Politici de Sanatate

GSK retrage de pe piață dozele de vaccin antigripal din cauza eficienței scăzute

28 aprilie
10:16 2015
GSK retrage de pe piață dozele de vaccin antigripal din cauza eficienței scăzute

Vaccinurile împotriva gripei din acest sezon au avut una dintre cele mai scăzute rate de eficacitate din ultimii ani. O posibilă explicație ar fi că tulpinile virale pe care serurile le conțin nu au fost și cele care au circulat în acest an. Mai mult decât atât, compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) a descoperit anumite probleme privind eficacitatea propriilor vaccinuri, motiv pentru care a retras de pe piață dozele de vaccin tetravalent.

Compania a luat decizia să adune toate dozele de vaccin FluLaval Quadrivalent rămase în seringi preumplute, după ce rezultatele testării de rutină au arătat un nivel al eficienței sub limita  necesară. Prin urmare, vaccinul poate deveni mai puțin eficace de-a lungul timpului, a declarat presei Anna Padula, purtătorul de cuvânt al companiei.

“Mai mult de 99% dintre vaccinuri au fost distribuite în 2014, înainte ca nivelul eficienței lor să înceapă să scadă. Cu toate acestea, nu se știe exact câte doze de vaccin antigripal mai sunt încă pe piață”, a explicat Anna Padula, citată de AP.

Retragerea de pe piață a vaccinurilor face parte dintr-un sezon de imunizare pe care producătorii  de vaccinuri ar dori, cu siguranță, să-l uite. Asta pentru că produsele lor au raportat o rată scăzută de eficiență în fața unei tulpini mutante a virusului gripal. În luna martie, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a raportat că vaccinurile gripale au prevenit îmbolnăvirile doar într-un procent de 19%. În ultimii trei ani, aceeași agenție a raportat un procent de eficacitate de 50%, fapt care arată cât de mult a scăzut nivelul de protecție împotriva tulpinilor virale în acest sezon gripal.

Sursa: www.fiercepharma.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: