Politici de Sanatate

Hepatita B și hepatita C: persoanele neasigurate, incluse în programele de sănătate

14 septembrie
12:02 2022
Hepatita B și hepatita C: persoanele neasigurate, incluse în programele de sănătate

Comisia pentru Sănătate din Senat a avizat proiectul care prevede ca persoanele neasigurate să fie introduse automat în programele de sănătate publică.

Prof. dr. Adrian Streinu- Cercel, președintele Comisiei, a dat exemplul persoanelor cu virus hepatitic B și virus hepatitic C, care vor fi considerate asigurate și vor primi medicația de care au nevoie.

”Așa cum știți, în urmă cu ceva ani am reușit să introducem în Contractul – Cadru posibilitatea ca medicul de familie să testeze pentru hepatita B și hepatita C. Din păcate, acest lucru nu se întâmplă foarte mult- cunoaștem problemele cu primele zile din lună, fondurile alocate pentru anumite laboratoare, etc. Astfel, am propus să existe un fond cu dedicație numai pentru aceste categorii de persoane, astfel încât să nu mai facă obiectul altor tipuri de analize la care nu au acces prin diminuarea fondurilor. Sunt îmbunătățiri mici, dar cred că vor face diferența pentru că, în ceea ce privește Hepatita C, avem scheme de tratament care vindecă infecția în 8- maximum 12 săptămâni. Iar pentru virusul hepatitic B, încep să vină medicamente, dar pacienții trebuie ținuți sub control, astfel încât să nu dezvolte boală cronică de ficat. Iar asta se face cu o tabletă pe zi. Având aceste instrumente la îndemână, consider că trebuie și aplicate”, a afirmat prof. dr. Adrian Streinu- Cercel în cadrul unei mese rotunde organizate de Alianța Pacienților Cronici din România la Senat.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: