Politici de Sanatate

Gamma Knife Icon: cum decurge acest tratament performant destinat afecțiunilor grave ale creierului

13 martie
21:31 2019
Gamma Knife Icon: cum decurge acest tratament performant destinat afecțiunilor grave ale creierului

Interviu cu dr. Koray Özduman, specialist în neurochirurgie.

Gamma Knife Icon reprezintă cel mai avansat model al tehnologiei Gamma Knife, disponibil în cel mai nou spital al grupului ACIBADEM Altunizade. Este una dintre opțiunile de vârf pentru tratarea pacienților cu afecțiuni cerebrale grave, datorită celor trei mari atuuri pe care le are: precizie, siguranță și flexibilitate. Medicul Koray Özduman, specialist în neurochirurgie la Spitalul Acıbadem Altunizade, spune că Gamma Knife Icon a devenit în ultima vreme o tehnologie aplicată din ce în ce mai mult în tratamentul tumorilor cerebrale și ne explică pe larg în ce constă aceasta.

Ce este Gamma Knife Icon?

Gamma Knife Icon este o tehnologie folosită în tratamentul afecțiunilor intracraniene, ce constă în aplicarea țintită a razelor gamma, cu precizie milimetrică. Gamma Knife concentrează razele din sute de surse de cobalt într-un singur punct țintit, ceea ce înseamnă aplicarea unei cantități mari de energie asupra țesuturilor care trebuie tratate.

Ce boli sunt tratate prin Gamma Knife Icon?

Folosită în peste trei sute de centre de sănătate și pentru peste un milion de pacienți din toată lumea, tehnologia Gamma Knife a devenit un standard în tratamentul bolilor intracraniene. Deși inițial a fost gândit și dezvoltat doar pentru aceste tipuri de afecțiuni, Gamma Knife poate fi folosit și în alte boli care afectează oasele, vasele de sânge, nervii, ochii, pielea și alte țesuturi din proximitatea creierului. În plus, pe lângă utilizarea sa predilectă în tumori cerebrale maligne, date de cancerele metastazate, Gamma Knife este aplicat în tratamentul tumorilor cerebrale benigne, al malformațiilor arteriovenoase, pentru afecțiunile funcționale cum sunt boala Parkinson, în nevralgia trigeminală și tumorile intraoculare.

Care sunt avantajele Gamma Knife Icon?

Efectele secundare în urma procedurii sunt reduse. Elimină necesitatea unei intervenții deschise în multe cazuri de tumori cerebrale și nu implică anestezie generală. Nu este necesară o perioadă de recuperare, astfel pacienții se pot întoarce acasă în ziua tratamentului. Procedura elimină riscul unor răni la nivelul capului.Pacientul nu este ras în zona tratată a capului și nu se instalează fenomenul pierderii părului. Pacientul se poate întoarce la viața sa de zi cu zi în scurtă vreme. Cantitatea de radiații la care este expus țesutul sănătos al creierului este minimă.

Care sunt etapele tratamentului cu Gamma Knife?

Cadrul stereotactic Leksell este fixat pe capul pacientului pentru efectuarea tratamentului cu cea mai mare precizie și cu acuratețe milimetrică. Spre deosebire de modelele anterioare ale tehnologiei, Gamma Knife Icon oferă posibilitatea ca tratamentul să fie efectuat cu o mască în locul cadrului stereotactic. Asfel, structurile sensibile precum nervii optici și trunchiul cerebral, care pot fi adiacente tumorii, sunt protejate mai eficient.

După fixarea cadrului, este aplicat un sistem imagistic în funcție de afecțiunea pacientului. În prezent, toți pacienții sunt monitorizați prin rezonanță magnetică sau tomografie computerizată.

Limitele țesutului țintă de tratat sunt stabilite cu mare precizie, iar dozarea radiației de aplicat se face cu ajutorul unor programe speciale computerizate de planificare.

După procesul de elaborare computerizată a schemei de tratament, procedura este efectuată în unitatea de tratare care este o secție separată. Durata procedurii variază între 15 minute și două ore, timpul total fiind dictat de dimensiunea tumorii și doza de radiații ce trebuie aplicată.

Experții în tehnologia Gamma Knife monitorizează aplicarea tratamentului cu ajutorul tomografiei și al tehnologiei de detectare a mișcării prin infraroșu. La tratamentele efectuate cu mască sau cadru, dispozitivul de tomografie măsoară poziția exactă a craniului.

De Inga Pasecinic

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: