Politici de Sanatate

Hepatita C- tratament pentru 17.800 de pacienți, adulți și copii

22 noiembrie
16:58 2019
Hepatita C- tratament pentru 17.800 de pacienți, adulți și copii

Cea mai recentă rundă de negocieri pentru contractul cost-volum-rezultat, care s-a derulat vineri, ar putea aduce aproape 18.000 de bolnavi mai aproape de tratamentul fără interferon care vindecă în proporție de peste 99% Hepatita C.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Mihaela Tănase, sunt luate în calcul 17.800 de persoane adulte cu diferite grade de fibroză, dar și copii. ”Hepatita virală reprezintă o problemă de sănătate publică, de aceea impune o atenție deosebită. La Casa de Asigurări se derulează o nouă rundă de negocieri, sperăm că ultima, pentru noul contract cost- volum- rezultat. Acesta prevede tratamentul pentru 17.500 de persoane cu hepatita C cu gradele de fibroză F0- F4, 200 cu ciroză decompensată. Ca o noutate, în acest contract va fi inclus și tratamentul a 100 de copii și adolescenți cu vârsta între 12 și 18 ani. O altă negociere a fost demarată la CNAS pentru asigurarea tratamentului pacienților care nu au răspuns la terapia antivirală administrată anterior – este vorba de aproximativ 300 de persoane. Astfel, putem spune că, odată cu intrarea în vigoare a noului contract, vom putea asigura tratamentul pentru toți bolnavii cu Hepatita C. Termenul maxim de încheiere a negocierilor este 16 decembrie, dar poate fi scurtat. Urmează procedurile de încheiere efectivă a contractului, care nu depășesc 15 zile”, a declarat reprezentantul CNAS în cadrul Conferinței Naționale a Pacienților cu Hepatită.

Ea a mai adăugat că tratamentul pentru adulți va fi asigurat în centre din 16 județe, nu doar în centrele universitare, iar  tratamentul copiilor va fi prescris de medicii gastroneterologi pediatrici și infecțioși din specialitatea pediatrie în 11 județe și CASAOPSNAJ.

Participanții la eveniment au atras atenția că numărul persoanelor bolnave este mult mai mare decât se știe, iar testarea pentru hepatita C este esențială, deoarece boala nu are, de cele mai multe ori, simptome în stadiile primare. Trebuie să vă testați pentru hepatitele virale. Medicii spun numărul celor infectați este de 10 ori mai mare decât numărul celor care primesc tratament. Sunt oameni infectați care nu știu că au boala pentru că ea nu dă semne. Testele se pot face gratuit la recomandarea medicului de familie”, a  explicat Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH-RO).

România are una din cele mai mari poveri de hepatita B și C, fiind situată pe locul 2 în Europa. ”Ținta 3 din Obiectivul de Dezvoltare Durabilă prevede combarea unor boli transmisibile (printre care și hepatitele) și eliminarea lor până în 2030. Combaterea hepatitelor înseamnă o abordare integrată, înseamnă prevenție și tratament, dar și îmbunătățirea acoperirii vaccinale. Screeningul este esențial pentru depistarea timpurie a bolii, având beneficii reale atât pentru pacienți, cât și pentru sistemul de sănătate, din punct de vedere al costurilor. Trebue să creștem capacitatea de testare la nivel național”, a atras atenția conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: