Politici de Sanatate

Impactul COVID 19 asupra sistemelor de sănătate. FOCUS: Republica Moldova

05 octombrie
16:03 2020
Impactul COVID 19 asupra sistemelor  de sănătate. FOCUS: Republica Moldova

Pentru prima dată în istoria omenirii, o criză în domeniul sănătății a închis economiile țărilor la nivel global și a demonstrat, într-un mod dureros, cât de interdependente sunt economia cu sănătatea. Cum s-au schimbat deciziile politice în Republica Moldova, ca urmare a pandemiei COVID-19, aflăm de la ministrul sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Care sunt provocările cauzate de pandemia COVID-19?

Pandemia COVID-19 este un test de normalitate, funcționalitate și sănătate ale tuturor sistemelor pe care le gestionează un stat. Acest virus ne-a schimbat din temelie modul de viață și a pus sub presiune majoră atât sistemul medical, pe cel social, cât și economia țării.

În Republica Moldova, am simțit rapid impactul pandemiei. Din păcate, sistemul nostru de sănătate se află de foarte mulți ani în tranziție, cu multe probleme și neajunsuri, atât materiale, cât și umane. Pandemia COVID-19 a demonstrat o dată în plus necesitatea unor sisteme de sănătate rezistente, care să se poată adapta rapid la noile realități. De asemenea, pandemia a demonstrat repetat importanța resurselor umane pentru sistemul de sănătate. În urgențele de sănătate, de calificarea personalului medical depind viața și sănătatea pacienților. Acum, în toată lumea, atenția publică se îndreaptă spre sistemele de sănătate, care sunt un element-cheie de securitate națională. Un element care trebuie dezvoltat și fortificat permanent.

Aceasta este una dintre cele mai mari provocări, cu care se confruntă nu doar Republica Moldova, ci și alte țări care sunt în proces de tranziție – Cum într-un timp rapid, cu resurse modeste și cu mult personal medical lipsă, să fortifici un sistem de sănătate bolnav cronic?

De asemenea, toată comunitatea medicală studiază care sunt efectele post-COVID-19 și cum pacienții se pot reabilita după boală.

Cred că această pandemie este un test de rezistență pentru noi toți și un test de profesionalism, când practic luptăm cu un „dușman” pe care nu îl cunoaștem până la sfârșit.

S-a exagerat în mediul digital cu panica și cu frica din cauza COVID-19?

Nu pot să spun că s-a exagerat, la început a fost multă frică și incertitudine. Eram față în față cu un virus necunoscut, cu urmări necunoscute pentru sănătatea cetățenilor. Faptul ce a trezit foarte multe speculații, știri și informații false. Acest lucru s-a întâmplat peste tot în lume și Republica Moldova nu este o excepție. Alături de partenerii internaționali și de autoritățile competente de sănătate, am muncit ca să combatem aceste falsuri, axându-ne pe informarea cetățenilor și promovând măsurile de precauție. Din păcate, în continuare există o parte a societății care nu crede în existența COVID-19 și a urmărilor grave pe care le poate avea pentru sănătatea oamenilor.

Care sunt problemele cele mai grave despre care vorbim?

Cred că în acest moment situația în general este una gravă, și nu vorbesc doar de Republica Moldova sau de regiune. Personalul medical este epuizat fizic și psihic. Numărul celor infectați este în creștere, suntem la începutul sezonului de viroze și gripă. În același timp, odată cu înrăutățirea situației epidemiologice, crește presiunea asupra sistemului medical, asupra instituțiilor spitalicești. Și, să nu uităm, chiar dacă COVID-ul este una dintre prioritățile majore pentru toate sistemele de sănătate din lume, nimeni nu a anulat intervențiile de urgență, bolile cardiovasculare, maladiile cronice etc. Practic, suntem într-o situație când sistemele de sănătate, indiferent de starea în care sunt, trebuie să reziste și să facă față la această suprasolicitare, pentru că viața și sănătatea pacienților sunt cel mai de preț lucru pentru o societate.

Care ar putea fi soluțiile la îndemâna sistemelor de sănătate?

COVID-19, de fapt, a fost acel test care ne-a arătat toate neajunsurile sistemului, toate punctele critice și problemele care trebuie soluționate. În primul rând, sănătatea trebuie să devină o prioritate pe agenda clasei politice. În al doilea rând, viziunea de dezvoltare a sistemului de sănătate trebuie adoptată printr-un consens, așa ca, în următorii ani, reformele atât de necesare, indiferent de guvernare, să fie implementate. În al treilea rând, aprecierea și susținerea cadrelor medicale nu trebuie să fie doar în pandemie, aici vorbesc de salarii decente pentru personalul medical și condiții normale de muncă. În al patrulea rând, dotarea și echiparea instituțiilor spitalicești, ca lucrătorii medicali să își poată face datoria – să salveze vieți.

Și nu în ultimul rând, acțiuni continue de educație a cetățenilor. Ca oamenii să aibă încredere în sistemul medical, să se adreseze la medic atunci când au o problemă și să adopte o atitudine de prevenție a problemelor de sănătate.

DESPRE CUM A ACȚIONAT CONCRET REPUBLICA MOLDOVA, PRIN MINISTERUL SĂNĂTĂȚII, PUTEȚI CITI ÎNTR-UN AMPLU INTERVIU CU MINISTRUL SĂNĂTĂȚII ÎN URMĂTOAREA EDIȚIE A REVISTEI POLITICI DE SĂNĂTATE.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: