Politici de Sanatate

Importanța inovației în Sănătate, dezbătută la Forumul Economic Mondial de la Davos

10 februarie
13:03 2016
Importanța inovației în Sănătate, dezbătută la Forumul Economic Mondial de la Davos

Peste 80 de companii internaționale de medicamente și biotehnologice, prezente la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția (20 – 23 ianuarie 2016), au cerut guvernelor să colaboreze pentru a combate microorganismele rezistente la tratament și care ar putea ucide zeci de milioane de oameni în următoarele decenii, dacă nu se vor face progrese în descoperirea unor noi antibiotice. Concret, cele 83 de companii farmaceutice au solicitat guvernelor din întreaga lume să pună la dispoziție fondurile necesare „pentru a oferi stimulente adecvate” în dezvoltarea de noi tratamente și crearea de noi modele economice prin noi investiții în cercetare.

Din moment ce noile antibiotice vor fi, cel mai probabil, păstrate pentru situații de urgență, posibilele noi modele economice de piață ar putea include plăți în avans, care ar împărți profiturile din volumul de vânzări, susțin reprezentanții industriei farmaceutice.

La rândul lor, companiile farmaceutice s-au angajat să încurajeze utilizarea adecvată a antibioticelor existente, inclusiv utilizarea medicamentelor administrate animalelor. De asemenea, au promis să crească investițiile în cercetare și dezvoltare, pentru a răspunde nevoilor globale de sănătate publică, și să lucreze pentru a asigura prețuri accesibile la antibiotice peste tot în lume. În opinia directorului executiv de la GlaxoSmithKline, Andrew Witty, dificultatea descoperirii unor noi antibiotice a fost evidențiată de faptul că proiecțiile în masă a sute de milioane de produse chimice la GSK și la alte două firme mari nu au reușit să identifice noi potențiale medicamente de mai bine de nouă ani. „Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că suntem cu toții incapabili, ci pentru că este o perioadă în care progresele se fac foarte, foarte dificil”, a explicat Andrew Witty la Davos.

Aprobare rapidă a terapiilor oncologice combinate

Tot la Davos, vicepreședintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite ale Americii vor accelera aprobarea noilor combinații de medicamente promițătoare prin intermediul inițiativei anunțate recent – Cancer Moonshot 2020 –, pentru a vindeca această maladie „odată pentru totdeauna”. Potrivit vicepreședintelui american, care și-a pierdut fiul în vârstă de 46 de ani din cauza unei tumori la creier anul trecut, șeful FDA și reprezentanții a trei mari companii farmaceutice au promis că vor încerca să crească accesul pacienților la aceste medicamente oncologice inovatoare.

Așa-numitele terapii combinate sunt văzute ca fiind deosebit de importante în lupta cu tumorile canceroase, deoarece oamenii de știință descifrează diferiți factori genetici care impulsionează creșterea celulelor canceroase. Pe de altă parte, aducerea pe piață a acestor cocktailuri de medicamente poate fi un proces lent și costisitor.

Diagnosticarea cancerului de sân, îmbunătățită cu ajutorul medicinei personalizate

Potrivit unei analize prezentate la întâlnirea celor mai influenți oameni din lume, la Davos, dezvoltarea medicinei personalizate va ajuta la îmbunătățirea diagnosticului de cancer de sân, afecțiune care reprezintă o adevărată povară atât pentru sistemele de sănătate, cât și pentru societate. Cu peste 1,7 milioane de cazuri noi diagnosticate la nivel global în fiecare an, experții estimează că aproximativ una din opt femei va dezvolta un cancer de sân.

În prezent, cele mai multe boli sunt clasificate în funcție de organul afectat. Cu toate acestea, diagnosticul dezvăluie prea puțin despre natura bolii, deci ar fi mai util un diagnostic care surprinde fenotipul, inclusiv genomica, proteomica și biomarkerii sindromului metabolic, care pot furniza informații detaliate la nivel celular despre modificările ce conduc la declanșarea afecțiunilor. Tot aceste informații pot sugera și cele mai bune terapii.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: