Politici de Sanatate

Impactul bolilor reumatice: medicii reumatologi cer aplicarea standardelor și ghidurilor folosite la nivel european

30 noiembrie
11:06 2023
Impactul bolilor reumatice: medicii reumatologi cer aplicarea standardelor și ghidurilor folosite la nivel european

Bolile reumatice și musculo-scheletice sunt printre cele mai răspândite, invalidante, împovărătoare și costisitoare boli netransmisibile. Acestea includ peste 200 de afecțiuni, printre care poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artropatia psoriazică, artroza, fibromialgia și guta, care se regăsesc la aproximativ 120 de milioane de europeni. În pofida impactului dramatic al bolilor reumatice, România se confruntă cu un număr insuficient de specialiști și cu o distribuire inechitabilă a acestora la nivel național.

Cu ocazia manifestărilor organizate pe parcursul lunilor septembrie și octombrie 2023, medicii reumatologi au tras un semnal de alarmă cu privire la lipsurile și piedicile în calea unui management corect al pacienților cu boli musculoscheletice, afecțiuni cu impact major asupra individului, societății și economiei. Bolile musculoscheletice afectează oameni de orice vârstă, inclusiv copii și adolescenți, și pot conduce la deces prematur, fie direct, fie prin comorbiditățile ce le însoțesc, cum ar fi boala cardiovasculară și cancerul.

Bolile reumatismale reprezintă prima cauză de deficit și de inducere a dizabilității.

„Artroza este cea mai frecventă dintre bolile reumatismale, care afectează sute de milioane de persoane din întreaga lume. Artrita reumatoidă, una dintre cele mai importante boli autoimune inflamatorii cu evoluție cronică progresivă, distructivă, afectează la nivel global peste 20 de milioane de persoane  (prevalența poate varia în funcție de vârstă și regiune). Dacă ne referim la spondilartrită, aceasta afectează predominant segmentul axial, determinând anchiloză și limitarea mobilității la nivelul coloanei și al articulațiilor periferice, iar prevalența este între 0,1% și 1,4% la diferite populații. Artrita psoriazică afectează între 0,3% și 1% din populația generală. Bolile reumatismale imuno-inflamatorii cronice prezintă numeroase complicații și manifestări extra-articulare și asociază diferite comorbidități, cele mai importante fiind bolile cardiovasculare (în categoria aceasta largă fiind incluse boala coronariană, accidentul vascular-cerebral și boala arterială periferică). Osteoporoza, bolile renale, boala pulmonară cronică, depresia, anxietatea sunt și ele complicații, iar obezitatea este adesea asociată cu bolile reumatismale. În acest context, bolile reumatismale necesită o abordare multidisciplinară, reumatologii colaborând adesea cu alți specialiști, precum cardiologii, endocrinologii sau specialiștii în boli infecțioase. Numai controlând boala reumatismală putem controla comorbiditățile și putem crește calitatea vieții pacienților”, a atras atenția prof. dr. Elena Rezuș, președintele Societății Române de Reumatologie.

Deficitul medicilor specialiști

Unul dintre principalele puncte nevralgice identificate de medici și de pacienți este numărul insuficient de reumatologi necesar populației care suferă de aceste boli.

„Reumatologia are multe fețe și, ce e cel mai important, reumatologii sunt încă puțini în România, aproximativ 400. Cei mai mulți sunt în centrele universitare și, din nefericire, sunt județe sau spitale județene fără reumatologi, precum Tulcea, Caraș-Severin, Gorj etc. Soluțiile pe care le văd pentru rezolvarea situației sunt: o imagine mai bună a reumatologiei, evitarea unor confuzii care se fac între reumatologie și alte specialități (ex. Recuperarea medicală), inclusiv la nivel de spitale. Este un efort constant de educare pentru creșterea imaginii specialității către managerii de spitale, autoritățile locale”, a afirmat prof. dr. Simona Rednic, fost președinte al Societății Române de Reumatologie.

Un deficit și mai pronunțat al specialiștilor se regăsește în domeniul patologiei copiilor.

„Reumatologia pediatrică este foarte importantă pentru că și copiii fac boli reumatologice. În România sunt mai puțin de 10 doctori care au această specializare, de aceea nevoia este foarte mare. Din nefericire, în pregătirea pediatrilor nu se face deloc reumatologie, însă la nivelul centrelor Cluj, București și Iași, de 3-4 ani, există un atestat de reumatologie pediatrică (la care se pot înscrie atât reumatologii, cât și pediatrii). Avem deja 4 absolvenți la Cluj, iar la București sunt 5 pediatri care se pregătesc acum în această specialitate”, a explicat prof. Rednic. În România, peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii.

Progresul, doar terapeutic

În ultimele trei decenii au existat progrese remarcabile în tratamentul bolilor musculoscheletice. Dezvoltarea diverselor clase terapeutice, alături de îngrijirea multidisciplinară, țintită, personalizată și centrată pe pacient, a determinat scăderea numărului de cazuri care necesită spitalizare continuă, dispozitive de suport (cârje, cărucioare cu rotile etc.) sau intervenții chirurgicale în sfera musculoscheletică.

„Din păcate, aceste dezvoltări sunt astăzi amenințate de o combinație de factori: lipsa diagnosticului precoce, lipsa de actualizare a protocoalelor terapeutice, costurile în creștere ale serviciilor de sănătate. Una dintre problemele esențiale din sistemul nostru de sănătate este că, deși avem acces la terapii performante, medicii nu le pot prescrie decât în faze înaintate ale bolii, în care aceste medicamente nu mai pot preveni distrugerea articulațiilor. În fapt, ne irosim resursele pentru că tratăm prea târziu și prea puțin. Pentru a diminua aceste riscuri și a asigura realizarea de progrese în prevenirea, tratarea și vindecarea acestor boli, este nevoie urgentă de măsuri referitoare la creșterea calității îngrijirilor oferite pacienților cu boli reumatice și aplicarea la nivel național a standardelor de îngrijire și a ghidurilor folosite la nivel european”, a declarat prof. dr. Cătălin Codreanu, reumatolog, Centrul Clinic de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia” din Bucureşti, președintele Ligii Române Contra Reumatismului (LRCR). „Dacă vrem să schimbăm ceva, atunci trebuie să le oferim pacienților tratamentul mai devreme în timpul bolii. Nu trebuie să așteptăm să aibă articulațiile deformate”, a completat specialistul.

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: