
Ghidul actualizat al OMS privind infecția cu hepatita C (HCV), prezentat pe 24 iunie 2022 în simpozionul comun OMS-EASL-CDC, desfășurat în cadrul Congresului internațional EASL 2022 al ficatului de la Londra, recomandă o simplificare radicală a traseului de îngrijire pentru a depăși barierele în calea accesului la testarea și tratamentul pentru HCV.
Conform datelor din 2019, 58 de milioane de persoane trăiesc cu infecția cronică a hepatitei C, care are ca rezultat aproximativ 400.000 de decese în fiecare an. În 2016, OMS a stabilit obiective ambițioase pentru a elimina hepatitele virale B și C ca amenințare la adresa sănătății publice până în 2030. Deși s-au înregistrat progrese în mai multe țări, există în continuare un decalaj major în ceea ce privește testarea și tratamentul. În 2019, doar 21 % din cele 58 de milioane de persoane cu infecția cronică a hepatitei C au fost diagnosticate, iar în total, 13 % au fost tratate. Noua strategie globală a OMS în domeniul sănătății stabilește noi acțiuni și obiective pentru a elimina hepatita virală până în 2030, prin reducerea numărului de noi infecții și decese la jumătate de milion la nivel global – o reducere de 90% și, respectiv, 65%. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie simplificată de urgență îngrijirea hepatitei, utilizând în același timp diagnostice inovatoare pentru a face îngrijirea mai accesibilă pentru mai multe persoane care au nevoie.
Trei noi recomandări cheie
- Furnizarea simplificată a serviciilor și împărțirea sarcinilor: se recomandă trecerea la furnizarea de teste și tratament în cadrul asistenței medicale primare, în locuri ca închisorile, precum și la îngrijirea asigurată de medici generaliști și asistente medicale, mai degrabă decât de specialiști.
- Diagnosticarea mai eficientă și mai simplificată a hepatitei: Utilizarea testelor de acid ribonucleic (ARN) al HCV la locul de îngrijire (POC) este acum recomandată ca o abordare suplimentară, alături de testele de laborator cu ARN, pentru diagnosticarea infecției. Acest lucru se aplică în special în cazul populațiilor marginalizate, cum ar fi persoanele care își injectează droguri și comunitățile greu accesibile cu acces limitat la asistență medicală și cu rate ridicate de discontinuitate în monitorizare.
- Tratamentul armonizat și simplificat al hepatitei pentru copii și adolescenți: Tratamentul este acum recomandat pentru prima dată pentru toți adolescenții și copiii până la vârsta de 3 ani. Aceste recomandări aliniază regimurile antivirale cu acțiune directă (DAA) existente recomandate pentru adulți [sofosbuvir/daclatasvir (SOF/DCV), sofosbuvir/velpatasvir (SOF/VEL) și glecaprevir/pibrentasvir (G/P)] pentru utilizarea la adolescenți și copii. Se așteaptă ca acest lucru să simplifice achizițiile, să promoveze accesul la tratament în rândul copiilor din țările cu venituri mici și mijlocii (LMIC) și să contribuie la eforturile globale de eliminare a bolii. Până de curând, s-a acordat mai puțină atenție abordării VHC la copii și adolescenți și nu existau regimuri DAA aprobate pentru utilizarea la copii. În 2018, se estima că existau 3,26 milioane de copii și adolescenți, cu vârste de 18 ani și mai mici, care trăiau cu infecție cronică cu VHC. Diagnosticul și tratamentul precoce la adolescenți și copii sunt esențiale pentru a preveni morbiditatea pe termen lung legată de infecția cronică a hepatitei C.
Ghidul din 2022 include și alte actualizări, cum ar fi includerea noilor protocoale ale producătorilor privind utilizarea punctelor de sânge uscat pentru serologia VHC și testarea încărcăturii virale ARN, precum și noi date pentru a informa limita de detecție pentru testele de încărcare virală ARN a VHC ca test de vindecare.
Bogdan Guță