Tehnologia și inovația sunt necesare în toate aspectele vieții: economic, energetic, sănătate, rutier – acest lucru este deja demonstrat. Însă una dintre preocupările principale, în acest moment, este dacă inteligența artificială va ajunge să înlocuiască resursa umană? Și cum va ajuta tehnologia la îmbunătățirea sănătății, care vor fi noile trenduri în sănătate și spre ce domenii se îndreaptă inovația? Mii de specialiști din toate domeniile au venit cu soluții sau răspunsuri la aceste probleme în cadrul Impact CEE’18, eveniment dedicat viitorului digital al Europei Centrale și de Est (CEE), care a avut loc, în iunie, la Cracovia (Polonia). Unul dintre partenerii evenimentului a fost Janssen Polonia, companie farmaceutică a Johnson & Johnson.
Autor: Valentina Grigore
Evident, dintr-o discuție legată de viitorul digital al CEE nu avea cum să lipsească Sophia, robotul umanoid, care a subliniat rolul important al femeii în domeniul tehnologiei. „Femeile sunt unele dintre cele mai slab utilizate resurse ale Planetei”, a spus Sophia, răspunzând la o întrebare simplă: „De ce ești femeie și nu bărbat?”. Potrivit dezbaterilor, femeile vor avea un rol din ce în ce mai pregnant în tehnologie, iar guvernele lumii trebuie să ia măsuri pentru a realiza acest lucru. În ceea ce privește înlocuirea resursei umane cu inteligența artificială, părerea a fost unanimă: omenirea se va adapta, astfel încât oamenii și roboții se vor completa reciproc.
Sănătatea, domeniu prioritar
Sănătatea este un alt domeniu în care tehnologia își pune amprenta din ce în ce mai puternic: de la terapii inovatoare, personalizate, la device-uri și sisteme integrate – toate au scopul de a menține starea optimă de sănătate a populației. Însă inovația va determina și o schimbare a paradigmei, mai ales în sectorul farmaceutic, după cum a atras atenția Anthony Gemmell, Head EMEA Innovation Networks & Transactions Johnson & Johnson Innovation. „Departamentul Inovation este în permanentă căutare de soluții pentru sănătate și de startupuri cu idei revoluționare. Cred că, în viitor, vor fi avansuri în genomică și alte tehnologii conexe, permițându-ne o înțelegere mult mai bună a complexității bolilor. Deci această paradigmă cu medicamentul universal, care funcționează la orice, va dispărea. Ceea ce vom vedea va fi impactul dintre inteligența artificială și metodele clasice de tratament – ceea ce va aduce o schimbare majoră în industria farmaceutică și în biotehnologie în următorii 5-7 ani. Însă în toate aceste schimbări, pacientul este singura constantă, el rămânând centrul tuturor preocupărilor noastre”, a declarat Anthony Gemmell.
În tot acest vârtej al inovației, se pare că domeniul în care aceasta și-a pus cel mai mult amprenta este cel al oncologiei, mai exact imuno-oncologia. 80% din vânzările industriei farmaceutice la nivel global sunt reprezentate de produse oncologice – aproximativ 140 de miliarde de dolari – pentru numai 35 de compuși. Costul mediu al terapiei în imuno-oncologie a crescut de la aproape 80.000 de dolari, în 2007-2013, ajungând la aproximativ 150.000 de dolari, în prezent. În momentul de față, sunt 682 de produse care așteaptă aprobarea, din care foarte multe pentru afecțiuni oncologice. 80% dintre studiile clinice au loc în oncologie.
„Viitorul aparține terapiilor genetice și celulare, medicinii regenerative și personalizate. Însă nu mai puțin importantă este și prevenția, un domeniu «de suflet» al JJ. Pe măsură ce bolile epidemiologice se înmulțesc, pe măsură ce ne confruntăm cu populație din ce în ce mai bătrână, va trebui să creăm strategii de prevenție a bolilor”, a atras atenția Gemmell.
„Lumea se schimbă cu rapiditate și trebuie să ne adaptăm. Rețeta succesului are trei ingrediente: o rețea care să încurajeze schimbul de idei, resurse pentru a pune aceste idei în aplicare și flexibilitatea de a le combina pentru a putea realiza produse inovative” – Rosemary Liu, New Ventures &
Transactions Lead Cardiovascular & Metabolism, Johnson & Johnson Innovation
Carnea curată, o soluție pentru viitorul omenirii
Cum vor ajuta tehnologiile supraviețuirea celor 10 miliarde de persoane estimate că vor trăi pe Pământ în 2050? Cum va evolua hrana astfel încât să acopere necesarul atâtor persoane? David Welch (The Good Food Institute) susține că o soluție pentru această problemă este carnea curată, produsă in vitro cu ajutorul tehnologiei: „Are aceeași consistență, are același gust precum carnea normală, însă nu necesită antibiotice, iar riscul de contaminare microbiană este extrem de mic. Dintr-o singură celulă prelevată de la animal se pot obține, în maximum o lună, aproximativ 3.500 de kilograme de carne sau de produse din carne”, a explicat David Welch. Potrivit estimărilor, în cel mult 30 de ani, toată carnea va fi ori curată (clean meat), ori fabricată din… plante.
Sănătatea inimii vine de la MIT
Manșonul robotic implantat în jurul inimii poate asista inima bolnavă să pompeze sânge, a explicat Ellen Roche, care a creat dispozitivul în laboratoarele MIT (Massachusetts Institute of Technology), împreună cu o echipă de chirurgi cardiovasculari. Manșonul nu intră în contact cu sângele, eliminând astfel necesitatea de administrare a terapiilor anticoagulante și reducând complicații precum coagularea sau infecțiile. Dispozitivul susține funcțiile inimii bolnave și poate fi utilizat și ca o punte pentru transplant la persoanele cu insuficiență cardiacă.
Experții prezenți la Impact CEE’18 au atras atenția că device-urile sau dispozitivele utilizate în sănătate vor deveni din ce în ce mai populare, ceea ce ridică și întrebarea privind siguranța lor în ceea ce privește confidențialitatea datelor. „În ciuda datelor sensibile pe care le pot transmite astfel de dispozitive, implantabile sau nu, putem afirma că nu există un risc din punctul de vedere al confidențialității”, au răspuns participanții la dezbateri.
Despre Janssen România
Janssen, companie farmaceutică Johnson& Johnson România, este prezentă pe piața locală de 25 de ani. Scopul companiei Janssen este acela de a aborda şi propune soluţii pentru unele dintre cele mai importante necesităţi medicale ale momentului, corelate cu următoarele arii terapeutice: boli infecţioase (HIV/ SIDA și tuberculoză), hematologie și oncologie (mielom multiplu, cancer de prostată, limfom cu celule de manta, leucemie limfocitară cronică şi macroglobulinemia Waldenström), imunologie (psoriazis, artrită psoriazică şi boala Crohn) și neuroştiinţe (schizofrenie, Alzheimer, ADHD şi epilepsie).
PENTRU MAI MULTE INFORMAŢII, VĂ RUGĂM VIZITAŢI: http://www.janssen.com/romania/.