Politici de Sanatate

Imunoterapia, perspective fabuloase pentru 2016

10 februarie
12:00 2016
Imunoterapia, perspective fabuloase pentru 2016

2015 a fost un an important în îngrijirea sănătății, iar cele mai mari progrese s-au realizat în domeniul imunoterapiei. Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului (AACR – American Association for Cancer Research) a participat activ la acest progres, prin conferințele și prezentările științifice organizate în domeniul imunoterapiei oncologice.

Imunoterapia în cancer se referă la tratamente care pot stimula sistemul imunitar al unui pacient să lupte împotriva acestei afecțiuni. După o muncă de cercetare deloc ușoară, care a durat timp de mai multe decenii, cercetătorii au reușit să înțeleagă destul de bine modul în care sistemul nostru imunitar interacționează cu celulele canceroase, astfel încât să poată dezvolta tratamente împotriva cancerului care determină sistemul imunitar să atace celulele canceroase. Numeroase studii clinice au testat eficiența noilor tratamente imuno-oncologice și, numai în 2015, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat cinci astfel de terapii, printre care amintim primele tratamente imuno-oncologice pentru cancerul pulmonar și cancer la copil. De asemenea, au primit undă verde din partea autorității americane de reglementare terapii imuno-oncologice pentru tratamentul melanomului multiplu avansat și al cancerului la rinichi.

În 2016, reprezentanții Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului se așteaptă ca imunoterapia să evolueze și mai mult, prin lansarea unor terapii din ce în ce mai complexe și mai sofisticate. Deși au fost publicate o serie de rezultate interesante despre un tip de imunoterapie numit anticorpi de inhibare a punctului de control al sistemului imunitar, cercetătorii au descoperit că acești anticorpi pot avea capacitatea limitată, deoarece dimensiunea lor mult prea mare nu le permite să ajungă la tumoare în mod eficient. Dar cercetătorii nu se dau bătuți. Deja au început să caute noi metode inovatoare. De exemplu, cercetătorii de la Stanford University School of Medicine au dezvoltat o proteină ale cărei dimensiuni sunt foarte mici, tocmai pentru a depăși potențialele limite ale anticorpilor. Descoperirea a fost prezentată în septembrie 2015, la Conferința Internațională de Imunoterapie în Cancer, organizată de Asociația Americană pentru Cercetarea Cancerului.

De asemenea, un alt tip de imunoterapie, aflat în curs de dezvoltare și cu rezultate promițătoare în tratamentul cancerelor de sânge, după cum dovedesc studiile clinice, este terapia cu celule T CAR. Două echipe de cercetători au publicat studii în publicația AACR — Cancer Research, în care au explorat modalitățile prin care această terapie poate lupta împotriva tumorilor solide.

Descoperirile prezentate mai sus reprezintă viitorul imunoterapiei și, în 2016, clinicienii, cercetătorii și, mai ales, pacienții speră să fie martorii unui număr tot mai mare de produse omologate, de imunoterapii eficiente și de terapii combinate capabile să distrugă celulele canceroase din organism.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: