Politici de Sanatate

Imunizarea pe tot parcursul vieții: pacienții solicită compensarea vaccinurilor

28 aprilie
15:30 2021
Imunizarea pe tot parcursul vieții: pacienții solicită compensarea vaccinurilor

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a adresat un apel către factorii decidenți din sistemul de sănătate de a facilita asigurarea accesului la vaccinare pe tot parcursul vieții prin compensarea acestor produse medicamentoase.

”Niciodată nu este prea târziu să ne vaccinăm, și aici mă refer mai ales la persoanele adulte. Este nevoie să protejăm populația, în general, și pacienții cu boli cronice, în special, prin vaccinare. COPAC, împreună cu societățile profesionale, a realizat un Ghid de informare pentru pacienți cu boli cronice (copii și adulți), având în vedere că informarea corectă este prioritară în orice demers de sănătate publică, iar prevenția este, de multe ori, mult mai eficientă decât alte metode în protejarea sănătății”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Rezultatele unei cercetări derulate la inițiativa COPAC relevă că 78,6% dintre respondenți s-ar vaccina cu vaccinurile de rutină, dacă acestea ar fi compensate. Cercetarea a fost realizată online, în perioada 18-24 aprilie, pe un eșantion format din 510 persoane, dintre care 56,3% sunt pacienți sau aparținători ai unui pacient cronic. La întrebarea dacă ar fi utilă o schemă de vaccinare pentru adulți, 76,4% dintre respondenți au răspuns afirmativ, și doar 11% au spus contrariul.12,6% au ales să nu își exprime opinia. În ceea ce privește cunoașterea posibilității de a se vaccina pe parcursul vieții, 87,4% dintre respondenți afirmă că știu, însă, pe de altă parte, 46,7% dintre respondenți au răspuns că nu s-au vaccinat deloc în ultimii 5 ani, 17,6% o singură dată și 35,7% de două sau mai multe ori. 51,1% au răspuns că nu au primit niciodată recomandare de vaccinare de la medicul de familie sau specialist, 21,7% au spus că au primit o singură dată recomandare, iar 20,8% au spus că au primit recomandări pentru mai multe vaccinuri.

”Perioada pe care o traversăm ne-a arătat cât de important poate fi un vaccin. Ne dorim să crească nivelul de vaccinare la adulți, iar pentru acest lucru să se întâmple este mare nevoie atât de informare, cât și de acces la vaccinare în special pentru pacienții care nu își pot permite acest lucru. Medicii și pacienții susțin împreună acest demers”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

Sistem de compensare pentru vaccinarea adulților

COPAC adresează un apel către factorii decidenți din sistemul de sănătate de a facilita asigurarea accesului la vaccinare prin asigurarea compensării. Astfel, se va putea facilita extinderea categoriilor de persoane vaccinate, cât și îmbunătățirea acoperirii vaccinare în România.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, a atras atenția că drumul până la compensarea vaccinurilor nu este unul scurt, însă trebuie abordat, mai ales având în vedere o serie de factori favorabili. ”Acum avem o oportunitate irepetabilă, aș putea spune: urgența temei vaccinării este evidentă, comorbiditățile bolilor cronice și efectul lor reprezintă un argument clar în favoarea imunizării. În plus, avem contextul unor schimbări legislative importante, inclusiv la nivelul Legii 95. Toate acestea trebuie folosite pentru a aduce schimbări în interesul pacientului”, a declarat Adrian Gheorghe.

Vaccinarea, pe trei paliere

Prof. đr. Alexandru Rafila, vicepreședinte Camera Deputaților și copreședinte al Grupului de lucru pentru Combaterea Cancerului din Parlamentul României, a atras atenția că, atunci când vorbim de vaccinare, sunt importante trei aspecte: vaccinarea persoanelor cu boli conice, a adulților, programele de imunizare care se adresează copiilor, dar și controlul pandemiei de COVID-19 prin vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. ”Trebuie să discutăm clar, având în vedere momentul: succesul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 poate redeschide porțile spitalelor pentru pacienții cu boli cronice. Știm că anul trecut accesul persoanelor cu boli cronice la servicii medicale a fost oarecum limitat și, în unele cazuri, s-a înregistrat o mortalitate în exces”, a explicat Rafila.

Cu ocaza Săptămânii Mondiale a Imunizării, COPAC a demarat campania online de informare ”Vaccinurile nu sunt doar pentru copii! Nu este niciodată prea târziu să te vaccinezi! Mergi la medic!”

Campania va cuprinde materiale de informare, interviuri video și podcasturi despre vaccinarea adulților și își propune să crească nivelul de informare a populației cu privire la vaccinarea pe durata întregii vieți. Timp de două luni, COPAC va oferi informații despre toate vaccinurile pentru adulți, importanța rapelului, cum se produc vaccinurile sau care sunt recomandările de vaccinare pentru diverse categorii de pacienți.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: