Politici de Sanatate

„Hepatita C se poate vindeca”

19 octombrie
14:55 2018
„Hepatita C se poate vindeca”

O sută de mii de români vor fi testați, începând cu luna octombrie 2018, pentru depistarea virusului Hepatitic C, în cadrul uneia dintre cele mai mari campanii gratuite organizate în țară. Campania „Hepatita C se poate vindeca”, lansată de Asociația Echitate în Sănătate și revista Politici de Sănătate, se adresează persoanelor peste 18 ani și se va derula prin cabinetele medicilor de familie din județele Neamț și Bacău. Odată cu testele, medicii vor primi din partea asociației atât consumabilele necesare testării: alcool sanitar, comprese sterile, pasturi, cât și materiale cu informații despre căile de transmitere a virusului hepatitic C și importanța testării pentru depistarea precoce a acestuia. 

„Demersul nostru vine în sprijinul pacienților cu hepatita C care nu știu că au această afecțiune. Nu suntem la prima acțiune de acest fel. AES și revista Politici de Sănătate au mai desfășurat, în perioada 15 ianuarie 2017  – 28 februarie 2018, o campanie de depistare a virusului hepatitic C la pacienții  internați în 7  dintre cele mai mari spitale din București și din țară.  Au fost testate atunci 16.964 de persoane, iar rezultatele au fost evaluate în funcție de gen și grupe de vârstă (n.r. 18-49 / 50-60 / 60+), respectând confidențialitatea datelor medicale. Această campanie a evidențiat că  6% (1.013 persoane)  dintre pacienții testați sunt purtători ai  virusului hepatitic C. Ponderea cea mai mare de persoane depistate pozitiv  la testare a revenit grupei de vârstă 60+”, a declarat președintele Asociației Echitate în Sănătate, Maria Vasilescu, în cadrul evenimentului de deschidere a campaniei care a avut loc la Bacău.

Chiar dacă infecția cu VHC reprezintă o problemă de sănătate publică în România, de cele mai multe ori, virusul este depistat întâmplător. Peste 70 la sută dintre pacienții infectați cu VHC nu prezintă niciun fel de simptome, boala fiind cunoscută și sub denumirea de ucigașul tăcut. Tocmai de aceea, Asociația Echitate în Sănătate, în parteneriat cu medicii de familie, și-a propus să vină în întâmpinarea pacienților, care au șansa să se vindece, odată ce au fost diagnosticați cu hepatita C.

„De la 1 septembrie, este încheiat un nou contract cost-volum-rezultat unde sunt incluse, pe lângă cele 11 centre universitare existente, și centrele de la Pitești și Bacău. Acest lucru vine în sprijinul asiguraților noștri, ai CJAS Bacău, care nu vor mai merge pentru tratament la Iași, la Galați, la București. Prin acest contract sunt tratabili acum și bolnavii care au fibroză F1, deci se coboară foarte mult gradul de fibroză ca și criteriu de eligibilitate a pacienților. Am încheiat actul adițional cu 60% din farmaciile din județul Bacău, deci medicamentele se vor găsi în aceste farmacii.  În termen de 12 săptămâni de la încheierea acestui tratament se refac testele, se întocmește dosarul care conține inclusiv declarația de asigurat, iar dosarul împreună cu testele de laborator este depus la CJAS.”

Ec. Ion-Marius Savin, președinte-director general la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bacău

„Ne-am străduit foarte mult să obținem pentru Bacău și pentru pacienții din județul nostru statutul de centru de tratament. Eforturile au fost depuse pe multiple planuri, la nivelul Societății de Gastroenterologie și la cel al comisiilor ministeriale. Mulțumim celor care ne-au ajutat să obținem acest lucru, dar am avut în spate și o mare susținere din partea medicilor atât de gastroenterologie, cât și infecționiști cu o vastă experiență în tratamentul pacienților cu hepatită cronică cu virus C. Timp de 15 ani, am tratat acești pacienți cu interferon și Ribavirină cu o rată de remisie comparabilă cu cea la nivel național, de peste 60%.

Începând de acum trei ani, sistemul de sănătate din România oferă terapii inovatoare pentru tratamentul hepatitei C, iar în prezent sunt disponibile trei scheme de tratament cu rate de vindecare care depășesc 98%.”

Dr. Elena Luminița Popovici, șef secție Gastroenterologie, Spitalul Județean de Urgență Bacău

Pe toată perioada desfășurării campaniei, AES va organiza întâlniri de lucru cu medicii de familie parteneri în proiect, cu medicii specialiști și autoritățile din Sănătate. Colaborarea dintre ei, pentru stabilirea diagnosticului, instituirea tratamentului și respectarea protocoalelor  de prescriere a tratamentului, precum și îndrumarea pacienților cu VHC pentru a avea acces la tratament sunt extrem de importante pentru a da o șansă la viață bolnavilor, spun reprezentanții AES.

„Eu am fost deschisă la acest proiect pentru că, în primul rând, Bacăul a fost ales să participe la această campanie, apoi pentru că medicii de familie care au cel mai mare impact în programele de screening și au, deci, și cel mai important rol au fost desemnați să participe și, în al treilea rând, chiar dacă activitatea noastră este foarte aglomerată, sunt convinsă că vom trece cu bine și peste această provocare.”

Dr. Elena Antoaneta Stîngă, președinte Colegiul Medicilor Bacău

„Până în prezent, campaniile de testare pentru depistarea VHC s-au realizat cu precădere în marile aglomerări urbane. De data aceasta, campania se adresează, cu precădere, populației din orașele mici, din comune și sate, pentru a da șansa tuturor pacienților să aibă acces egal la servicii de sănătate și a contribui la realizarea obiectului de eliminare a virusului VHC, până în 2030, asumat de țara noastră. Campania gratuită pentru depistarea VHC este sponsorizată de compania Abbvie.”

Autor: Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: