Politici de Sanatate

Gastein 2021: redresarea nu începe după răspunsul la COVID-19, ci odată cu acesta

27 septembrie
15:30 2021
Gastein 2021: redresarea nu începe după răspunsul la COVID-19, ci odată cu acesta

În cea de-a doua ediție digitală, Forumul european al sănătății de la Gastein explorează noi modalități de a plasa sănătatea în centrul procesului de elaborare a politicilor europene pentru a asigura un viitor mai bun pentru cetățenii săi. Sub tema principală „Ridică-te ca pasărea Phoenix – Sănătatea în centrul unui viitor rezilient pentru Europa”, părțile interesate din toate colțurile Europei vor face schimb de opinii cu privire la modul în care  „putem renaște ca societăți mai rezistente, mai inteligente și mai echitabile”.

Forumul și-a intensificat încă o dată eforturile pentru a oferi o listă unică de peste 125 de vorbitori, printre care miniștrii sănătății din Austria (Wolfgang Mückstein), Slovenia (Janez Poklular) și Letonia (Daniels Pavļuts); Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății; Andrea Ammon și Ahmed Ogwell Ouma, șefii Centrelor europene și, respectiv, africane de prevenire și control al bolilor; fostul prim-ministru italian Mario Monti, în prezent președinte al Comisiei paneuropene pentru sănătate și dezvoltare durabilă; Sandra Gallina, director general al DG SANTE și diverși membri ai Parlamentului European.

În timp ce calea spre recuperare prezintă multe provocări, ea oferă, de asemenea, oportunități unice de reînnoire și renaștere. Programul EHFG din acest an demonstrează că redresarea nu începe după răspunsul COVID-19, ci odată cu acesta. Deși poate că este încă prea devreme pentru a găsi soluții solide pentru fiecare provocare, acum este ocazia ca părțile interesate din UE și din domeniul sănătății la nivel mondial să se reunească și să reflecteze asupra modului în care să avanseze mai puternic și mai echitabil în jurul unor valori fundamentale precum durabilitatea, solidaritatea și parteneriatele.

Vor fi abordate subiecte-cheie, cum ar fi relansarea discuțiilor privind o viziune mai echitabilă a multilateralismului, un nou contract social și democrații consolidate. Dincolo de aceste teme generale, forumul își propune să abordeze discuții pe teme mai tehnice, cum ar fi noile modele de stabilire a prețurilor medicamentelor, noua Autoritate europeană pentru situații de urgență și răspunsuri în domeniul sănătății – HERA și sănătatea digitală.

„Ca de obicei în cadrul discuțiilor de la Gastein, ne propunem să aducem la masă toate părțile interesate relevante. Cu cea de-a doua ediție digitală, dorim să le oferim participanților noștri posibilitatea de a urmări acest eveniment pe o scară mai largă și să ne asigurăm că discuția merge dincolo de experții din domeniul sănătății – și dincolo de Europa. În acest fel, sperăm să le dăm tuturor actorilor posibilitatea de a-și folosi vocea pentru a-și împărtăși viziunea asupra modului în care ne putem asigura că sănătatea se află în centrul unui viitor rezilient pentru Europa”, a declarat Dorli Kahr-Gottlieb, secretarul general al EHFG.

Forumul european pentru sănătate de la Gastein (EHFG) a fost înființat în 1998 ca o conferință europeană privind politica de sănătate. Acesta își propune să ofere o platformă pentru toate părțile interesate din domeniul sănătății publice și nu numai. În ultimul deceniu, EHFG s-a impus ca o instituție indispensabilă în domeniul politicii europene de sănătate. Aceasta a contribuit în mod decisiv la elaborarea de orientări și, mai ales, la schimbul transfrontalier de experiență, informații și cooperare. Experți de renume participă în mod tradițional la conferința anuală care are loc în Valea Gastein din Alpii austrieci la sfârșitul lunii septembrie/începutul lunii octombrie. Începând din 2020 și din cauza COVID-19, conferința se desfășoară într-un format complet virtual și a fost extinsă de la trei la cinci zile la ediția din 2021.

 

BG

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: