple care arată că la îndemâna administrațiilor locale sunt instrumente financiare care pot conduce la dezvoltarea și modernizarea localităților. Pentru perioada 2014 — 2020, sunt disponibile peste 20 de miliarde de euro fonduri europene. Trebuie doar să muncim și să avem abilitatea de a le accesa.

Ați declarat în repetate rânduri că doriți schimbarea clasei politice. La ce anume v-ați referit?

Schimbarea clasei politice este absolut necesară. O spun cu voce puternică electoratul și societatea civilă, dar și sociologii și politologii. Având o clasă politică perimată și compromisă atât prin acte de corupție, cât și din cauza ineficienței, se constată o nevoie stringentă de primenire a politicienilor care nu mai beneficiază de încrederea cetățenilor. Schimbarea este cu atât mai necesară cu cât s-a compromis puternic și imaginea României peste hotare.

Printre noii politicieni este nevoie și de seniori cu expertiză, dar în foarte mare măsură este nevoie de politicieni tineri, necompromiși, formați la alt fel de școli, cu alt spirit și elan, și cu dragoste de țară și de neam. Acești politicieni vor recâștiga încrederea cetățenilor în Parlamentul României și în Guvernul României, în instituția prezidențială și în toate instituțiile de stat, dar mai mult ca orice încrederea în noi înșine și în potențialul extraordinar pe care această țară minunată îl are.

Atrag atenția asupra exodului extraordinar al personalului medical, care este de-a dreptul o mare tragedie.

Între 2008 și 2012, cât am ocupat funcția de viceprimar, Turda a accesat aproximativ 120 de milioane de euro, fonduri europene și guvernamentale, prin proiecte de mediu, sociale, culturale, proiecte de infrastructură etc.

Schimbarea clasei politice este absolut necesară. O spun cu voce puternică electoratul și societatea civilă, dar și sociologii și politologii.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: