Psoriazisul reprezintă o provocare la nivelul întregii lumi, afectând aproximativ 125 de milioane de persoane la nivel global1 . În România, potrivit Societății Române de Dermatologie, prevalența psoriazisului la nivelul populației adulte de peste 18 ani este estimată la 4,9%2, mai bine de dublu față de datele de la nivelul anului 2018 și peste media europeană, de 3%.
Provocări în tratamentul psoriazisului
Tratamentele sunt în continuă evoluție, conferind noi posibilități și chiar perspectiva obținerii remisiunii complete sau aproape complete la nivelul pielii. Psoriazisul nu poate fi vindecat, însă poate fi ținut sub control cu un tratament adecvat care poate oferi o remisiune completă sau aproape completă a leziunilor cutanate. Totodată, impactul acestuia se poate reflecta în toate aspectele vieții pacienților. Astfel, aceștia pot ajunge să facă lucruri pe care în mod normal nu le-ar face, de exemplu să practice sport sau să socializeze.
Stabilirea unor obiective realiste de tratament și dialogul deschis medic dermatolog-pacient pot contribui decisiv la atingerea unui astfel de obiectiv de tratament. Acesta este și unul dintre aspectele pe care campania de educare și informare cu privire la impactul psoriazisului în viaţa pacientului „Hai să PSOcializăm” urmărește să le evidențieze.
Îndemn la PSOcializare
Campania „Hai să PSOcializăm” vrea să aducă în prim-plan nevoile pacienților cu psoriazis, să limiteze percepția eronată, conform căreia aceasta este doar o „afecțiune a pielii” și să sublinieze faptul că, deși nu este o boală vindecabilă, ea poate fi controlată și există o probabilitate foarte ridicată în prezent de a obține remisiunea în proporție de >90% a leziunilor cutanate, rezultat ce ar permite persoanelor care trăiesc cu psoriazis să aibă o mai bună calitate a vieţii, inclusiv din punct de vedere social și psihologic.
Aceasta se desfășoară la inițiativa AbbVie și cu sprijinul Societății Române de Dermatologie și al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune. Campania urmărește ca, prin vocea reprezentanților comunității medicale și a pacienților, să aducă în atenția persoanelor diagnosticate, precum și a publicului larg informaţii valoroase despre opțiunile de tratament și gestionarea eficientă a acestei afecțiuni, precum și despre importanța unui dialog deschis cu medicul dermatolog și a împărtășirii propriilor experiențe.
Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul campaniei, www.haisapsocializam.ro.
Website-ul include povești de viață ale unor pacienți care se confruntă cu această afecțiune, informații despre boală, despre noile perspective în psoriazis și sfaturi pentru un stil de viață echilibrat. Mai mult, acesta include și un ghid care poate fi personalizat, pentru a-i ajuta pe pacienți să gestioneze vizitele la medicul dermatolog și să discute deschis cu acesta despre modul în care boala le afectează toate aspectele vieții, despre ceea ce își doresc de la tratamentul lor sau care ar putea fi cea mai potrivită opțiune de tratament pentru ei. În urma completării unui chestionar în câțiva pași simpli, pacienții pot descărca ghidul lor personalizat de conversație cu medicul dermatolog.
de Valentina Grigore