Politici de Sanatate

Furnizarea de servicii HIV în pandemie- beneficiile depășesc riscul de deces din cauza COVID-19

15 aprilie
10:30 2021
Furnizarea de servicii HIV în pandemie- beneficiile depășesc riscul de deces din cauza COVID-19

O analiză realizată de Programul Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că menținerea serviciilor HIV ar evita între 19 și 146 de decese legate de SIDA la 10.000 de persoane pe un orizont de timp de 50 de ani, în timp ce decesele suplimentare legate de COVID-19 ca urmare a expunerii legate de serviciile HIV ar fi cuprinse între 0,002 și 0,15 la 10. 000 de persoane. Analiza demonstrează că beneficiile continuării furnizării de servicii HIV în timpul pandemiei COVID-19 depășesc cu mult riscul unor decese suplimentare legate de COVID-19.

„Trebuie să construim sisteme de sănătate robuste în viitor, care să recunoască contribuțiile comunitare ca parte integrantă a unui sistem rezistent, nu ca pe o gândire ulterioară” a declarat Peter Ghys, director, Informații strategice și evaluare, UNAIDS.

„Ministerele de sănătate iau în considerare mulți factori atunci când decid când și cum să ofere servicii medicale esențiale în timpul pandemiei de COVID-19″, a afirmat și Meg Doherty, director al programelor globale HIV, hepatită și infecții cu transmitere sexuală ale OMS. „Acest studiu  arată că, având o viziune pe termen lung, beneficiile continuării serviciilor esențiale pentru HIV sunt mult mai mari decât riscurile unei transmisii suplimentare a COVID-19; furnizarea inovatoare și sigură a serviciilor trebuie să continue pe măsură ce pandemia este ținută sub control.”

Studiul a analizat întreruperile a patru servicii cheie de combatere a HIV – circumcizia masculină voluntară, testarea pentru diagnosticarea HIV, testarea încărcăturii virale și programele de prevenire a transmiterii HIV de la mamă la copil. Acesta a comparat decesele COVID-19 în 2020 și 2021 în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății și al pacienților, ca urmare a menținerii serviciilor HIV deschise, cu decesele legate de SIDA evitate în prezent și în următorii 50 de ani ca urmare a menținerii serviciilor. Modelele au fost aplicate în țări cu o serie de epidemii de HIV și COVID-19.

Pandemia de COVID-19 a provocat o perturbare generalizată a serviciilor de sănătate, cu restricții în ceea ce privește circulația populației și cu suspendarea sau limitarea serviciilor de sănătate în multe țări. Analiza arată că daunele potențiale ale transmiterii suplimentare a COVID-19 în cadrul serviciilor de sănătate pentru HIV trebuie să fie atent comparate cu beneficiile acestor servicii, care, conform analizei, includ mai puține decese legate de SIDA.  Aceste rezultate pot părea intuitive, dar este important să realizăm că unele servicii au fost închise pentru a proteja persoanele care trăiesc cu HIV de expunerea la COVID-19 și de potențialele sale rezultate letale. Cu toate acestea, riscul de a nu menține deschise aceste servicii esențiale pentru HIV implică un risc general mai mare de deces legat de lipsa prevenirii HIV, a accesului la diagnostic și eventual la tratament.

Deși există un risc suplimentar pe termen scurt de transmitere a COVID-19 asociat cu furnizarea de servicii HIV, riscul de decese suplimentare cauzate de COVID-19 este de cel puțin 100 de ori mai mic decât decesele cauzate de SIDA evitate prin continuarea acestor servicii. Este posibil să fie nevoie de eforturi suplimentare pentru a încuraja căutarea de servicii de asistență medicală pentru servicii HIV în timpul pandemiei COVID-19 în curs de desfășurare.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: