Politici de Sanatate

Hepatita C, între screening, tratament și eliminare la nivel național

10 august
15:47 2021
Hepatita C, între screening, tratament și eliminare la nivel național

Interviu cu Jorge Ruiz Benecke, General Manager Abbvie România.

România are una dintre cele mai mari prevalențe ale hepatitei C din Europa și, deși peste 39.000 de pacienți au fost deja vindecați, sunt necesare eforturi susținute pentru depistarea tuturor persoanelor afectate de virusul hepatitic C. Statisticile internaționale arată că doar 20% dintre bolnavi sunt efectiv diagnosticați. Dezvoltarea programelor de screening reprezintă un element-cheie în atingerea obiectivului de eliminare a hepatitelor virale, explică Jorge Ruiz Benecke, care atrage atenția asupra importanței tratării tuturor persoanelor afectate de virus în vederea eliminării complicațiilor și riscului de transmitere către populația largă. 

Anual, sfârșitul lunii iulie marchează Ziua Mondială a Hepatitelor, iar mesajul acestui an este că pacienții nu pot aștepta. Care este strategia AbbVie privind eliminarea hepatitelor virale până în 2030?

Într-adevăr, persoanele afectate de hepatită nu pot aștepta! Trebuie să fim conștienți de gravitatea acestei afecțiuni, care are adesea o evoluție silențioasă până în stadii tardive și care poate conduce la ciroză, iar dacă nu este controlată, la deces. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, la fiecare 30 de secunde, o persoană își pierde viața din cauze asociate afecțiunilor hepatice.

România se  poate mândri cu peste 39.000de pacienți care au fost vindecați, începând cu 2015, anul în care a fost implementat programul național de tratament fără interferon. În pofida acestor eforturi remarcabile, hepatita virală C rămâne o provocare pentru sănătatea publică și dacă nu continuăm să ne intensificăm eforturile, nu vom atinge obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății de eliminare a hepatitelor virale până în anul 2030.

AbbVie are o prezență activă în România, susținând autoritățile și comunitatea medicală în eforturile acestora de eliminare a hepatitei cronice virale (HCV). În ultimii 6 ani, AbbVie a fost un partener implicat și a susținut numeroase campanii de microeliminare a HCV, menținându-și angajamentul față de comunitate și față de obiectivul asumat de eliminare a hepatitei C până în 2030.

Cum poate fi îmbunătățită diagnosticarea hepatitelor virale (având în vedere că doar 20% dintre bolnavi sunt efectiv diagnosticați)? Care sunt riscurile/costurile (financiare, sociale) ale  nedepistării la timp a acestor afecțiuni?

Virusul hepatitei C netratat este, de fapt, o problemă majoră de sănătate publică, deoarece infecția poate evolua către complicații hepatice și extrahepatice care pun viața în pericol. Mai mult, pacienții coinfectați cu COVID-19 și virusul hepatitei C prezintă un risc crescut de morbiditate și mortalitate. Un prim pas în drumul către diagnosticare îl reprezintă identificarea pacienților, iar dezvoltarea programelor de screening reprezintă un element-cheie în atingerea obiectivului de eliminare a hepatitelor virale.

Cele mai recente cifre publicate de către Organizația Mondială a Sănătății arată că 80% dintre pacienți nu sunt în prezent conștienți că sunt infectați cu virusul hepatitic C.

Un rol esențial în diagnosticarea hepatitei C îl pot avea deopotrivă medicii de familie, care cunosc istoricul pacienților lor și pot recomanda populației considerate la risc investigațiile necesare pentru depistarea virusului hepatitei C, precum și identificarea surselor de finanțare prin care se poate încuraja o diagnosticare timpurie. Cred că este nevoie de eforturi comune, consolidate pentru a progresa în misiunea noastră de a elimina hepatita C. Invit pe această cale autoritățile să intensifice eforturile de prevenire și screening pentru a atinge împreună obiectivul de eliminare a hepatitelor virale cronice.

Acces la terapii

 OMS  recomandă  tratamentul cu medicație pangenotipică la adulții cu hepatita C. Pacienții cu  hepatita C din România vor avea acces în curând la aceste terapii inovatoare care au eficiență pe toate cele 6 genotipuri majore de VHC. Care vor fi efectele?

AbbVie a făcut toate demersurile necesare pentru lansarea terapiei pangenotipice în România încă din anul 2019, având în vedere beneficiile pe care acest regim terapeutic le aduce atât pacienților, cât și sistemului de sănătate din România. Anul acesta, autoritățile au decis introducerea graduală a tratamentului pangenotipic în România.  Salutăm această inițiativă care permite accesul la un regim terapeutic unic ce poate fi administrat indiferent de profilul de pacient, genotip sau caracteristici ale bolii și care reduce presiunea administrativă asupra sistemului de sănătate prin simplificarea managementului pacientului diagnosticat cu hepatita C.

Cum poate fi îmbunătățit accesul la terapii al pacienților cu hepatita C, având în vedere
că în contractul cost-volum-rezultat precedent au fost incluși 18.000 de pacienți, dar nici jumătate nu au ajuns efectiv la tratament?  De asemenea, la sfârșitul lunii iunie 2021 s-a încheiat cel de-al patrulea contract cost-volum-rezultat și pacienții se confruntă cu o nouă pauză în tratament. Cum poate fi îmbunătățită această procedură de contractare astfel încât să nu mai existe întârzieri?

În România, ca și în restul Europei, contextul pandemic a avut un impact semnificativ asupra accesului pacienților la serviciile de sănătate. Acesta a fost, de asemenea, rezultatul temerilor pacienților de a ajunge la spital și de a se infecta cu noul coronavirus. Aceste temeri au determinat pacienții să renunțe la teste și vizite la doctor timp de luni bune. Cu toate acestea, întârzierea diagnosticului și lipsa tratamentului adecvat vor crește complicațiile hepatice pentru acești pacienți, care vor avea nevoie de îngrijire suplimentară, generând o creștere a costurilor asistenței medicale. Informarea corectă a pacienților, conștientizarea cu privire la riscurile pe care diagnosticarea întârziată și lipsa tratamentului le pot avea asupra pacienților sunt componente importante. Hepatita C este vindecabilă, dacă este depistată în timp util, iar aici este responsabilitatea noastră, a tuturor, să identificăm cele mai bune soluții pentru pacienții din România. Accesul continuu al pacienților care suferă de hepatita C  la tratament este un deziderat către care trebuie să ne îndreptăm. Considerăm că este nevoie de o abordare constructivă care să prevină pauzele dintre contracte, întreruperi care se răsfrâng direct asupra stării de sănătate a pacienților. Voința politică este totodată foarte importantă, în contextul pandemiei de COVID-19 și nu numai, pentru a face din eliminarea hepatitei un obiectiv realizabil.

Proiecte de microeliminare a hepatitelor

Cum poate fi ajutată comunitatea pacienților cu hepatite virale? Cât de importante sunt  proiectele de microeliminare a hepatitelor, mai ales în actualul context național?

În România, prevalența este una dintre cele mai ridicate din Europa (după Spania și Italia), în jur de 1,9%. Începând cu 2015, AbbVie susține în mod constant inițiativele naționale și regionale pentru atingerea obiectivului de eliminare a hepatitelor virale cronice până în 2030, prin creșterea accesului pacienților la investigații, diagnostic și tratament.

AbbVie a susținut campanii de conștientizare care au contribuit la creșterea gradului de informare în rândul comunităților (în special comunități rurale, persoane care au un acces mai dificil la serviciile de sănătate, persoane aflate în detenție) despre importanța testării și diagnosticării precoce și a tratării corespunzătoare a hepatitei C.

În perioada 2020-2021 am susținut comunitatea medicală în implementarea de proiecte adaptate contextului pandemic, inițiative realizate împreună cu angajatori din industria auto sau din zona minieră Complex Energetic Oltenia, derulate pentru angajații lor. În cadrul acestor campanii, specialiștii nu au mai așteptat ca pacienții să vină către ei, ci au preluat inițiativa și au mers în comunitate pentru a depista și trata hepatita C.

Toate aceste proiecte complexe au inclus deopotrivă partea de informare și testare, însă au avut o componentă importantă de consiliere în vederea îndrumării pacienților la medicul specialist pentru continuarea investigațiilor și stabilirea oportunității includerii în tratamentul antiviral. Ne bucură faptul că peste 300.000 de persoane au fost testate în cadrul campaniilor de microeliminare sprijinite de AbbVie. Cu toate acestea, este nevoie de eforturi susținute și continue de testare la nivel național, prin care pacienții cu hepatita C să fie diagnosticați și să aibă acces la tratament în timp util.

Anul acesta, pe 28 iulie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor Virale, ne-am alăturat inițiativelor comunității medicale pentru creșterea gradului de conștientizare privind depistarea precoce a infecției cu virusul hepatitei C în cadrul căreia mesajele au fost promovate prin iluminarea arhitecturală a unor clădiri emblematice din București, Iași, Constanța, Craiova. În săptămâna 26-30 iulie, astfel de inițiative au avut loc în mai multe centre din țară, iar mesajul a fost „Hepatita nu așteaptă. Testează-te. Tratamentul îți poate salva viața!”.

Într-adevăr, este necesară o acțiune imediată pentru eliminarea hepatitei C pentru a ne asigura că povara acestei afecțiuni asupra pacienților, societății și economiei nu este exacerbată de pandemia de COVID-19.

Investind acum în screening și tratament, viețile pot fi salvate, iar presiunile bugetare asupra sistemelor de sănătate pot fi, de asemenea, reduse semnificativ. Drept urmare, economiile asociate cu tratarea infecției cu VHC pot fi redirecționate pentru a construi un sistem de sănătate mai puternic și rezilient în România și pentru a îmbunătăți viața pacienților. Ne-am angajat să facem acest lucru posibil și să continuăm să fim un partener de sănătate activ și de încredere în identificarea de soluții care ar putea aduce beneficii sistemului de sănătate și pacienților din România.

 

AbbVie este o companie biofarmaceutică înființată în anul 2013, când s-a desprins din Abbott Laboratories, o companie cu o tradiție de peste 130 de ani în cercetare și dezvoltare. Misiunea AbbVie este de a adresa unele dintre cele mai dificile provocări din domeniul medical din întreaga lume. Ne concentrăm eforturile pe descoperirea, dezvoltarea și livrarea de terapii inovatoare în zonele terapeutice în care avem expertiză dovedită – neurologie, virologie, imunologie, hematologie și medicină estetică și credem cu mândrie că putem contribui semnificativ la îmbunătățirea vieții pacienților. Echipa AbbVie este formată din profesioniști dispuși să învețe continuu și să răspundă provocărilor, să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte și să contribuie la un viitor mai bun pentru pacienți.

 

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: