Politici de Sanatate

„Hepatita C se poate vindeca” Campanie de testare pentru 100.000 de români

13 decembrie
15:44 2018
„Hepatita C se poate vindeca” Campanie de testare pentru 100.000 de români

45.000 de români au fost testați în prima lună a campaniei „Hepatita C se poate vindeca”. Deși rezultatele de până acum arată că procentul de persoane depistate cu hepatita C este de aproximativ 1,5%, este îngrijorător faptul că sunt zone în care procentul celor confirmați pozitiv de către medicul gastroenterolog este de peste 3%, ajungând să depășească uneori pragul de 5%.  

„Este foarte importantă depistarea pacienților cu această infecție care acționează de cele mai multe ori în absența unor  simptome, ceea ce poate duce la complicații ale bolii (ciroze hepatice sau cancer hepatic), fără ca pacientul să se considere bolnav. De aceea este important ca pacienții pozitivi la analizele de screening (efectuate prin medicul de familie) să urmeze apoi pașii, să se adreseze medicului specialist gastroenterolog sau infecționist pentru confirmare, iar dacă infecția se confirmă, pentru evaluarea bolii, stadializare și tratament. Acest lucru este foarte important, cu atât mai mult cu cât, în  prezent, hepatita C poate fi tratată și vindecată prin noul tratament „interferon free”, spune dr. Luminița Popovici, șef secție Gastroenterologie, Spitalul Județean de Urgență Bacău.

Campania „Hepatita C se poate vindeca”, lansată de Asociația Echitate în Sănătate și revista Politici de Sănătate la 1 noiembrie 2018, se adresează persoanelor peste 18 ani și se derulează prin cabinetele medicilor de familie din județele Neamț și Bacău. Testele și materialele consumabile necesare efectuării testării au fost distribuite gratuit în cabinetele medicilor de familie, împreună cu materiale informative despre modalitățile de transmitere a virusului hepatitic C, precum și despre riscurile nediagnosticării și netratării la timp a persoanelor infectate.

De acum trei ani, sistemul de sănătate din România oferă terapii inovatoare pentru tratamentul hepatitei C. În prezent, trei scheme de tratament sunt asigurate în cadrul unor contracte cost-volum-rezultat încheiate de CNAS. În cadrul acestora, pe parcursul unui an, începând cu 1 septembrie 2018, 13.000 de pacienți cu hepatită C cu stadiile de fibroză F1, F2, F3, F4, ciroză decompensată/compensată și pacienți cu insuficiență renală cronică aflați în dializă vor primi tratamentele adecvate.

„Hepatita cronică virală C reprezintă astăzi o boală care poate fi învinsă cu ajutorul noilor regimuri terapeutice. Cu o condiție: să fie diagnosticată și tratată corect. Afecțiunea în stadiile precirotice, adică în fazele în care putem vorbi despre vindecare, este asimptomatică și nu poate fi identificată decât printr-un program bine organizat de screening populațional generalizat sau adresat populației cu risc crescut. Având în vedere că sunt încă regiuni ale țării cu prevalență de peste 5%, sunt grupuri populaționale (peste 50 ani) cu prevalență mare a infecției, secvența diagnostic – evaluare completă – tratament este obligatorie pentru a reuși să faci o diferență pentru pacient și cu răsunet asupra prevalenței globale a infecției replicative, cu micșorarea riscului de transmitere a virusului. Momentan sunt pași mici, dar care au demonstrat utilitatea testării populației asimptomatice și care creează circuitele funcționale ce orientează pacientul spre cura terapeutică”, a declarat prof. dr. Anca Trifan, președinte Societatea Română de Gastroenterologie.

Aceasta este cea de-a doua campanie de testare pentru depistarea VHC derulată de Asociația Echitate în Sănătate și revista Politici de Sănătate. Dacă în acțiunile precedente campania de testare a vizat cu precădere marile aglomerări urbane, actuala campanie se adresează în special populației din orașele mici, din comune și sate, asigurând astfel șanse egale pentru accesul la tratamente inovatoare.

Având în vedere faptul că în județul Neamț nu există centru de tratament pentru hepatita C, pacienții depistați pozitiv în campania care se desfășoară în acest județ vor beneficia de tratament acordat de medicii specialiști în gastroenterologie sau boli infecțioase în cadrul centrelor de specialitate prevăzute în cadrul contractelor încheiate de CNAS.

„SRGH salută efortul ONG-ului, al medicilor de familie, implicarea mass-media, a CAS-urilor și a spitalelor implicate în tratament. Toți, împreună, putem ajuta la eliminarea HCV în România până în 2030, sau poate mai devreme”, a completat prof. dr. Anca Trifan.

În cadrul primei campanii de testare, în perioada 15 ianuarie 2017 – 28 februarie 2018 au fost testați 16.964 de pacienți internați în șapte dintre cele mai mari spitale din București și din țară. Rezultatele au fost evaluate în funcție de gen și grupe de vârstă (n.r. 18-49 / 50-60 / 60+), respectând confidențialitatea datelor medicale. Campania a evidențiat că 6% (1.013 persoane) dintre pacienții testați sunt purtători ai virusului hepatitic C. Ponderea cea mai mare de persoane depistate pozitiv la testare a revenit grupei de vârstă 60+.

Campania de testare „Hepatita C se poate vindeca” se va termina pe 15 februarie 2019 și este realizată de AES și revista Politici de Sănătate cu sprijinul ABBVIE

Autor: Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: