Jacopo Murzi s-a alăturat companiei Janssen Italia în anul 2005, când a ocupat funcția de New Business Development Manager. În Polonia, compania a devenit lider de piață, din punctul de vedere al fidelității pacienților față de produsele și serviciile din portofoliul său, datorită abordării strategice și proiectelor coordonate din poziția de director de vânzări și marketing. Începând cu luna ianuarie 2014, Jacopo Murzi este noul Managing Director al companiei Janssen România.
de Raluca Boboc
Ne puteţi spune câteva cuvinte despre priorităţile dumneavoastră la conducerea companiei Janssen România?
Credem că soluțiile cele mai bune pentru pacienții români pot fi găsite doar purtând un dialog deschis, transparent și constructiv și care, totodată, să implice toate părţile interesate. Este imposibil să propunem orice soluție atunci când regulile jocului se schimbă în mod constant.
În ciuda acestor impedimente, depunem eforturi extraordinare pentru a putea investi în continuare în România. Prioritatea principală a companiei Janssen este aceea de a colabora cu autoritățile, pentru a putea identifica împreună resursele necesare facilitării accesului la medicamente inovatoare pentru populația României.
Janssen deţine, în prezent, funcții de conducere în cadrul consiliilor asociațiilor sectoriale: atât în ARPIM, cât și în AmCham, unde compania pe care o conduc a fost aleasă, recent, în calitate de coordonator al Comitetului de Sănătate. Încercăm, prin toate mijloacele transparente, să conștientizăm autorităţile de importanţa sprijinirii redeschiderii listei de medicamente compensate, listă care ar permite accesul la medicamente pentru pacienți și, de asemenea, ne-ar permite să promovăm un mediu de afaceri performant.
Pentru a putea comercializa o nouă moleculă, costurile se ridică la peste 1,3 miliarde de dolari.
În cazul în care lista va fi deschisă în acest an, așa cum au declarat reprezentanţii Ministerului Sănătății, Janssen va lansa șapte medicamente inovative care acoperă nouă indicații, în următorii doi ani, și aproximativ 12 medicamente inovative, în total, în următorii cinci ani.
Aceste medicamente se adresează nevoilor pacienților cu hepatită, schizofrenie, psoriazis, HIV, cât și diferitelor tipuri de cancer (de prostată, mielom multiplu, ovarian). Trebuie să menționăm faptul că toate aceste medicamente inovative sunt deja disponibile în majoritatea ţărilor UE, de mulți ani deja.
Mediul românesc nu este cel mai benefic mediu pentru o companie farmaceutică: aş atrage atenţia asupra imprevizibilităţii deciziilor.
Comisia Europeană subliniază, prin mesajele transmise, ideea că sănătatea populaţiei trebuie văzută ca o prioritate, fiind unul dintre principalii factori care generează creştere economică şi dezvoltare durabilă. Cum comentaţi?
Trebuie, în primul rând, luat în considerare programul „Health for Growth”, care este dezvoltat în conformitate cu obiectivele Strategiei Europa 2020. Acest lucru presupune crearea unei strategii integrate şi a unei abordări pe termen lung. Acesta ar trebui să fie primul lucru pe care îl observăm. În al doilea rând, cred că, în momentul de faţă, toți suntem de acord că sănătatea este o investiţie (“Health is Wealth”). Sănătatea nu este doar o valoare în sine, ci şi un factor de creștere, ajutând, astfel, la reducerea costurilor din domeniul sănătăţii de-a lungul anilor.
Cifrele vorbesc de la sine: sectorul farmaceutic contribuie cu circa 1% la PIB-ul românesc; sectorul farmaceutic reprezintă unul dintre investitorii de top din lume în ceea ce priveşte cercetarea şi dezvoltarea.
Despre prevenirea şi gestionarea bolilor cronice
Să luăm, de exemplu, schizofrenia. Și acesta este doar un exemplu de boală cronică. Folosind tratamentele deja existente, putem reduce efectele negative ale bolii, având o mai bună gestionare a acesteia. Pacienţii pot fi activi pe piaţa muncii, devenind astfel integraţi social. În consecință, şi persoanele care îi îngrijesc pot fi mai productive şi pot avea un standard de viață mai ridicat. În cele din urmă, dacă ne cultivăm o viziune pe termen lung, prin creşterea speranţei de viaţă, tratarea bolilor cronice aduce beneficii pentru forța de muncă a unei țări şi contribuie la creșterea PIB-ului ţării respective.
Să luăm şi exemplul hepatitei C, unde ratele de vindecare sunt semnificativ mai mari folosind medicamente inovative, durata tratamentului este înjumătățită în majoritatea cazurilor, iar pacienţii se pot întoarce mult mai repede la locul de muncă şi îşi pot relua activităţile obişnuite.
Cum sprijină Janssen Guvernul României în reformarea sistemului de sănătate și pentru a putea oferi pacientului român un tratament inovator şi performant?
Facem eforturi foarte mari pentru a deveni parteneri de încredere ai părților implicate din rândul Guvernului. Acest lucru înseamnă că Janssen este dispus să împărtășească din expertiza sa, dobândită în calitate de companie farmaceutică recunoscută la nivel mondial.
Desfășurăm o serie de studii clinice în România, derulăm programe de acces timpuriu la medicamente pentru pacienţi şi medici, donăm teste HIV, prin intermediul ONG-urilor, şi susținem asociațiile de pacienți în crearea de strategii pentru combaterea diferitelor boli. Acestea sunt doar câteva exemple din activitatea companiei. De asemenea, Janssen sprijină crearea registrelor de pacienți, în scopul colectării de dovezi din practica clinică.
România nu ar trebui să fie în subsolul clasamentului european, cu unul dintre cele mai mici procente din PIB alocate Sănătăţii.
Reforma nu este un pas uşor de făcut
Este nevoie de voință politică, de identificare a resurselor, de planificare pe termen lung, de susţinerea unui dialog continuu cu toate părțile implicate și, nu în ultimul rând, este nevoie de curaj. Dar trebuie să începem de undeva! România vorbește de mai mulți ani despre reforma sistemului de sănătate: au existat 25 de miniștri în ultimii 25 de ani. Acest lucru înseamnă că reforma a fost aproape imposibil de realizat. Există dificultăţi în schimbarea unui sistem atât de complex, dar este ceva ce trebuie făcut!
Din experienţa dumneavoastră, ce ar trebui să facă oficialităţile pentru a îmbunătăţi accesul pacienţilor români la un tratament mai bun şi la medicamente?
Programele de prevenţie sunt esențiale pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației. La fel de esențială este asigurarea accesului la medicamente gratuite și compensate pentru pacienţii români. Oficialităţile ar trebui să depună eforturile necesare pentru a reduce decalajul de șase ani dintre un pacient bulgar sau maghiar și un pacient român, în ceea ce priveşte accesul la tratament inovator şi salvator.
Oficialii nu ar trebui să se ancoreze permanent în scuze, declarând că “întâi trebuie identificate resursele financiare”. Să nu uităm că plătim un clawback foarte mare, precum și alte taxe, astfel încât ajungem să spunem că 2 din 10 pacienţi din sistemul de sănătate românesc sunt efectiv susţinuţi din banii colectațţi prin aplicarea taxei clawback. Cred că resursele pot fi găsite, desigur, în parteneriat cu Ministerul de Finanțe.
Susţine Janssen campanii de prevenţie, educaţionale sau de informare pentru pacienţii români?
După realizarea unei cercetări temeinice în România, Janssen a ajuns la concluzia că prevalența hepatitei C, în România, este cumplită, cu o valoare estimată la 600.000 de persoane potențial infectate, vorbind astfel despre o prevalență de 3,23% a acestei boli infecţioase.
Pentru a aborda această problemă de sănătate publică, Janssen a inițiat, în toamna anului trecut, Coaliţia “Împreună împotriva hepatitei”, care cuprinde toate părțile interesate relevante: de la Ministerul Sănătății, asociații profesionale și asociații de pacienți, experți internaționali de renume în domeniul politicilor de sănătate, până la companii farmaceutice.
Această coaliție coordonează iniţiative desfăşurate pe mai multe niveluri: de la creşterea gradului de conştientizare a bolii, până la screening şi crearea unui registru de pacienţi cu hepatită. Scopul coaliţiei este de a trata 50.000 de pacienţi, până în anul 2020, ceea ce, pe termen lung, ar duce la scăderea costurilor de sănătate. De asemenea, coalițţia se străduiește să ofere cel mai bun model de gestionare a bolii, un model care va fi ulterior adoptat şi de către alte țări din întreaga lume.
Janssen se mândreşte cu rolul de iniţiator al acestui proiect ambițios. Vă invit să vizitați pagina de Internet a coaliţiei: www.impreunaimpotrivahepatitei.ro. Iar ca promisiune pentru viitor, vă mărturisesc că luăm în calcul să implementăm o abordare similară în ceea ce priveşte tuberculoza pulmonară multidrog rezistentă (MDR-TB).
Janssen a dezvoltat o serie de terapii care nu doar că tratează boala, ci o pot chiar vindeca. Românii nu au acces, în momentul de faţă, la astfel de soluţii medicale inovative